27 / 04 / 2024

İnşaat sektöründeki maaşlar asgari ücreti üçe katladı!

İnşaat sektöründeki maaşlar asgari ücreti üçe katladı!

Türkiye'de inşaat sektöründeki işçi sıkıntıları devam ediyor. Yetersiz çalışan sayısı probleminin baş göstermesiyle bir sıva ustasının aylık maaşı 60 bin TL'ye dayandı. Memur olarak çalışan en düşük mühendis maaşı ise 33 bin TL.



Türkiye genelinde inşaat çalışmalarının atmasıyla işçi krizi patlak verdi.  6 Şubat depremlerinden sonra ağır hasar alan 12 ilde çok yoğun inşaat faaliyetleri devam ederken bölgeye yurdun dört bir yanından işçi istihdamı sağlandı. Fakat sektörün önde gelen isimleri, hem deprem bölgesinde hem de yurdun diğer yerlerinde inşaat faaliyetlerinin artmasına karşın yeterli kalifiye eleman olmadığını söyledi. İşçi sıkıntısı yaşandığı için usta maaşları beyaz yakalı maaşlarını geçmiş durumda.

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Engin Keçeciler, Türkiye'de yükselen inşaat faaliyetleri sebebiyle yurdun 4 bir yanında işçi sıkıntısı yaşandığını dile getirdi. Keçeciler "Sadece deprem bölgesinde değil, İstanbul'da, İzmir'de, Bodrum'da kısaca her yerde aynı problemi yaşıyoruz" dedi. 

Yeterli sayıda beyaz yakalı çalışanın olduğunu söyleyen Keçeciler, ara eleman ve mavi yakalı çalışan bulamadıklarını ifade etti.

İnşaat sektöründeki maaşlar asgari ücreti üçe katladı!

SIVA USTASI 60 BİN TL MAAŞ ALIYOR

Keçeciler "İnşaat teknikeri, elektrik ve mekanik teknikeri ile sıvı ve seramik ustası bulmakta zorlanıyoruz" diye belirtti. 

Başkan Keçeciler kalifiye eleman bulmakta zorlandıkları için mecburen kalifiye olmayan işçiye yöneldiklerini söylerken bu durumun da inşaatlardaki kaliteyi düşürdüğünü kaydetti.

Eleman sıkıntısının maaşları da arttırdığını belirten iş insanı "Bugün bir sıva ustası ortalama 60 bin TL kazanıyor. Mavi yakalı maaşı beyaz yakalıyı geçmiş durumda" dedi.

Keçeciler, çözümün ise inşaat ile ilgili daha çok teknik okul açılması ve bu okullarda kalifiye eleman yetiştirilmesi olduğunu söyledi.

İnşaat sektöründeki maaşlar asgari ücreti üçe katladı!

USTA MAAŞI MÜHENDİS MAAŞINI GEÇTİ

Teknik yapı Onursal Başkanı Nazmi Durbakayım da Türkiye genelinde aynı problemin yaşandığını dile getirdi. 

Hürriyet'in haberine göre; İşçi sıkıntısı sebebiyle maaşların da çok yükseldiğini kaydeden Durbakayım, "Rakamlar çok yükseldi. İşçi maaşları neredeyse mühendis maaşlarını geçti. Örneğin bir demirci ustası ortalama ayda 50 bin TL, vinç operatörü ise ayda 70 - 80 bin TL alıyor. Mühendisin aldığı rakam ile ustanın aldığı rakam arasında bir denge olması lazım" dedi. Sektör için acil bir tedbir alınması gerektiğini söyleyen Durbakayım "Ara eleman yetiştirilmesi bunun için kurslar açılması lazım. Biz STK'lara önerilerimizi dile getiriyoruz" diye konuştu.

Yabancılara gayrimenkul satışları raydan çıktı! Arsa ve araziler yüksek tekliflerle vatandaşın elinden alınıyor!

Ahmet Eşref Fakıbaba'dan çarpıcı öneri:  TOKİ  arsa satmasın, satarsa kooperatiflere satsın! 


Geri Dön