27 / 04 / 2024

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi 2024 yılında yüzde 5 büyüyecek!

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi 2024 yılında yüzde 5 büyüyecek!

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 56’ncı kez düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’nda önemli değerlendirmeler yapıldı. Söz konusu buluşmada Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin 2024 yılında yüzde 5 büyüyeceği belirtildi.




Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 56. kez gerçekleştirilen ‘Gündem Buluşmaları’, Demirdöküm, GF Hakan Plastik ve İzocam’ın katkılarıyla dün Zoom üzerinden online şekilde yapıldı. 

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre açılışını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’nun gerçekleştirdiği toplantı; inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından da ilgiyle takip edildi. 

Verilen detaylara göre Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan’ın moderatörlüğünde ve ‘2023 Değerlendirmesi-2024 Beklentileri’ başlığı altında gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, sektöre ilişkin beklentilerini paylaştı.

ÜLKEMİZİN COĞRAFİ KONUMU İNŞAAT MALZEMESİ İHRACATININ POTANSİYELİNİ ARTIRIYOR

Paylaşılan bilgilere göre söz konusu etkinlikteki açılış konuşmasında, inşaat malzemesi sanayisinin Türkiye’nin ekonomik büyümesi için kritik bir rol üstlendiğini dile getiren Tayfun Küçükoğlu, “2023 yılı, farklı ekonomi politikaları ve farklı dinamiklerle sonuç almış olduğumuz bir dönem şeklinde geride kalıyor. Bu yılın ortasından itibaren başlamış olan yeni ekonomi modeliyle beraber 2024 yılı ve sonrasında bambaşka koşullarda mücadele etmemizi gerektirecek şartlarla karşılaşacağız. Bu yıl bu anlamda tam bir geçiş senesi oldu. Bizleri geçmiş 3 senede başarıya ulaştırmış olan, sonuç almamızı sağlamış olan koşullara göre hazırladığımız stratejilerimizi, önümüzdeki dönemin koşullarına göre gözden geçirmemiz gerekecek. 

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi 2024 yılında yüzde 5 büyüyecek!

Diğer bir taraftan inşaat malzemesi sanayisi olarak geçtiğimiz 3 senede büyük başarılara imza attık. Bu kapsamda sektörümüz, 2020'de 21,1 milyar dolar ihracat yaparken, 2021 yılında 30,8 milyar dolar, 2022 yılında da 33,7 milyar dolarlık bir ihracat rakamına ulaştı. Söz konusu bu rakamlar çerçevesinde ülkemizin toplam ihracatında inşaat malzemesi ihracatının payı yüzde 13,2'ye ulaşarak sektörün ekonomideki etkinliğini ve katkısını da adeta gözler önüne serdi. Ülkemizin coğrafi konumu, uluslararası ticarette avantaj sağlamasıyla beraber, inşaat malzemesi sektörünün de ihracat potansiyelini artırıyor. Sektörün yüksek kaliteli ürünlerini dış pazarlarda rekabet edebilir fiyatlarla sunmuş olması, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor” diye konuştu.

İHRACATTA DARALMALAR YAŞANDI

Merakla beklenen 56. Gündem Buluşmaları’nda 2024 yılını konuşurken aslında seneyi de bitirdiklerine değinen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, 2023'ün son yarısında ekonominin durağanlaştığının ve şartların da sıkılaştığı bir dönem yaşandığına değindi. Yalnızca iç pazar değil ihracatta da daralmaların olduğuna değinen Ferdi Erdoğan, tüm  kurumların 2024 yılı bütçelerini gözden geçirdiği bu zaman diliminde yaptıkları bu buluşmanın önemli olduğunu belirtti. 

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi 2024 yılında yüzde 5 büyüyecek!

DÜNYA TİCARETİ 2024 YILINDA 1,1 TRİLYON DOLARI AŞACAK

Yaptığı açıklamada son zamanlarda sık sık gündeme gelen inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisinde 2024 yılı beklentileri ile ilgili değerlendirmeler yapan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel de döviz kuru varsayımlarına ve beklentilerine ilişkin bilgi verdi.

Yaptığı açıklamada orta vadede döviz kurunun yükselişine devam edeceğine değinen Dr. Can Fuat Gürlesel, 2024 yılı küresel ekonomi beklentilerine ilişkin, “Dünya genelinde 2024'e ilişkin ekonomik büyüme tahminleri, bu yıl ile benzer bir noktada. Bu çerçevede 2024 yılında dünya ticaret büyüklüğünün 1,1 trilyon doların üzerine çıkması da bekleniyor.  Özellikle emtia ve enerji fiyatlarında 2024'ün ilk yarısında bir durağanlık beklentisi var. Fakat senenin ikinci yarısında fiyatların yüzde 10 civarında artması büyük bir olasılık” dedi.

İNŞAAT MALZEMESİ SANAYİSİ YÜZDE 5 BÜYÜYECEK


Yine konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre dünya inşaat sektörüne ilişkin de değerlendirmeler yapan  Dr. Can Fuat Gürlesel, şunları dile getirdi: “Avrupa Birliğinde 2023'te inşaat sektöründe görülen küçülme, 2024'te de devam edecek. ABD’de ise söz konusu bu küçülmenin aksine büyüme beklentisi de bulunuyor. Fakat özellikle Avrupa’da beklenen küçülme, Türkiye inşaat malzemesi sanayisinin ihracatına olumsuz şekilde yansımayacaktır. Özellikle Türkiye’nin rakip pazarlara kıyasla tedarik ve lojistik konularında Avrupa’ya sağlamış olduğu kolaylıklar, ihracatın olumsuz etkilenmemesi için de oldukça önemli. Diğer bir taraftan Türkiye’nin ekonomide rasyonel zemine dönmesiyle, inşaat sektörü ve malzeme sanayisinde 2024 yılında bir büyüme beklentisi ortaya çıktı. Bu çerçevede inşaat sektöründe yüzde 3-4 arası bir büyüme beklentisi meydana gelirken, söz konusu bu rakam malzeme sanayisinde yüzde 4-5 şeklinde. Ayrıca Türkiye inşaat malzemesi ihracatında da yüzde 5’lik bir büyüme beklentisi de söz konusu. Yerel seçimler öncesi başlamış olan hareketlilik, alınan yapı izinlerinin artması ve deprem bölgesindeki inşaat faaliyetlerinin artması da inşaat malzemesi sanayisi üzerinde olumlu etkiler de yaratıyor.” 

 

Geçim derdi vatandaşı kredi kartına mahkum etti! Kredi kartı borçları asgari ücretin 2.5 katına ulaştı!

İnşaat sektöründeki maaşlar asgari ücreti üçe katladı!

Yabancılara gayrimenkul satışları raydan çıktı! Arsa ve araziler yüksek tekliflerle vatandaşın elinden alınıyor!


Geri Dön