Konut satışında tarihi rekor geldi!
2015'te 1 milyon 289 bin adedi geçen konut satışları geçen yıl yüzde 4 artarak 1 milyon 341 bin 453 oldu. Böylelikle Cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı
Konut satışları, 2016'da bir önceki seneye göre yüzde 4 artarak 1 milyon 341 bin 453 adede ulaştı ve bu alanda Cumhuriyet tarihinin yeni rekoru kırıldı.
Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına düşmesi satışlarda rekoru getirirken, kredi kullanım oranının yüzde 75'ten 80'e çıkarılması ve şirketlerin düzenlediği kampanyalar önemli etken sağladı.
Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasının (FETÖ/PDY) 15 Temmuz darbe girişimi, terör olayları, küresel ticaretteki daralma ve döviz kurundaki hareketliliğe rağmen satışların rekor kırması sektörde sevinçle karşılandı.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) açıkladığı istatistiklere göre, konut satışları yıl içinde ay bazında en yüksek yüzde 25,1'lik oranla ekim ve kasım aylarında arttı. Bunu yüzde 17,8 ile eylül, yüzde 7 ile şubat, yüzde 6,4 ile mayıs ayı izledi.
Türkiye'de 2016'da 1.3 milyon konut satıldı!
- Faizdeki düşüş satışlarda ciddi artış sağladı
Konut kredisi faiz oranlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısı ve Ziraat Bankası'nın başı çekmesiyle ağustos ayının sonlarından itibaren düşmeye başlaması özelde ipotekli satışları genelde ise toplam satışı ciddi şekilde artırdı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 71,4 artması dikkati çekti. Kasımda 48 bin 941 olan ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 36,9 olarak gerçekleşti.
İpotekli satışlarda 8 bin 949 konut satışı ve yüzde 18,3 pay ile ilk sırayı İstanbul alırken, toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il yüzde 56,8 ile Ardahan oldu.
Konut satışlarının artmasında eylül ayında alınan kararla konutta kredi kullanım oranının yüzde 75'ten 80'e çıkarılması ve 15 Temmuz'dan sonra Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ile Emlak Konut GYO'nun başlattığı kampanyalar da ciddi şekilde etkili oldu.
Söz konusu gelişmeler sayesinde özellikle eylül-ekim-kasım aylarında konut satışları istikrarlı şekilde arttı.
- Darbe girişimi atlatıldı, satışlar hızlandı
Geçen yıl genelinde yatay seyreden konut satışlarında 2015'in aynı dönemlerine göre en yüksek düşüş 15 Temmuz darbe girişimi nedeniyle bu ayda yaşandı. 2015'te temmuzda 96 bin 589 olan satış rakamı geçen yıl yüzde 15,8 düşüşle 81 bin 343'te kaldı.
Yıl boyunca en yüksek artış yüzde 25,1 ile ekim ve kasım aylarında yaşandı. Ekim ayında 130 bin 274'e yükselen satış rakamı, kasımda 132 bin 655, aralıkta 142 bin 713'e ulaştı.
Kredi faiz oranlarının düşmesi ve kampanyalar, son 5 ayda önceki yılın aynı dönemine göre satış rakamlarının artmasını ve rakamlarda her geçen ay yükseliş yaşanmasını sağladı.
- "Gayrimenkul karlı yatırım aracı"
Sektör temsilcileri, konut satışında gelen yeni rekoru AA muhabirine değerlendirdi.
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, söz konusu rakamaların kendisi için sürpriz olmadığını belirterek, "Biz bu rakamları bekliyorduk. Gayrimenkulden başka yatırım aracı yok. Uzun vadede en karlı yatırım aracı gayrimenkul." dedi.
Zaman zaman dövizde karşılaşılan oynaklığa ve borsada yaşanan düşüşlere değinen Durbakayım, buna rağmen konut ve arsada fiyatların geriye gitmediğini, eline para geçen vatandaşların ilk işinin arsa veya konut almak olduğunu söyledi.
Durbakayım, inşaat sektörünün 2016'da tarihi bir sınavdan geçtiğini belirterek, geçen yıl birçok sıkıntının arka arkaya geldiğini, 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, ülkenin kredi notunun haksız bir şekilde düşürülmesinin bunların başında geldiğini vurguladı.
Sektörün, 2016'da tüm zorlu şartlara rağmen büyük başarı gösterdiğinin altını çizen Durbakayım, sektörün durma noktasına geldiği anda Emlak Konut GYO'nun devreye girdiğini, Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneğinin (GYODER) de dahil olmasıyla tarihi bir kampanya düzenlendiğini anlattı.
