15 / 05 / 2024

Buğdayın hasadı hızlı ilerliyor ancak fiyatı düştü! Ekonomik kriz etkisini gösterdi

Buğdayın hasadı hızlı ilerliyor ancak fiyatı düştü! Ekonomik kriz etkisini gösterdi

Piyasalarda artan resesyon kaygısı ve Merkez Bankalarının sert para sıkılaştırma adımları sonrasında emtia fiyatlarında düşüşler gözleniyor. Buğdayın hasadı beklenenden hızlı ilerlese de kriz fiyatın düşmesine neden oldu. İşte detaylar...



ABD VE AVRUPA'DA BUĞDAY HASADI BEKLENENDEN HIZLI İLERLİYOR

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, Fed'in faiz artırımı ile beraber ekonomik büyümede yavaşlama endişelerinin arttığını belirterek, "Faiz artırımları, dolar endeksini yukarı çekiyor. Bu da tüm emtia piyasalarında satış baskısına yol açıyor." ifadelerini kullandı.

Buğdayın haftayı düşüşle kapadığını aktaran Ergezen, ABD ve Avrupa'da buğday hasadının beklentilerden hızlı ilerlediğini dile getirdi. Ergezen ayrıca Ukrayna buğdayı için ihracat koridoru oluşacağı haberlerinin de etkili olduğunu söyledi.

Pirinçteki düşüşe değinen Ergezen, üretim tahminlerindeki artış ve Uzakdoğu'da kapamaların azalmasının fiyatlarda satış baskısının artmasına yol açtığını kaydetti.

Ergezen, pamuğun da haftayı değer kaybıyla tamamladığını dile getirerek, "Fed'in faiz artırımı ile beraber ekonomik büyümede yavaşlama endişeleri artıyor. Bu da ekonomik verilere duyarlı pamuk piyasasında satışların artmasına yol açtı." dedi.

Kahvenin ise haftayı düşüşle tamamladığını vurgulayan Ergezen, "Dünyanın en büyük robusta türü kahve üreticisi Vietnam'da önceki yıla göre düşüş olsa da halen iyi bir rekolte bekleniyor. Ayrıca doların güçlenmesiyle, satış baskısı artıyor." değerlendirmesinde bulundu.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön