Ekonomi

Buğdayda 'felaket' uyarısı: Tarih verildi hükümet devreye girmişti

Toprak Mahsülleri Ofisi henüz Türkiye'de çiftçinin hasada başladığı buğday fiyatlarını açıklamadı. Öte yandan hükümet yurt dışından buğday ithal edilmesi için ihale açtı ayrıca Ukrayna'nın elindeki buğdayların Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderilmesi planı devrede...Çiftçiler bu sene buğdayın fiyatını TMO'nun masraflarını karşılayacak ve geçinmelerini sağlayacak bir seviyeden açıklamasını bekliyor

Türkiye'de ekilen buğdaylar ilk önce Adana Çukurova bölgesinde hasat edilmeye başlandı. Çiftçiler bu sene buğdayın fiyatını TMO'nun masraflarını karşılayacak ve geçinmelerini sağlayacak bir seviyeden açıklamasını bekliyor.

 Ulusal Hububat Konseyi buğday rekoltesi raporuna göre, Türkiye’nin 2022 yılı buğday üretimi 3 milyon artacak.

Buğday rekoltesinin 17 milyon tondan 20 milyon tona çıkması öngörülüyor.

Çiftçiler bu sene buğday taban alım fiyatının en az 7,5-8 lira civarında olmasını beklediklerini ifade etti.

TMO eski müdürü İsmail Kemaloğlu bu sene TMO'nun kademeli fiyat politikası takip edebileceğini söyledi.

Kemaloğlu buğday fiyatlarına ilişkin, "TMO kilogramda 5-6 liradan başlayarak aylık artış yoluna gidebilir” tespitinde bulundu.

 

Hükümet bir yandan Ukrayna'nın elinde bulunan 22 bin tonluk tahıl stokunun Türkiye üzerinden Avrupa'ya gönderilmesi için müzakereler yürütüyor. Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir Türk yetkili söz konusu girişimle ilgili olarak, "Türkiye, Ukrayna tahılının ihracatı için hem Rusya, hem de Ukrayna ile görüşüyor. Türkiye üzerinden açılacak bir koridorla bu tahılın hedeflenen pazarlara ulaşmasına yönelik bir talep var. Müzakereler devam ediyor" ifadesini kullanmıştı.

 

 

ZELENSKİY'DEN BUĞDAY KITLIĞI VE KAOS UYARISI

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ülkesinin depolarında bekleyen 22 bin ton tahılın Rusya'nın limanları kapatması nedeniyle dünya pazarına sunulamadığını söyledi. Buğday kıtlığının açlıkla birlikte kaosu doğruracağı uyarısında bulunan Zelenskiy, "Kıtlık her zaman tek başına gelmez beraberinde kaos da getirir. Temmuz ayında birçok ülke elindeki stoku bitirince ne demek istediğimi anlayacak" dedi.

Tarım Bakanlığı'ndan buğday et şeker stokları tükeniyor iddiasına açıklama: Kayıtlarda yok istesek de alamayız

Türkiye'de buğday alım fiyatı beklenirken hükümetten sürpriz ihracat hamlesi! Harekete geçildi

Çifçiler TMO'nun buğday alım fiyatını açıklamasını beklerken emsal ücret ortaya çıktı