11 / 01 / 2025

Buhar ve elektrik üretim santrali projesi Bursalı iş adamlarına tanıtıldı!

Buhar ve elektrik üretim santrali projesi Bursalı iş adamlarına tanıtıldı!

Demir Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman, DOSAB'da yapılması planlanan Buhar ve Elektrik Üretim Santrali projesiyle ilgili Bursalı iş adamlarını bilgilendirdi.



KAHRAMAN AYDINLATTI 


Toplantıda söz alan DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman kamuoyunda yanlış bilinen birçok konu hakkında BTSO Meclis üyelerine aydınlatıcı bilgiler verdi. Sözlerine 'Buhar ve Elektrik Üretim Santralı Projesi'nin ben genel olarak ekonomik faydaları ve çevreci faktörleri üzerinde duracağım' diye başlayan Kahraman, santral hakkındaki gerçeklerle ilgili bilgiler verdi. 


1 MİLYAR DOLARLIK TASARRUF


 Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'ndeki işletmelerin kullandığı elektrik ve buhara değinen DOSAB Yönetim Kurulu Başkanı Ferudun Kahraman yapılacak olan tesisle yılda 100 milyon dolar, on yılda da yaklaşık 1 milyar dolar daha az paranın enerji maliyetlerine ödeneceğini söyledi. "Bu rakamlar dış ticaret ve cari açığımıza çok büyük ve olumlu yönde katkılar sağlayacaktır" diyen Kahraman, Buhar ve Elektrik Üretim Santralı'ndan DOSAB'da firmaların yararlanacağını söyledi. 


İSTİHDAMA ÖNEMLİ KATKI 


Hali hazırda DOSAB'da 440 firmanın faaliyet  gösterdiğini ifade eden Kahraman, "Santralın devreye girmesi ile fabrikaların enerji maliyetleri azalacak. Bu da beraberinde rekabetçi fiyatlar getirecek ve yeni istihdamların önünü açacak. Doğal olarak çok daha fazla ekonomiye katma değer sağlayacak. Üreticimiz sanayicimiz ulusal ve uluslararası piyasalarda girdi maliyetlerini düşürdükleri için çok daha rekabetçi olabilecekler" dedi. 


7/24 TAKİP OLACAK


Santralın yapımında ileri teknolojinin kullanılacağına vurgu yapan DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman; "Baca gazları sürekli kontrol altında tutulacak. Bacalar ilgili bakanlık tarafından 7/24 online izlenecek Ayrıca santral uluslararası denetimlere de sürekli açık olacak. Kullanacağımız sistem ile doğaya zarar vermeden enerji ve buhar üreterek işletmelere dağıtacağız. Ve mevcut şartlardan daha temiz bir hava oluşturacağız"şeklinde konuştu. 


TİTİZ ÇALIŞMA


Buhar ve Elektrik Üretim Santralı Projesi için uzun yıllardır çalıştıklarını belirten DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman: "4 yıldan bu yana onlarca mühendisle görüştük. Çeşitli kesimlerden görüş aldık, altyapı çalışmaları yaptık ve en sonunda ortaya bu proje çıktı. Bu tesisin hayata geçmesi ile ülkemiz ve sanayimizin gelişiminde daha fazla kaynak kullanmış olacağız. ÇED süreci devam ediyor. Bu proje ile kalkınmaya önemli bir katkı koyacağımıza inanıyorum" dedi. Kahramanın ardından DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül meclis üyelerine teknik bir sunum gerçekleştirdi. Ferudun Kahraman, DOSAB'da Bursalı işadamlarını bilgilendirdi. 


DÜNYADA İLK


Santralda kullanılacak olan suyun iddia edildiği gibi barajdan olmayacağına vurgu yapan DOSAB Başkanı Ferudun Kahraman "Türkiye ve dünyada ilk olan bir sistemle mevcut işletmelerin kullandığı suları arıtma tesisinden işleyerek içilebilir su kalitesine getireceğiz ve bu suları santralda kullanacağız" dedi. 


'YANLIŞ BİR ALGI OLUŞTU' 


Kamuoyunda kontrolün dışında tesisle ilgili yanlış algı oluştuğunu bildiren DOSAB Bölge Müdürü Serhat Şengül, "Biz tesise asla 'termik santral' demedik ama o şekilde kamuoyuna yansıtıldı. Bizim hedefimiz buhar üretmek Endişelerden biri de barajdan su alınıp alınmayacağı idi. Demirtaş Barajı'ndan asla su almayacağız. Bizim 155 kuyumuz var. 


Tesisle ilgili komisyonda Devlet Su İşleri de var. Yine DOSAB'a bu tesisin kurulmasının ardından yeni boyahane gelmesi söz konusu olmayacak. Kömürle ilgili bütün ölçümlerimiz de yapıldı. Kükürt oranı 1.92" dedi. 


İYİ ÖRNEKLERE İHTİYAÇ VAR


Yeni nesil teknolojilerle yapılmış tesislere ihtiyaç olduğunu kaydeden BTSO Başkanı İbrahim Burkay da akılcı değerlendirmeler yapmak gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: "Altmışların, yetmişlerin anlayışı ile bakmak doğru değil. DOSAB Yöneticilerine 'çevreyi bizden daha az düşünüyorlar' diyemeyiz. Belki projenin maliyeti çok daha az olacaktı ancak birtakım çevreci önlemlerle maliyet yükselmiş. Sanayinin bu kadar yoğun olup da çevreye bu kadar duyarlı sanayicilerin olduğu bir kent bulmak çok zor. Çalışmayı enerji konseyimizde tartışacağız. Eğer bu doğru bir proje ise destek vermek zorundayız. 


Ülke olarak kaynaklarımızı doğru kullanamıyoruz. 40 yıl önceki teknolojik bilgileriyle yorum yapan insanlar var. Türkiye'nin geleceği olan bir projede kaynaklarımızı tümüyle sonuna kadar kullanmamız gerekiyor. Yanı başımızdaki gelişmiş ülke dediğimiz Almanya kömürü kullanıyor. İyi örneklere ihtiyacımız var. Bu tesisin kamuoyunda doğru anlaşılması için hep birlikte çalışacağız. Bu projenin eksikleri varsa birlikte tartışıp doğruyu bulmalıyız." 


SUNUM FAYDALI OLDU 


Sunumun üyeler için çok faydalı olduğunu dile getiren Meclis Başkanı Remzi Topuk ise "Bursa için oldukça önemli bir proje. Bu bilgilendirmenin de çok yararlı olduğunu düşünüyorum. DOSAB Yönetim Kurulu'nun meclis üyelerimizin dile getirdiği önerileri dikkate alacağından şüphem yok. Bizler açısından faydalı bir sunum oldu" ifadelerini kullandı. 


Bursa Hakimiyet


Geri Dön