23 / 12 / 2024

Bu haberi okumadan ev kiralamayın!

Bu haberi okumadan ev kiralamayın!

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları önlemek için imzalanan kira sözleşmeleri hayati önem taşıyor. Fakat sözleşmeyi imzalarken bazı maddeleri gözden kaçıran kiracılar büyük problemlerle karşılaşabiliyor.



Kira sözleşmesi imzalarken hayati önem taşıyan bir takım unsurluyor bulunuyor. Bu unsurlar ev sahibi ve kiracı arasında oluşan anlaşmazlıkları hukuki bir şekilde çözmeye yarıyor. Kira sözleşmesi imzalanırken bazı detaylarının gözden kaçırılmaması büyük önem taşıyor. 

Kiralanmak istenilen konut bulunduğunda ister sahibiyle, ister emlak komisyoncusu aracılığıyla olsun, kira sözleşmesine imza atılması gerekiyor. 

Peki kira sözleşmelerinde nelere dikkat edilmeli? Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan sözleşme dahilinde dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte detaylar...

Bu haberi okumadan ev kiralamayın!


Kira sözleşmesi imzalamadan önce bu maddelere dikkat edin

1. Ev kiralanmak istendiğinde ilk bakılması gereken konu kira sözleşmesine imza atacak kişinin gerçekten mülk sahibi olup olmadığı. Eğer, sözleşmeyi imzalayacak kişi ev sahibi, değilse konut sahibinin kanunen vekili olup olmadığı araştırılmalı.

2. Kiralamasına karar verilen mülkün, kişinin gördüğü yerle aynı yer olduğu kesinleşmeli. Bunu kesinleştirmek için tapu kayıtları ayrıntılı olarak bakılmalı konut adresiyle apartmanın kapı numarası mevcut ise, tüm bilgiler sözleşmede yer alan bilgiler ile karşılaştırılmalı. Gayrimenkule ait olan tüm giderlere yönelik yeterli bilgilere hakim olunmalı. Isınma şekli, aylık aidat ve yakıt masrafların ne olduğu gibi konularda muhakkak bilgiler alınmalı. Gayrimenkuller işyeri şeklinde kiralanacaksa, iş alanı konusunda apartmanda yaşayan kişilerin izni alınmalı.

3. Kira sözleşmesi detaylarına yönelik mülkü kiralamak isteyen kişi tarafından incelenmeli. Taşınmaza ait olan elektrik, doğalgaz ve su sayaçlarında bulunan rakamlar muhakkak sözleşmede belirtilmeli.

4.Kiralanmış olan gayrimenkul dikkatlice gezilerek hangi şartlarda teslim alındığı, mülkün içinde yer alan eşyaların ne halde olduğu da sözleşmede belirtilmeli. Kiralanmak istenen mülk için depozito alınıyorsa, depozito tutarının da kira sözleşmesinde bulunması gerekir. 

Bu haberi okumadan ev kiralamayın!

Bunları gözden kaçırmayın 

*Kiraya verenin gayrimenkul sahibi olduğu yazılı tapuyu veya vekalet görülerek, kontrat o şekilde imzalanmalı. 
*Kontratta gayrimenkule yönelik bilgiler olan adres, mülkün niteliği (ev, işyeri) gibi temel bilgilere ayrıntılı şekilde aktarılmalı.
*Kiraya veren ve kiracıya ait kişisel bilgiler eksiksiz olarak yer almalı.
*Kira tahsili ve kira tutarı bilgisi sözleşmede yer almalı. 
*Kiralanan konut içerisindeki demirbaşlar belirtilmeli.
*Kira kontratı şahitler eşliğinde imzalanmalı
*Kira sözleşmesinin tüm sayfalarında gayrimenkul sahibi ve kiracının imzası bulunmalı
*Kira sözleşmesinde kira ödemesinin nasıl yapılacağı, banka hesabı gibi bilgiler de yer almalı
*Depozite bilgisi hangi şartlarda depozitenin geri verilmeyeceği bilgisi de yer almalı.
*Kira tutarlarının ödenmesi havale yada eft şeklinde gerçekleştirilecekse “2021 yılı Ocak ayı kira bedeli” şeklinde bir açıklamayla belirtilmeli. 

Şartlar açıkça anlatılmalı 

Kira kontratının şartlarının açık ve net bir şekilde belirtilmesi gerekir. Örneğin, kira tutarının ne kadar olduğu, net mi brüt mü olduğu, kira ödemelerinin hangi tarihte, hangi banka hesabına ödeneceği, kira artışlarının ne zaman ve neye göre yapılacağı mülkle beraber hangi eşyaların kiracıya verildiği, mülkün hangi şartlarda kiracıya verileceği, evin ne amaçla kim tarafından kullanılacağı, alt kira – kısmen başkasına kiralama gibi haklarının olup olmadığı, depozito alınacaksa depozito tutarının ne olduğu, depozito şeklinde alınan meblağın ne şekilde saklanacağı, hangi şartlarda depozito meblağının mülk sahibi tarafından kullanılabileceği, kiracının tadilat ve düzenleme hakkına sahiplik durumu, kiracının ne şartlarda evi mülk sahibine teslim edeceği gibi detaylar kira sözleşmesinde yer almalı.

Konut sahiplerini ve kiracıları yakından ilgilendiriyor!

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön