Sektörel

Bu yıl konut satışlarının 1.3 milyonu bulması bekleniyor!

Siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen 2016’da ülke genelinde yapılan konut satışının 2015’i geçmesi bekleniyor. Bu yıl tarihi rekora imza atacaklarını belirten sektör temsilcileri yılı yaklaşık 1.3 milyonluk satışla kapatmayı bekliyor. 2017 hedefi ise 1.5 milyon konut satışı.

Yaşanan siyasi ve ekonomik sorunlara rağmen ülke genelinde yapılan konut satışları 2015’e yaklaştı. Geçen yıl ülke genelinde 1 milyon 289 bin 320 ev satılmış ve tarihi rekor kırılmıştı. Bu yılın 11 ayında ise satılan konut sayısı 1 milyon 198 bin 740 oldu. Konuta talebin devam ettiğini söyleyen gayrimenkul sektörü temsilcileri bu yıl rekor bekliyor. Aralıkta 90 bin 580’den fazla ev satılırsa yeni bir rekora imza atılacak. Sektör temsilcileri 2017’de ise 1.5 milyonluk konut satışı hedefliyor.


KAMPANYA VE FAİZ ATAĞI

Konut satışlarında yaşanan artışta bu yıl hem kamu hem de özel sektörü tarafından atılan adımlar etkili oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’m çağrısı ile konut kredilerinin düşmesi konut alıcısı için önemli avantaj sağladı. Konut kredisinde banka payının yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarılmasıyla krediyle ev alacak - vatandaşın işi kolaylaştı. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Emlak Konut GYO ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) önderliğinde kampanya seferberliği başlatıldı. Peşinatların ve faizlerin düştüğü kampanyalar konut alıcılarını harekete geçirdi ve ‘bekle-gör’ durumundaki alıcılar satış ofislerine yöneldi. Son olarak konut sektörü TL seferberliğine de dahil oldu. İnşaat şirketleri dolarım bozdurup ev alana indirim yapınca pazar canlandı.


BEKLENTİLER

Gayrimenkul sektörü temsilcileri 2017 beklentileri için de şunları söyledi: “Öncelikle müteahhitlik sektörüne öz sermayesi yeterli kişilerin girmesi için düzenleme yapılmalı. Sektörün üzerindeki dolaylı vergi yükünü hafifletilmeli. Kentsel dönüşüm için parsel değil ada bazında dönüşüm teşvik edilmeli. Yabancı vatandaşlara mülk satışını arttırmak için vatandaşlık verilmesi konusu devreye girmeli. Hem yerli hem de yabancı yatırımlar için imar planlarında müktesep hak (kazanılmış hak) sağlanmalı. Yani imar planları yarı yolda değişmemeli.”


Hürriyet