05 / 05 / 2024

Bu yıl turizmde yüzde 5.5 büyüme bekliyoruz!

Bu yıl turizmde yüzde 5.5 büyüme bekliyoruz!

TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy “Çözüm süreciyle artan talebi gören uluslararası yatırımcı gözünü Doğu’ya dikti. Hedefimiz 81 vilayetimizde turistleri ağırlamak” dedi. Ulusoy, bu yıl turizmde yüzde 5.5 büyüme beklediklerini belirtti.



Türkiye’nin 81 ilinde turist ağırlamayı hedeflediklerini söyleyen Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, çözüm sürecine bağlı yabancıların Doğu bölgesine ilgisinin arttığını söyledi. Başaran “Turistlerin bölgeye talebi, otel zincirlerinin de dikkatini çekerek, yatırıma yöneltiyor” dedi. Teröre özellikle de insanların uluslararası seyahat etme özgürlüğünü ortadan kaldıran teröre karşı olduklarını belirten Ulusoy “Dünyanın da bu duruma karşı olması lazım. Terör saldırıları ülkeleri istikrarsızlaştırmaya hizmet eder, güveni tahrip eder ve kamuoyunu tedirgin etmeyi amaçlar” diye konuştu. Ulusoy “TÜRSAB olarak hiçbir terör örgütüne mahkum olmadık olmayacağız. Biz çalışmalarımızı hızlandırarak ülkemize daha fazla turist çekme çabamızı sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.


Otel zincirlerinin dikkatini çekti


Çözüm süreci ve devamında gelen teşvik sistemiyle Doğu’ya yatırımların hızla artmaya başladığını belirten Ulusoy “Terör olaylarının azalması ve güven ortamının sağlanmasıyla yatırımcılar bölgeye yöneliyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Siirt, Malatya, Gaziantep gibi inanç, kültür ve gastronomi turizmi potansiyeli ile öne çıkan kentlerimize olan talep özellikle bahar ve yaz aylarında artıyor. Turistlerin bölgeye talebi otel zincirlerinin de dikkatini çekerek, onları yatırıma yöneltiyor. Bu talepler sürecin olumlu gidişatına belge oluyor” dedi. 


81 vilayette turist ağırlanacak


81 vilayeti parlatarak her bölgeye turist gelmesini istediklerini söyleyen Ulusoy, turizmin aynı zamanda ülkenin moral kaynağı bir sektör olduğunu belirtti. Ulusoy “Turizm, en zor zamanlarda başarılar elde ederek ülke ekonomisine destek veren bir sektör. Bu doğrultuda 2015 yılında yüzde 5-5.5 büyüme yakalamayı hedefliyoruz. Turizmin gelişimini dikkate alan hükümetimiz de turizm sektörüne olan güvenini göstererek 2015-2017 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Plan’da turizmden elde edilecek gelirlerde artış öngörüsünde bulundu” diye konuştu.


İLLERE ÖZEL MÜZEKART’LAR ARTACAK


TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, geçen yıl son üç ay içinde 160 binden fazla Müzekart satıldığını söyledi. Ulusoy, yabancı turistlere yönelik Museum Pass İstanbul kartın satışının 50 bin adet olduğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik de daha önce yaptığı açıklamada, müze ve ören yerlerinden elde edilen gelirin 2014’te yüzde 39, ‘Müzekart +’ satışlarının ise yüzde 100’ün üzerinde artığını belirtmişti. Museum Pass İstanbul ile Museum Pass Cappadocia’nın dünyanın tüm önemli kentsel turizm destinasyonlarında kullanılan şehir kartların ilk örnekleri olduğunu belirten Çelik, şunları söylemişti: “Göreve geldikten sonra İstanbul’un yakaladığı başarıyı görür görmez hemen bir çalışma başlatılmasını istedim ve Cappadocia’yı piyasaya sürdük. Museum Pass uygulamasını yaygınlaştırmaya devam edeceğiz. Sırada Antalya, Muğla ve  İzmir  var. Museum Pass’ların avantajları arasında, indirimli turlar, transfer hizmetleri, turistlerin ilgisini çeken bize özgü konularda etkinler ve özel müzelere giriş yer alıyor. Asıl hedefimiz 2015’ten itibaren bu kartların, şehir içi ulaşım özelliğiyle birlikte daha birçok turizm ürünü ile desteklenerek, çağdaş bir şehir kartına dönüştürülmesi.”


Türkiye sağlık turizminin gözdesi


Sağlık turizminin gelişmesi için yoğun çaba harcayan TÜRSAB, sektörün kurumsallaşarak, daha hızlı büyümesini sağlamak ve uluslararası boyut kazandırmak için hem turizm hem de sağlık bakanlığı geçmişi olan Bülent Akarcalı’yı 1 Ocak 2015 itibariyle Başkanlık Danışmanı olarak göreve aldı. Ulusoy “Sağlık turizminde Türkiye parlayan bir yıldız. Türkiye’nin uluslarası arenada artan gücü ve bunun yarattığı olumlu algı oldukça etkili. Türkiye’de tedavi olmak birçok Avrupa ülkesine göre yüzde 60’a varan oranlarda ucuz. 2014 yılında sağlık turizmi için gelen turist sayısı 400 bini geçerken, sağlık merkezlerinde yapılan operasyonlarla 480 bine yükseliyor. Sağlık turizminde 2023 hedefi 2 milyon uluslararası hastayı tedavi etmek ve 20-25 milyar dolar gelir sağlamak. Türkiye saç ekimi ve estetik operasyonlar açısından da gözde bir destinasyon. Uluslararası akredite sağlık kuruluşlarının toplam sağlık kuruluşlarına oranının 2023’te yüzde 10’a çıkması planlanıyor” dedi.


250 bin kişi ‘din’ için gelecek


1 milyar kişinin 300 milyonunun tatiline ‘inanç’ı da dahil ettiğini belirten Ulusoy “3 büyük dinin kutsal mekanlarının bulunduğu Türkiye’ye dini amaçlı ziyaret yapanların sayısı 2007’de 147 bini aşarken daha sonraki yıllarda komşularımız Irak ve Suriye’de yaşananlar, İsrail ile artan gerginlik bu rakamı 59 bine kadar düşürdü. Türkiye’nin inanç turizminde yılda 250 bin kişiyi ağırlaması gerekiyor. Türkiye’de 43 ilde inanç turizmine yönelik mekan bulunuyor, fakat konaklama sorunları henüz aşılamadı” dedi.


Star


Geri Dön