Durbakayım, faiz oranlarının düşmesi, peşinatın yüzde 25'ten yüzde 20'ye indirilmesi, 150 metrekare üzeri evlerde KDV'nin düşürülmesi gibi düzenlemelerin 2016'da sektörü canlı tuttuğunu belirterek, büyük sıkıntılar yaşanmasa da bu rakama yakın satış beklediğini, parası ve ihtiyacı olan vatandaşın konut alma konusunda çok beklemediğini bildirdi.
Başkan Durbakayım, "2017'de 1,5 milyon konut satılacağı ve yeni rekorun kırılacağı kanaatindeyim." diye konuştu.
- "Her kriz fırsatları doğurur"
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt, satış rakamlarının, "Her kriz, fırsatları beraberinde getirir" cümlesini doğruladığını söyledi.
Ani döviz artışları olduğunda, ekonomide sıkıntılar belirdiğinde fırsatların beraberinde geldiğini dile getiren Özyurt, "İnsanlar artık çok bilinçli yatırım yapıyor. Döviz artınca diğer emtiaların da artacağını düşünüyor. Bu yüzden gayrimenkulde fiyat artmadan yatırım yapıyor." dedi.
Özyurt, konut firmalarının yaptıkları kampanyalar sayesinde konut alıcılarına ciddi fırsat sunduğunu kaydederek, vatandaşların bunu değerlendirdiğini, 2016'da fiyatlar zamlanmadan konut aldığını bildirdi.
- "Hükümetin atılımları sektöre ivme kazandırdı"
Anadolu Yakası İnşaat Müteahhitleri Derneği (AYİDER) Başkanı Melih Tavukçuoğlu, komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar, kurdaki hareketlilik, terör olayları, darbe girişimi gibi olumsuzluklara rağmen çok güzel bir satış rakamı yakalandığını belirterek, "Hem hükümetin atılımları hem de inşaat sektöründeki tüm oyuncuların acil eylem planlarıyla 2016 yılının son çeyreğinde sektör büyük bir ivme kazandı." dedi.
Rakamların beklentileri doğrultusunda geliştiğini dile getiren Tavukçuoğlu, satış rakamlarının, tüm ekonomik ve siyasi sıkıntılara rağmen gayrimenkulün Türkiye'de hala en güvenli liman olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Tavukçuoğlu, "2017 yılında da bu ivmenin devam edeceğini öngörüyor, özellikle bahar aylarında konut satışlarında ciddi bir artış bekliyoruz ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, yabancıya yapılan konut satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 20,3 oranındaki düşüştür. Türkiye'yi bir cazibe merkezi haline getirmemiz, Türkiye'den gayrimenkul satın almanın doğru bir yatırım aracı ve prestij olduğunu göstermemiz gerekiyor." diye konuştu.
- "Büyük başarı"
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, 2016'daki olumsuz gelişmeler düşünüldüğünde satış rakamlarının büyük başarı olduğunu belirterek şu değerlendirmelerde bulundu:
"Rakamlara baktığımızda toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 50,3 seviyelerinde gerçekleşti. Bu başarıda sayın cumhurbaşkanımızın bankalara yaptığı çağrı sonrası gevşeyen konut kredisi faiz oranlarının, Emlak Konut ve GYODER öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyanın ve geliştiricilerin ekonomiye destek olmak için gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların payı büyük."
Kabadayı, konut satışlarını uzun vadeli ödeme planlarının artıracağını ifade ederek, "Bankacılık sistemi bunun üzerinde çalışabilirse, talep her zaman canlı olacaktır. Talebin oluşması için sadece ihtiyaç yetmiyor." dedi.
- "Satılan her 3 konuttan biri ipotekli"
Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, 2016'da önceki yıla göre 52 bin fazla konut satıldığını belirterek, eylül, ekim ve kasım aylarındaki artışlara dikkati çekti.
Son 4 aylık verilerde ciddi bir artış görüldüğünü dile getiren Timur, "Burada konut kredi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1'in altında seyretmesinin etkisi büyük. Çünkü 2016'da satılan her 3 konuttan biri ipotekli konut. 2015'te 434 bin konut ipotekli satılırken, 2016'da bu rakam yaklaşık 450 bin olarak gerçekleşti." dedi.
