28 / 04 / 2024

Geçim derdi vatandaşı kredi kartına mahkum etti! Kredi kartı borçları asgari ücretin 2.5 katına ulaştı!

Geçim derdi vatandaşı kredi kartına mahkum etti! Kredi kartı borçları asgari ücretin 2.5 katına ulaştı!

Milyonlarca vatandaş ihtiyaçlarını giderebilmek için kredi kartı kullanmak zorunda kalıyor. Artan kredi kartı borçları ise asgari ücretin ortalama 2.5 katına ulaştı. 



Asgari ücretin belirlenmesine sayılı günler kala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da yeni asgari ücretin ekonomik dengeleri bozmayacak şekilde belirleneceği açıklaması geldi. Geçinmekte zorlanan vatandaşlar kredi kartı kullanmaya devam ederken, kredi kartı borçları asgari ücretin 2.5 katına çıktı.

BirGün'den Havva Gümüşkaya'nın aktardığına göre, yüksek enflasyon dolayısıyla vatandaşların alım gücü düşerken borçlar da katlanmaya devam etti. 

Geçim derdi vatandaşı kredi kartına mahkum etti! Kredi kartı borçları asgari ücretin 2.5 katına ulaştı!

KREDİ KARTI BORÇLARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR

Asgari ücretin 8 bin 506 lira olarak açıklandığı ocak ayında kişi başına düşen bireysel kredi kartı borcu 14 bin 377 TL’ydi. Asgari ücretten 5 bin 871 TL daha fazla fazla olan bu tutar yıllara göre artmaya devam etti. 

Enflasyondan dolayı haziranda asgari ücret ikinci kez arttırılarak 11 bin 402 TL’ye çıkarıldı. Eylül ayında ise kişi başına düşen kredi kartı borcu katlanarak asgari ücretin 16 bin 53 lira üzerine çıktı ve 27 bin 455 liraya ulaştı.

VATANDAŞ, KREDİ KARTINA MAHKUM OLDU!

Fiyat pahalılığı, enflasyon vatandaşların geçinebilme çabaları, yeme, giyinme gibi temek ihtiyaçlarla beraber vatandaşın kazandığı para yetmemeye başladı. Hal böyle olunca kredi kartına sarılan vatandaşın borçları da katlanarak artmaya devam ediyor.

Faiz artışları ile ihtiyaç kredisinde yavaşlama yaşanırken kredi kartı borcu arttı. Kasım ayında ise kredi kartı borçları 1 trilyon lirayı aştı. BDDK tarafından açıklanan verilerine göre bireysel kredi kartı borçları 1 trilyon 79 milyar TL’ye ulaşırken, ihtiyaç kredisi tutarı ise 945 milyar lira oldu.  Böylece kredi kartı borçlarındaki yıllık artış yüzde 139,2’ye ulaştı. Aynı dönemde ihtiyaç kredisindeki artış ise yüzde 38,6 oldu.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Merkez Bankası'ndan son dakika kredi kartı açıklaması! Faiz oranları artmayacak

Kredi kartı harcamalarında şok artış! Tam 4 milyon kişi borç batağında!

Geri Dön