Ekonomi

Bu yıl en fazla hangi yatırım aracı kazandıracak? Bu haberi okumadan yatırım kararı vermeyin!

Ekonomistler 2023 yılı para piyasalarına ilişkin beklentilerini açıkladı. Borsa, dolar, faiz ve altın fiyatları bu yıl nasıl bir seyir izleyecek? Seçim öncesi beklentiler neler? İşte yanıtları…Ekonomim

Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, Şans Sohbetleri’nde, para piyasalarındaki gelişmeleri değerlendirdi. Ekonomim.com’da yayınlanan sohbette hem borsadaki dalgalanmalar hem de döviz ve altın başta olmak üzere diğer yatırım araçlarındaki artış potansiyelleri konuşuldu.

Hakan Güldağ, Merkez Bankası’nın yüzde 9 politika faizinin Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar devam edeceğini öngörürken, kurlardaki yatay seyre de dikkat çekti. Güldağ, ekonominin çarklarının işlemesi açısından kurların yatay seyrinin reel ekonomide dengeleri alt üst ettiği ve bir süredir de borsa tarafında fiyatların bozulduğuna işaret etti.

Ekonomist Ali Ağaoğlu da kurlardaki yatay seyrin ihracatçılar açısından yarattığı sıkıntılara değinerek, euro’nun seyrine ilişkin şu öngörülerde bulundu:

“İhracatçılar şu an şikayetlerinde haklı. İhracatçılar için şu anda pozitif taraf parite. Euro Bölgesi'ndeki önemli bankaların birinden majör bir görüş değişikliği açıklandı. Ana görüşe göre, euro/dolar paritesi 0,75–0,80 olacak. Ben de buna katılıyorum. 1,14, 1,15 belki olabilir ama 1,16 biraz zor görünüyor. Bu da ihracatçıya rahat nefes aldıracak.”

 

KİM YÜZDE 20 PARA VERİYOR?

Ağaoğlu’na göre şu anda asıl mesele kur değil, faiz. Yatay seyir izleyen döviz kurunun yanı sıra yüzde 9 politika faizi ve yüzde 25 ile yüzde 30 arasında değişkenlik gösteren piyasada geçerli olan faiz oranlarının borsadaki dalgalanmalarda etkili olduğunu söyleyen Ağaoğlu, “3 Ocak’ta dolar bazında 3,04 olan endeks, satışlarla 12 Ocak 2023 tarihinde 2,45’e kadar geriledi. Cuma öğlen itibariyle endeks 2,92 seviyelerindeydi. Bu da 6 iş gününde yüzde 19,5’lik dolar bazında artışa denk geliyor. Dünyanın hangi ülkesinde kim 6 günde yüzde 20 para veriyor” dedi.

BAKIRDA TOPARLANMA YILI

Şans Sohbetleri’nde 2023 yılı beklentilerini de dile getiren Ağaoğlu, bakır fiyatlarında 10 iş günü içerisinde yüzde 15 oranında bir hareketlilik olduğunu ifade etti. Çin’de bakırın bizde altına benzer bir endüstriyel metal olduğuna değinen Ağaoğlu, “Şirketler bakırı açıkçası stokluyor. Veya bankaya teminat olarak veriyor. Bazı kural esnetmeleriyle bakırı likit hale getirmeye çalışıyorlar. Bu tip düzenlemeler bakırı biraz ön plana çıkarıyor. Bakırda ciddi toparlanmaların olacağı bir yıl olacak” diye konuştu.

ALTINDA YÜKSELİŞ SÜRECEK

Altın onsunda ise bin 895 dolar olan kritik seviyenin de geçildiğini söyleyen Ağaoğlu, şu öngörülerde bulundu: “Gümüş 24,24 seviyesini bir türlü kıramadı. AGU paritesine baktığımız zaman olay biraz daha altın fiyatlarının lehine gelişiyor. Altının bu yıl ilk yarıdaki performansı, gümüşe göre biraz daha pozitif olacak gibi görünüyor.”