Timur, Ocak 2016'da yüzde 1,10 olan konut kredi faiz oranlarının şu anda yüzde 0,90 seviyelerinde olduğunu kaydederek, "Bu durum ev sahibi olmak isteyenler için önemli bir fırsat. Markalı konut projeleri faizi 0,70'e sabitlemiş durumda." değerlendirmesinde bulundu.
Nüfus artışı ve hane halkı ortalamasının düşmesine bağlı olarak Türkiye'de her yıl 600 binin üzerinde konut ihtiyacı olduğunu aktaran Timur, bu yüzden 2017'de de ciddi satış rakamlarına ulaşılacağını sözlerine ekledi.
AA
Haber Hürriyet'te şöyle yer aldı;
YAŞANAN siyasi ve ekonomik sorunlar vatandaşı ev alma kararından uzaklaştırmadı.Tüm olumsuzluklara rağmen ülke genelinde 2016’da yapılan satışlar geçen yıla göre yüzde 4 arttı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine 2016’da 1 milyon 341 bin 453 kişi ev sahibi oldu ve tarihi rekora imza atıldı. 2015’te de 1 milyon 289 bin satış ile rekor kırıldığını hatırlatan sektör temsilcileri, “Bu kadar zor şartlar altında dahi firmalar ve vatandaş frene basmadı ve yeni rekor geldi. 2017 yılı 2016’dan da iyi olacak. Kamunun yaptığı düzenlemeler, şirketlerin vadeleri uzatıp faizi düşürdüğü kampanyalar piyasayı canlandıracak. 2017 için hedef 1.5 milyon konut satışı” diyor.
FAİZ İNDİRİMLERİNİN ETKİSİ
Konut satışlarındaki artışta en büyük etkenin kredi faizindeki düşüşü olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanının çağrısı ile bankalar faizi düşürmüştü. Özel sektörde 120 ayda faizi 0.7’e kadar indirince bekleyen alıcı harekete geçti. Konut kredi kullanımında yüzde 25 olan peşinatın yüzde 20’ye çekilmesi ve 150 metrekareden büyük evlerde KDV indirimi yapılması da satışların artışında etkili oldu. Şimdi ise sektörde markalı konutlar için yeni bir kampanya hazırlığı var. 240 ay vade ve düşük faizle konut satışı şubatta başlayacak. Yeni kampanya ile 2017’nin daha iyi geçmesi bekleniyor.
ARALIK REKORU
2016’da en fazla satış yapılan ay aralık oldu. 2016 Aralık’ta 142 bin 713 ev satıldı. Aralık ayında ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21.8 artış göstererek 49 bin 76’ya yükseldi. Şirket içi taksitlendirme gibi diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.5 azalarak 93 bin 637 oldu. Aralıkta 71 bin 729 konut 1’inci el, 70 bin 921 konut ikinci el olarak satıldı.
EVİN TAPUSU ERKEKTE
TÜRKİYE genelinde 2016 yılında, erkekler yüzde 59.7 pay ile 801 bin 48, kadınlar yüzde 29.2 pay ile 391 bin 334 konut sahibi olurken, yüzde 2.2 pay ile 29 bin 88 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 63 bin 963 konut satışı ve yüzde 16.3 payla Türkiye’de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 137 bin 565 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7 bin 186 oldu. Hakkari 22 konut ile kadınlara ve 107 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu.
18 BİN EV YABANCININ
YABANCILARA konut satışı 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 20.3 azaldı ve 18 bin 189 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2016’da ilk sırayı 5 bin 811 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 4 bin 352 konut ile Antalya aldı. Antalya’yı bin 318 konut satışı ile Bursa ve 871 konut satışı ile Aydın izledi. Türkiye’den en fazla ev alanlar ise Iraklılar oldu. Irak vatandaşları 2016’da Türkiye’den 3 bin 36 konut satın aldı. Irak’ı bin 886 konut ile Suudi Arabistan, bin 744 konut ile Kuveyt, bin 224 konut ile Rusya Federasyonu ve bin 205 konut ile Afganistan izledi. Gayrimenkul sektörü temsilcileri yabancılara satışın artması için bu yıl yurtdışı fuarına ağırlık verecek. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye’den 1 milyon dolar ve üzerinde konut alana vatandaşlık verileceğini açıklandı. Bu düzenleme ile 2017 yılında yabancıya satışın artması bekleniyor.
