Kentsel Dönüşüm

Buğra Gökce: Sorun tabutunda yaşayan insanları kurtarmakken, uygulama rant yaratmak olmamalı! 

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı, Şehir Plancısı (Phd) Dr. Buğra Gökce,  kentsel dönüşüm ile ilgili önemli bir açıklamada bulundu ve bakış açısının problemli olduğunu dile getirdi. İşte o paylaşım...

İstanbul Planlama Ajansı Başkanı, Şehir Plancısı (Phd) Dr. Buğra Gökce, https://x.com/gokcebugra resmi X sosyal medya hesabından deprem riski ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

Paylaşımında yer verdiği videoda "Bakış açısı problemimiz var. 6 yıl önce bunlar merkezi ve yerel aynı yönetimdeydi o zaman da olmadı. Şimdi neden olmadı? 

Bakış açısı problemi yaşadığımız için olmadı. Deminden beri anlattığım, deprem, afet riski, riskli binalarda yani tabutlarında yaşayan insanlar. 

Uygulama yaptığımız şey ne? Asgari alanı, yeşil alanı imara açmak, kat sayısını artırıp, kentsel rantı yükseltmek. 

Daha somut anlatmak gerekirse, bizim yeşil alan olarak baktığımız yerlere dolar olarak bakılması. 20 senelik bir yönetimle bu çözülemiyorsa, bir şeye eksik bakılıyor demektir. 

Benim Genel Sekreter Yardımcısı olduğum dönemde Bakana gittik ve seferberlik yapalım dedik. Güzel konuşmalar geçti. Boş konutlardan yeni alanların imara açılmamasından, emlak vergisinin doğru düzenlenmesinden birikmiş kentsel rantların doğru yönetilmesine kadar birçok şey konuşuldu. Bunlar akademik ve mesleki açıdan hayır denebilebilecek şeyler değil. 

Bunca şey konuşuldu. Bakanlık konuşulanlar arasından yüzde 50 dönüşüm için 2/3 çoğunluk işi zorlaştırıyor dediğimiz kısmı aldı. Yeni bir kurum kuruldu, bambaşka yetkiler verildi, rezerv alan kavramı genişletildi, millet 'malımıza mı çökülüyor' diye endişelendi" ifadelerini kullandı.

Gökce, bu videoyu alıntıladığı paylaşımında da "Sorun: Afet riski, dayanıksız yapı stoğu ve tabutunda yaşayan insanları kurtarmak. 

Uygulama: Yeşil alanları, askeri alanları imara açmak, yapı yüksekliği verip rant yaratmak.

Bu bakış açısını deşifre etmek gerekiyor" diye konuştu. 

Ev sahibi olmak isteyenler acele edin! Uzmanlar uyarıyor! 1-2 yıl içinde ev almayanlar bir daha alamayacak!

TOKİ Başkanı'ndan deprem bölgesi açıklaması: 204 bin konutun yapımı başladı, 200 bini sene sonunda teslim edilecek! 

Uzmanı açıkladı: Konut ve arazi almak için en uygun dönemdeyiz!