27 / 04 / 2024

İtalya'da yatırım olanakları Türk işadamlarına tanıtıldı!

İtalya'da yatırım olanakları Türk işadamlarına tanıtıldı!

İtalya Ekonomi Bakanlığı ve İtalyan yatırım ajansı İnvitalia’nın ev sahipliğinde, Türk iş dünyasının İtalya'da yatırım yapması, iki ülke işadamlarının beraber üçüncü ülkelerde çalışmasına yönelik ekonomi çalıştayı yapıldı...



Roma'daki çalıştaya, Ekonomi Bakanlığı, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), İtalya Ekonomi Bakanlığı yetkilileri, İnvitalia'dan çok sayıda ilgili katıldı.


Çalıştayda konuşma yapan İnvitalia Başkanı Giancarlo Innocenzi Botti, Türkiye’yi büyüyen ekonomisiyle bir yıldız gibi olduğunu belirterek son dönemde Türk özel sektörünün, tekstil, gıda, gayrimenkul gibi alanlarda yaptığı önemli yatırımları hatırlattı.


Botti, ekonomisiyle büyüyen Türkiye’nin milli havayolu firması Türk Hava Yollarından da (THY) övgüyle söz ederek, başarılı örnek olarak gösterdi.


Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Hakkı Akil de 2001 yılında kriz geçiren Türkiye’nin IMF’nin yeniden yapılanma programını başarıyla uygulayan AK Parti hükümetiyle ekonomisini üç misline katladığını ifade etti. Büyüyen Türk ekonomisinde özel sektörün geliştiğine ve bunun İtalya'ya da yansıdığına dikkati çeken büyükelçi, Kale Seramik, Permak, Vestel, Ziylan, Toksöz Holding, Ece Holding gibi Türkiye’nin önde gelen özel kuruluşlarının İtalya'da yaptıkları yatırım ve aldıkları markalarla öne çıktığını dile getirdi.  


Akil, siyasi istikrarsızlıktan dolayı önünü görememe, bürokratik ve çalışma hayatı kurallarının işçi haklarını fazla koruyan bir yapıda olması ile çalışma vizesi alma zor, Türk yatırımcının İtalyan pazarına girişte gözünü korkuttuğundan bahsetti. Büyükelçi bu koşulların, Türk yatırımcıyı sıfırdan yatırım yapmaktansa marka almasına yol açtığını da belirtti.


Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit de Türkiye'nin son 10 yılda gelişen ekonomisine ilişkin sayısal bilgiler vererek, ortak tarihi ve değerleri taşıyan Akdeniz'e sınır olan Türkiye ve İtalya'nın gerek ihracat gerekse yatırım boyutundaki ilişkisine dikkati çekti.


Türkiye’de yaklaşık bin 77 İtalyan sermayeli şirket bulunduğunu kaydeden Ecevit, "Türk firmaları da artık İtalya'nın sunduğu fırsatların farkına varıp, İtalya'yı öncelikli yatırım alanlarından biri olarak görmeye başladı" dedi.


Seminerin devamında İtalya'da yatırım yapan Türk firmaları, tecrübelerini katılımcılarla paylaşırken, firmalar arasında ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi.


AA


Geri Dön