2017 BEKLENTİSİ 1.5 MİLYONA ÇIKTI
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım: İnşaat sektörü 2016’da tarihi bir sınavdan geçti. 15 Temmuz darbe girişimi, terör saldırıları, ülkenin kredi notunun haksız bir şekilde düşürülmesi bunların başında geliyor. Tüm zorlu şartlara rağmen sektör büyük başarı gösterdi. 2017’de 1.5 milyon konut satılacağı ve yeni rekorun kırılacağı kanaatindeyim.
- Özak GYO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık: Satışları tetikleyen en önemli unsur faizlerde yaşanan düşüş trendi oldu. Paranın maliyetinin düşmesi, vadelerin uzaması ve finansmana erişimin kolaylaşmasıyla birlikte, konut üreticilerinin düzenlediği kampanyalar, ertelenen satın alma kararlarını yoğun bir talebe dönüştürdü. 2017’nin daha da hareketli bir yıl olacağını öngörüyoruz.
- Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu: Küresel ve ekonomik faktörler 2016’da Türkiye ekonomisini etkilese de devlet ve özel sektör olarak herkes üzerine düşeni yaptı. Bu sayede karanlık günlerin çabuk atlatılması sağlandı. Vatandaşlara sunulan kampanyalar ve uygun ödeme koşullarıyla 2016 yılında konut satışlarında rekor kırılmış oldu.
- DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya: 2016 yılı ağustos ayında sektörün gerçekleştirdiği faiz indirimi kampanyaları satışların artmasında önemli rol oynadı. 1. el konut satışlarında artış ve ipotekli satışların artması önemli. Bu da bize faiz oranı düşünce konut satışının arttığını gösteriyor. Faiz oranları aşağı çekilirse 2017 rekor yılı olur.
- Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur: Konut satışında rekoru düşük faiz oranı ve dayanışma getirdi. Ocak 2016’da kredi faiz oranları en iyi ihtimalle yüzde 1.10 idi. Ocak 2017’de yüzde 0.90 seviyelerinde. Markalı konut projeleri faizi 0.70’e sabitlemiş durumda.
Hürriyet
Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Türkiye genelinde konut satışları 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artarak 1 milyon 341 bin 453 bine çıktı. Bir önceki yılın satış rekoru da böylelikle kırılmış oldu. Aralık 2016 yılı satışları da kendi içinde bir başka rekoru barındırdı. Sektör 2016 yılının en fazla satışını 142 bin 713 adetlik konut satışıyla Aralık ayında yaptı. Konut satışlarında 2016 yılında, İstanbul 232 bi 428 konut satışı ve yüzde 17,3 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 144 bin 570 konut satışı ve yüzde 10,8 pay ile Ankara, 81 bin 316 konut satışı ve yüzde 6,1 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 130 konut ile Hakkari'de gerçekleşti.
Kadınlar 391 bin 334 konut satın aldı
Türkiye genelinde satılan konutların 449 bin 508 tanesi ipotekli, 891 bin 945 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti. Yıl genelinde yabancılara 18 bin 189 konut satıldı. Türkiye'de 2016 yılında erkekler 801 bin 48, kadınlar 391 bin 334 konut satın aldı. Kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı da 29 bin 88 olarak kayıtlara geçti.
DÜZENLEMELER OLUMLU
Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında yapılan düzenlemeler de sektörde olumlu karşılandı. Sektör temsilcileri konut geliştiricilerinin yaptıkları projelerde konut alıcısına prim yapacak projeler üretmek zorunda kalacağını, bunu yapmayan firmaların da sektörden eleneceğini söyledi. Müteahhitler konut alıcısının kazanç gördüğü bir gayrimenkulden çıkmak istemeyeceğini de aktardı. Resmi gazetede yayımlanan düzenlemeye göre ön ödemeli konut satışında sözleşmeden herhangi bir gerekçe göstermeden dönme hakkı 36 aydan 24 aya düşürüldü. Sözleşmeden dönme tazminatı da yüzde 2 ile yüzde 8 arasında kademeli olarak artırıldı.
Son 4 ayda toparlandı
Eylül 2016'dan beri konut satışında yaşanan artışa dikkat çeken Nef İcra Kurulu Başkanı Erden Timur, “Eylül 2016'da yüzde 17,8, Ekim 2016'da yüzde 25,1, Kasım 2016'da yüzde 25,1 konut satşında artış yaşanmıştı. Aralık 2016'da da artış devam etti ve önceki aylarda sürpriz olmayacak dediğimiz rekor geldi. 2016 toplamında 1 milyon 341 bin 453 adet konut satıldı. Son 4 aylık verilerde ciddi bir artış görüldüğüne dikkat çeken Timur, “Bunda konut kredi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1'in altında seyretmesinin etkisi büyük." dedi. 2016'da satılan her 3 konuttan birinin ipotekli konut satışı olarak gerçekleştiğine dikkat çeken Erden Timur, “2015'te 434 bin konut ipotekli satılırken, 2016'da bu rakam yaklaşık 450 bin olarak gerçekleşti. 2017 yılında da satışlar artarak devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.
