Ekonomi

Buğday fiyatlarına bir haftada yüzde 40 zam! Ekmeğe zam mı gelecek? 

Gıda fiyatlarındaki engellenemeyen artış, vatandaşın alım gücünü de olumsuz yönde etkiliyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, buğday piyasasının yükselmesine sebep oldu. 1959’dan sonra ilk kez haftalık bazda yüzde 40’ın üzerinde artış yaşayan buğday fiyatları, 12 doları aştı. Küresel buğday ihracatının hemen hemen yüzde 29’unu oluşturan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, buğday arzını da kötü etkiledi

Son 14 yılın zirvesine ulaşan buğday fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan Çin Tarım Bakanı Renjian ‘’Tarihin en kötü dönemini yaşıyoruz’’ diyerek, olayı özetledi…Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in emriyle başlayan Ukrayna işgali, küresel anlamda olumsuzlukları da beraberinde getirdi. Küresel buğday ihracatının hemen hemen yüzde 29’unu oluşturan Ukrayna ile Rusya arasındaki savaş, buğday arzını da kötü etkiledi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ardından buğday ticareti durma noktasına geldi. Fiyatlar, Chicago Ticaret Borsası’nda haftalık bazda yüzde 40,6 yükselerek, 12,09 dolara çıktı. Son 14 yılın zirvesine ulaşan buğday fiyatlarıyla ilgili açıklama yapan dünyanın en çok buğday tüketen ülkesi Çin’in Tarım ve Köy İşleri Bakanı Tang Renjian, ülkesindeki kışlık buğday stoğunun kritik seviyelerde olduğunu duyurdu.

Ekmek ve simite yüksek zamlar yolda!