Perakende

Bu mevsimde bollaşması beklenen lüferde şok! Fiyatını duyunca “yok artık” diyeceksiniz!

Enflasyondaki yükselişle birlikte artan balık fiyatlarına bu kez de birkaç gündür etkili olan lodos eklendi.Hal böyle olunca da dar gelirli vatandaşın tezgahlara yaklaşması mümkün olmuyor. Özellikle Marmara Denizi’nin prensi sayılan lüferin fiyatı ise adeta dudak uçaklatıyor. Son dönemlerde artan balık fiyatlarına bir de lodos etkisi eklendi

Türkiye’de son dönemde gıda fiyatlarındaki artışın en fazla hissedildiği ürünlerden biri de balık. Son dönemlerde artan balık fiyatlarına bir de lodos etkisi eklendi.

Geçtiğimiz sene yoğun olarak avlanan ve Marmara Denizi’nin prensi’ olarak adlandırılan lüfer fiyatları vatandaşı şok etti. Zira bu mevsimde bolca görmeye alıştığımız lüferin kilosu 400 liraya yükseldi!

Geçtiğimiz yılın eylül ayında yaşanan palamut bolluğu yerini çinekopa bıraksa da tezgahlarda en fazla görülen balık çeşidi ise hamsi. Öte yandan bu mevsimde bolca görmeye alıştığımız lüferden ise kötü haber geldi ve mevsimin klasik bu balığının kilosu 400 liraya kadar yükseldi.

FİYATLARI GÖREN HAMSİYE RAĞBET EDİYOR

Marmara’da çinekop bolluğunun yaklaşık 2 aydır sürdüğünü dile getiren 40 yıldır balıkçı Kemal Dinçer, ancak son günlerde hamsi bolluğunun yaşandığını söyledi.

İriliğine göre hamsinin kilosunun 50 ila 70 TL arasında değiştiğini belirten Dinçer, “Faka bu sene lüfer, çok az oldu. Bunun yerine çinekop bol. Lüfer balığı ise, bu yıl gerçekten ‘yok’ denecek kadar az. Geçtiğimiz sene 85 TL’ye kadar lüfer sattık fakat bu sene lüfer olmadı” diye konuştu.

Halkın fiyatı ucuz olması nedeniyle hamsiye rağbet gösterdiğini vurgulayan Dinçer, “Eğer troller çalışırsa pullu balıkların olmasını bekliyoruz. Mezgit, istavrit,, tekir gibi balıklar av yasağı başlayana kadar olur” ifadelerini kullandı.

LODOS VURDU FİYATLAR ARTTI!

2 gündür devam eden lodos fırtınasının, balık fiyatlarını etkilediğine işaret eden balıkçı Cemal Kartal ise ancak bu durumun balığın tedarikine engel olmayacağını bildirdi Marmara Denizi’nde yaşanan lodoslu havada da balıkçıların çalışmaya devam ettiğini söyleyen Kartal, “Ancak balık bir bölgeden geldiği için fiyatlarda biraz artış oldu” diye konuştu.

Bu yıl lüferin az olduğunu belirten Kartal, “Fiyatlar o nedenle yükseldi. Ancak hamsi bolluğu uzun bir süre daha devam eder. Şu an Marmara ve Karadeniz’den iki boyda hamsi gelmekte. O yüzden fiyatı da makul. Kilosunu 50 ila 70 TL arasında satıyoruz” ifadelerini kullandı.