Bu bir başarı
H. İnanç Kabadayı
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı H. İnanç Kabadayı rekorun başarı olduğunu kaydetti. Kabadayı, “Bu başarıda Cumhurbaşkanımızın bankalara yaptığı çağrı sonrası gevşeyen konut kredisi faiz oranlarının, EGYO ve GYODER öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyanın ve geliştiricilerin ekonomiye destek olmak için gerçekleştirdiği yoğun çalışmaların payı büyük. Aralık verileri de bunu destekliyor. Aralık'ta ipotekli satışların bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 21,8 oranında artış gösterdiğini görüyoruz" şeklinde konuştu.
Rekoru bu yıl yine kıracağız
Aremas Gayrimenkul Kurucusu ve Genel Müdürü Vedat Arslan, 2017 yılında da rekor kıracaklarını söyledi. Arslan, “Önümüzdeki dönemde banka kredi faiz oranlarında yapılan düzenlemelerin yanı sıra vadenin de 10 yıldan 20 yıla çıkarılması sektöre hareketlilik katmaya devam edecek. Yılın ikinci yarısı lansmanı gerçekleşecek projeler ile satışlar artacak" dedi.
Darbeye en güzel cevap
Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, darbe girişimi başta olmak üzere birçok terör saldırısıyla karşı karşıya kaldığımız 2016'da konut satışlarının rekorla yılı tamamlamasının sektöre moral olduğunu söyledi. Kuzu, “Ülkemizin birliğini hedef alan olumsuz durumlarla başa çıkmayı iyi bilen bir millet olarak, dış kaynaklı ekonomik yıpratma çabaları sonrasında ne kadar sağlam bir yapıda olduğumuzu herkese gösterdik. Bugün gelinen noktada açıklanan konut satış rakamları da gösteriyor ki Türkiye ekonomisi ve gayrimenkul sektörü kolay kolay sekteye uğramaz" şeklinde konuştu.
Konutta kazanç yüksek
Ziya Yılmaz
DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz 2016 yılı zor bir yıl olmasına rağmen yine rekor satış gerçekleştirildiğini söyledi. Bu verilerin, gayrimenkul sektörünün potansiyelini net bir biçimde ortaya koyduğuna işaret eden Timur, “Son 20 yıla baktığınızda Türkiye'de gayrimenkulün kazandırdığını hiçbir yatırım kazandıramadı. Son 5 yılda konut yüzde 140, dolar ise yüzde 60 kazandırdı. Son 10 yılda dolar yüzde 100 arttıysa, konutta yüzde 500 artış yaşandı. 2017 yılında da son yıllarda olduğu gibi gayrimenkule olan talebin artarak devam edeceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.
Güvenli liman
DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, 2016'da gayrimenkul sektörünün en güvenli liman olduğunu teyit ettiiğini aktardı. Dımankaya, “2017'de sektörün hedefi 1.5 milyon konut satmak. 2017 yılında lokomotifi gayrimenkul sektörü olacak. Yabancılara verilen vatandaşlık hakkı ve oturum izni de sektörün daha ileri gitmesini sağlayacak" dedi.
Yeni Şafak
Haber Milliyet'te şöyle yer aldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısı ile konut faizlerinin yüzde 1’in altına inmesi, kampanyalar ve kredi kullanım oranının yüzde 80’e çıkarılması konut satışında rekor getirdi.
Konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1’in altına düşmesi, kredi kullanım oranının yüzde 75’ten 80’e çıkarılması ve şirketlerin düzenlediği kampanyalar, 2016’da konut satışlarına
Geçen yıl Türkiye genelinde 1 milyon 341 bin 453 konut satılarak rekor kırıldı. TÜİK’in açıkladığı konut satış istatistiklerine göre konut satışları 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 4 arttı. 2016 yılında İstanbul 232 bin 428 konut satışı ve yüzde 17.3 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 144 bin 570 konut satışı ve yüzde 10.8 pay ile Ankara, 81 bin 316 konut satışı ve yüzde 6.1 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 130 konut ile Hakkari’de gerçekleşti.
