Kent Haberleri

Bu şartlarla eksik priminiz de olsa emekli olabilirsiniz! Son dakika primsiz emeklilik yolu: Şimdi bakın!

Bazı şartlara sahip olanlar çok az prim ödemesiyle emekli maaşı alabiliyor. Peki kimler eksik primle emekli olabilir? İşte merak edilen detaylar...

Devlet tarafından, vazife malulü er, erbaş, güvenlik korucularına, ailelerine, terör mağdurlarına primsiz maaş bağlanıyor. Dedavisi zor hastalıklar, iş kazaları, meslek hastalığında çalışma gücünün yüzde 60'ını kaybeden vatandaşlara da malulen emekli olma hakkı sunuluyor. 

Malulen emeklilik için 1800 prim günü ve en az 10 sene sigortalı olarak çalışma şartı var. 

Takvim Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; Organ, kemik iliği nakli, görme kaybı yaşayanlara da maaş veriliyor. üm kanser hastalarında tanının konulmasından itibaren bir sene içinde başvur yapan, 18 ay süresince maluliyet maaşı almaya hak kazanıyor. 

Yalnızca  Parkinson, MS, bazı psikiyatrik hastalıklar, kalp yetmezliği gibi hastalıklarda değil uyku bozuklukları sebebiyle de malul aylığı veriliyor. 

Başkasının bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılarda bu süre aranmıyor. Vücut fonksiyon kaybı oranının belirlendiği özürlü sağlık raporunda ağır olan hastalık esas alınıyor ve hastalıklar birleştirilemiyor. 

Malulen emekli olamayan engelli hakkıyla emekliliğe hak kazanabiliyor. Malulen emekli olmak için gereken sigortalılık süresi, prim şartını yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırarak emekli olabiliyor. 

MALULEN EMEKLİLİK İÇİN SİGORTA VE PRİM GÜN ZORUNLULUĞU VAR MI? 

Ağır hastalıklarda malul aylığı bağlanması için en az 10 sene ve  1800 gün prim ödeme şartı yer alıyor. SGK'ya başvuru yapılan tarihte en az 5 sene prim ödememiş olanların sevk işlemi yapılmıyor. Prim gün sayısını borçlanma ile tamamlayan kişiler de maaş alabiliyor. Erkekler askerlik sürelerini, kadınlar doğum sonrası çalışmadıkları süreleri ve ücretsiz izin günlerini borçlanabiliyor. 

SAĞLIK SORUNU OLANLAR EMEKLİLİK İÇİN NASIL VE NEREYE BAŞVURU YAPABİLİR? 

Çalışma, kazanma gücünün tamamını ya da bir kısmını kaybetme halinde gelir kaybına neden olan fizyolojik bir risk olarak tanımlanan malullük durumunda erken emeklilik hakkı tanınıyor. 

Emeklilik için sosyal güvenlik il ya da merkez müdürlüğünün ilgili servislerine başvuru yapılabiliyor. Geçici malul aylığının kalıcı olması için de bir hastalık sebebiyle çalışma gücünde en az yüzde 60 oranında kayıp olduğunu belirten sağlık raporu gerekli. Rapor için sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılıyor ve yetkili hastanelere sevk isteniyor. 

MALULEN EMEKLİLİKTE SSK, BAĞ-KUR AYIRIMI YAPILIYOR MU? 

Maluliyet tespitinde sigorta ayırımı yapılmıyor. . Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı, özel güvenlik hizmetleri ve normal sigortalıların maluliyetleri belirlenirken, kurumların sağlık yönetmelikleri dikkate alınıyor. 

MALULEN EMEKLİ OLAMAYAN ENGELLİ HAKKIYLA EMEKLİ OLABİLİR Mİ? 

Malulen emekli olmak için gerekli sigortalılık süresi, prim koşulunu yerine getiremeyen engellilik tespiti yaptırdıktan sonra emekli olmaya hak kazanabilir. Vergi indiriminden faydalanmak için de özür oranınızı bildirir raporunuz ile  şehrinizdeki defterdarlık ya da vergi dairesine başvuru yapabilirsiniz. 

Akaryakıtta şok! 1 litre benzin, motorin, LPG fiyatları ne kadar? İndirim ya da zam geldi mi? 

Altın fiyatları yükseliyor! 8 Ekim 2023 son dakika gram, çeyrek, Cumhuriyet altını fiyatları!

Milyonları şoke edecek haber! KDV borcunuz olabilir! Acilen göz atın!