İPOTEKLİ SATIŞ ARTTI
Konut kredisi faiz oranlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı ve Ziraat Bankası’nın başı çekmesiyle ağustos ayının sonlarından itibaren düşmeye başlaması özelde ipotekli satışları genelde ise toplam satışı ciddi şekilde artırdı. Türkiye genelinde ipotekli konut satışlarının kasım ayında 2015’in aynı ayına göre yüzde 71.4 artması dikkati çekti. Kasımda 48 bin 941 olan ipotekli satışların toplam içindeki payı yüzde 369 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda 8 bin 949 konut satışı ve yüzde 18.3 pay ile ilk sırayı İstanbul aldı.
Milliyet
Haber Uzmanpara'da şöyle yer aldı
Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut satış sonucu el değiştirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, konut satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre %4 artış gösterdi.
Konut satışlarında 2016 yılında, İstanbul 232 bin 428 konut satışı ve %17,3 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 144 bin 570 konut satışı ve %10,8 pay ile Ankara, 81 bin 316 konut satışı ve %6,1 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 130 konut ile Hakkari’de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 449 bin 508 tanesi ipotekli, 891_945 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti.
TÜRKİYE’DE 2016 ARALIK AYINDA 142 713 KONUT SATILDI
Türkiye genelinde konut satışları 2016 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %0,1 oranında artarak 142 713 oldu. Konut satışlarında, İstanbul 25 147 konut satışı ve %17,6 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u, 15 618 konut satışı ve %10,9 pay ile Ankara, 8 975 konut satışı ve %6,3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller sırasıyla 20 konut ile Hakkari, 51 konut ile Şırnak ve 57 konut ile Bayburt oldu.
İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI 2016 ARALIK AYINDA 49 076 OLARAK GERÇEKLEŞTİ
Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %21,8 oranında artış göstererek 49 076 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %34,4 olarak gerçekleşti. İpotekli satışlarda İstanbul 9 091 konut satışı ve %18,5 pay ile ilk sırayı aldı. Toplam konut satışları içerisinde ipotekli satış payının en yüksek olduğu il %43,5 ile Erzincan oldu.
DİĞER SATIŞ TÜRLERİ SONUCUNDA 93 637 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ
Diğer konut satışları Türkiye genelinde bir önceki yılın aynı ayına göre %8,5 oranında azalarak 93 637 oldu. Diğer konut satışlarında İstanbul 16 056 konut satışı ve %17,1 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde diğer satışların payı %63,8 oldu. Ankara 9 596 diğer konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 5 606 konut satışı ile İzmir izledi. Diğer konut satışının en az olduğu il 19 konut ile Hakkari oldu.
KONUT SATIŞLARINDA 71 792 KONUT İLK DEFA SATILDI
Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre %3 azalarak 71 792 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı %50,3 oldu. İlk satışlarda İstanbul 12 476 konut satışı ve %17,4 ile en yüksek paya sahip olurken, İstanbul’u 6 737 konut satışı ile Ankara ve 3 938 konut satışı ile İzmir izledi.
İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARINDA 70 921 KONUT EL DEĞİŞTİRDİ
Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artış göstererek 70 921 oldu. İkinci el konut satışlarında da İstanbul 12 671 konut satışı ve %17,9 pay ile ilk sıraya yerleşti. İstanbul’daki toplam konut satışları içinde ikinci el satışların payı %50,4 oldu. Ankara 8 881 konut satışı ile ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı 5 037 konut satışı ile İzmir izledi.
TÜRKİYE GENELİNDE 2016 YILINDA YABANCILARA 18 189 KONUT SATILDI
Yabancılara yapılan konut satışları 2016 yılında bir önceki yıla göre %20,3 azaldı. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2016 yılında ilk sırayı 5 811 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 4 352 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı 1 318 konut satışı ile Bursa ve 871 konut satışı ile Aydın izledi. Yabancılara 2016 yılı Aralık ayında ise 1 640 konut satışı gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Aralık 2016’da ilk sırayı 585 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 315 konut satışı ile Antalya, 140 konut satışı ile Bursa, 74 konut satışı ile Aydın izledi.
ÜLKE UYRUKLARINA GÖRE EN ÇOK KONUT SATIŞI IRAK VATANDAŞLARINA YAPILDI
Irak vatandaşları 2016 yılında Türkiye'den 3 036 konut satın aldı. Irak'ı 1 886 konut ile Suudi Arabistan, 1 744 konut ile Kuveyt, 1 224 konut ile Rusya Federasyonu ve 1 205 konut ile Afganistan izledi. Aralık ayında ise Irak vatandaşları Türkiye’den 244 konut satın aldı. Irak’ı sırasıyla, 204 konut ile Suudi Arabistan, 153 konut ile Kuveyt ve 94 konut ile Afganistan izledi.
TÜRKİYE’DE 2016 YILINDA ERKEKLER 801 048, KADINLAR 391 334 KONUT SAHİBİ OLDU
Türkiye genelinde 2016 yılında, erkekler %59,7 pay ile 801 048, kadınlar %29,2 pay ile 391 334 konut sahibi olurken, %2,2 pay ile 29 088 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 63_963 konut satışı ve %16,3 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul’da 137 565 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7 186 oldu. Hakkari 22 konut ile kadınlara ve 107 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu.
Uzmanpara
Haber Akşam'da şu şekilde yer aldı
2016'da Türkiye'de satılan konut rakamı 1.3 milyonu buldu, sektör Cumhuriyet tarihinin rekor satışına imza attı. Rekoru getirense Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla faizlerin düşmesi ve başlatılan konut seferberliği oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla bankaların konut kredi faizlerini aşağı çekmesi, ardından da gayrimenkul sektörünün Emlak Konut GYO öncülüğünde başlattığı konut seferberliği kampanyaları 2016'da sektöre tarihi rekor getirdi. Hain darbe girişiminden sonra bir araya gelip, atağa kalkan sektör, tarihinin en büyük satışına imza attı. Türkiye'de 2016'da satılan konut sayısı bir önceki yıla kıyasla yüzde 4 artarak 1 milyon 341 bin 453 oldu.
İstanbul yine ilk sırada
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK), 2016 yılı aralık ayına ilişkin konut satış istatistiklerine göre, ülke genelinde geçen yıl 1 milyon 341 bin 453 konut, satış sonucu el değiştirdi. Konut satışları 2016'da bir önceki yıla göre yüzde 4 artış gösterdi. Toplam konut satışlarında İstanbul yüzde 17.3 pay ve 232 bin 428 konut ile başı çekti. İstanbul'u, 144 bin 570 konut satışıyla Ankara ve 81 bin 316 konut satışıyla İzmir izledi. Söz konusu dönemde konut satış sayısının en düşük olduğu il ise 130 konutla Hakkari oldu.
YABANCIYA SATIŞTA GERİLEME VAR
Yabancılara yapılan konut satışlarında ise önceki yıla göre yüzde 20,3 düşüş gözdlendi. Geçen yıl Türkiye genelinde yabancıya 18 bin 189 oldu. Yabancılara konut satışında ilk sırayı 5 bin 811 konutla İstanbul alırken İstanbul'u 4 bin 352 konutla Antalya, bin 318 konutla Bursa ve 871 konutla Aydın izledi. 2016'da Irak vatandaşları Türkiye'den 3 bin 36 konut satın aldı. Irak'ı, bin 886 konutla Suudi Arabistan, bin 744 konutla Kuveyt, bin 224 konutla Rusya ve bin 205 konutla Afganistan vatandaşları takip etti. Türkiye genelinde geçen yıl erkekler yüzde 59,7 payla 801 bin 48, kadınlar yüzde 29,2 payla 391 bin 334 konut sahibi olurken, 29 bin 88 konut (yüzde 2,2) kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı.
Fiyatlar artmadan ev alıyorlar
Özyurtlar Şirketler Grubu Başkanı Tamer Özyurt da satış rakamlarının, "Her kriz, fırsatları beraberinde getirir" cümlesini doğruladığını söyledi. Ani döviz artışları olduğunda, ekonomide sıkıntılar belirdiğinde fırsatların beraberinde geldiğini dile getiren Özyurt, "İnsanlar artık çok bilinçli yatırım yapıyor. Döviz artınca diğer emtiaların da artacağını düşünüyor. Bu yüzden gayrimenkulde fiyat artmadan yatırım yapıyor." diye konuştu.
2017'de yeni rekor gelir
Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün 2016'da tarihi bir sınavdan geçtiğini belirterek, geçen yıl birçok sıkıntının arka arkaya geldiğini vurguladı. Sektörün, 2016'da tüm zorlu şartlara rağmen büyük başarı gösterdiğinin altını çizen Durbakayım, "2017'de 1,5 milyon konut satılacağı ve yeni rekorun kırılacağı kanaatindeyim" diye konuştu.
Kampanyalar büyük oranda etkili oldu
Konut satışları geçen yılın aralık ayında ise, aynı yılın kasım ayına göre yüzde 7,6, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 0,1 artarak 142 bin 713 oldu. Özellikle devam eden kampanyaların da pozitif etkisiyle İstanbul'da markalı konut satışlarında önemli bir artış gözlendi. Aralık ayı toplam konut satışlarında ilk sırayı 25 bin 147 konut ve yüzde 17,6 pay ile İstanbul aldı. İstanbul'u 15 bin 618 konut satışıyla Ankara, 8 bin 975 konut satışıyla İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu il ise 20 konutla Hakkari oldu.
Bu rakamlar büyük başarı
Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da, satış rakamlarının büyük başarı olduğunu belirterek, "Bu başarıda sayın Cumhurbaşkanımızın bankalara yaptığı çağrı sonrası gevşeyen konut kredisi faiz oranlarının, Emlak Konut ve GYODER öncülüğünde gerçekleştirilen kampanyanın ve geliştiricilerin ekonomiye destek olmak için yoğun çalışmalarının payı büyük" dedi.
Akşam
Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...
Türkiye'de konut satışları 2016 yılında rekor kırdı. Darbe girişimi, ekonomik durgunluk, Rusya-Türkiye krizi ve terör olaylarına rağmen geçen yıl konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 4 arttı. Türkiye genelinde 2016 yılında 1 milyon 341 bin 453 konut satış sonucu el değiştirdi. Konut satışlarında tüm olumsuzluklara rağmen Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırılmasında konut kredisi faizlerinin düşmesi ve kampanyalar etkili oldu.
EN BÜYÜK PAY İSTANBUL'UN
2016 yılında, İstanbul 232 bin 428 konut satışı ve yüzde 17.3 pay ile ilk sırayı aldı. Satış sayılarına göre İstanbul'u, 144 bin 570 konut satışı ve yüzde 10.8 pay ile Ankara, 81 bin 316 konut satışı ve yüzde 6.1 pay ile İzmir izledi. En az satış ise 130 konut ile Hakkari'de gerçekleşti. Türkiye genelinde satılan konutların 449 bin 508 tanesi ipotekli, 891 bin 945 tanesi ise diğer satış türünde gerçekleşti. Türkiye genelinde konut satışları 2016 Aralık ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.1 artarak 142 bin 713 oldu. Aralık ayındaki konut satışlarında, İstanbul 25 bin 147 konut satışı ve yüzde 17.6 ile en yüksek paya sahip.
391 BİNİNİ KADINLAR ALDI
Türkiye genelinde 2016 yılında, erkekler yüzde 59.7 pay ile 801 bin 48, kadınlar yüzde 29.2 pay ile 391 bin 334 konut sahibi olurken, yüzde 2.2 pay ile 29 bin 88 konut kadınlar ve erkekler tarafından ortaklaşa alındı. İstanbul 63 bin 963 konut satışı ve yüzde 16.3 payla Türkiye'de kadınlar tarafından en fazla konut satın alınan il oldu. İstanbul'da 137 bin 565 konut erkekler tarafından alınırken, kadınlar ve erkekler tarafından ortak alınan konut sayısı 7 bin 186 oldu. Hakkari 22 konut ile kadınlara ve 107 konut ile erkeklere en az satışın gerçekleştiği il oldu.
EN FAZLA KONUTU IRAKLILAR ALDI
2012 yılında diğer ülke vatandaşlarının Türkiye'de konut edinmesini kolaylaştıran yasal düzenlemenin ardından her yıl yükselen yabancıya ev satışı 2016 yılında düşüş gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışları geçen yıl 2015'e kıyasla yüzde 20.3 azalarak 18 bin 189 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında 2016 yılında ilk sırayı 5 bin 811 konut ile İstanbul, ikinci sırayı 4 bin 352 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı bin 318 konut satışı ile Bursa ve 871 konut satışı ile Aydın izledi. Geçtiğimiz yıl en çok konutu 3 bin 36 adet ile Irak vatandaşları alırken, bu ülkeyi 1.886 konut ile Suudi Arabistan, 1.744 konut ile Kuveyt, 1.224 konut ile Rusya Federasyonu ve 1.205 konut ile Afganistan izledi.
Sözcü