25 / 11 / 2024

Türk iş adamlarına Karadağ'a yatırım çağrısı!

Türk iş adamlarına Karadağ'a yatırım çağrısı!

Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır, Türk iş adamlarına Karadağ'a yatırım yapmaları için çağrıda bulunarak, "Gelen iş adamlarımıza ben, yatırım konusunda tereddüt etmemelerini özellikle tavsiye ediyorum" dedi.




Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Mehmet Niyazi Tanılır, Türk iş adamlarına Karadağ'a yatırım yapmaları için çağrıda bulunarak, "Gelen iş adamlarımıza ben, yatırım konusunda tereddüt etmemelerini özellikle tavsiye ediyorum" dedi.


Tanılır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Karadağ arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerden, bu ülkedeki Türk kurumlarının çalışmalarına birçok konuda açıklamada bulundu.


Türkiye ile Karadağ arasındaki siyasi ilişkileri "mükemmel" olarak nitelendiren Tanılır, bu tanıma uygun olarak, son dönemde Türkiye ile Karadağ arasında çok sayıda üst düzey ziyaretlerin yapıldığını ve tüm bunların iki ülke arasındaki ilişkilerin siyasi, ekonomik ve kültürel boyutları üzerinde son derece olumlu sonuçları olduğunu ifade etti.


Büyükelçi Tanılır, iki ülke arasındaki "mükemmel" siyasi ilişkilerin ekonomik ilişkilere de yansıdığını ancak bunun sonuçlarının kısa süre içerisinde alınmasını beklemenin gerçekçi olmayacağı söyledi.


Türkiye’nin Karadağ’daki yatırımlarında bir artış görüldüğünü anlatan Tanılır, şunları kaydetti:


"Bu artış, yavaş da olsa, son üç-dört yılda firmalarımızın burada çok ciddi yatırımlara imza attıklarını görüyoruz. Bu da memnuniyet verici bir gelişme. Dış ticaret hacmimiz maalesef bu kadar mükemmel ilişkinin mahiyetine paralel olarak yeteri kadar yüksek değil. Tabi bunun da zaman içerisinde yükselmesi için karşılıklı olarak iki tarafın kurumlarına da büyük görevler düşmektedir. Tabi dış ticaret hacmimizin düşük görülmesinin bir sebebi de buraya gelen Türk mallarının doğrudan Karadağ’a yapılan ihracat kapsamına girmemesidir. Çünkü bazı mallar Belgrad üzerinden, bazı mallar ise bavul ticareti yoluyla gelmektedir. Dolayısıyla zaman içinde rakamların daha da yükseleceğini ümit ediyorum."


 


- ''Karadağ'a çok sayıda Türk iş adamı geliyor''


 


Tanılır, son dönemde yatırım imkanlarını araştırmak üzere Karadağ'a çok sayıda Türk iş adamının geldiğini belirterek, bunun Karadağ'a olan ilginin arttığının bir göstergesi olduğunu kaydetti.


Karadağ'a gelen Türk iş adamlarına, Podgoritsa Büyükelçisi olarak yatırım konusunda tereddüt etmemelerini tavsiye eden Tanılır, Karadağ'ın süratle küresel ekonomiye, küresel pazara adapte olmaya çalışan, kurallarını bu doğrultuda değiştirmeye çalışan, pazar ekonomisine geçişin önündeki engelleri süratle kaldıran bir ülke olduğunu ifade etti.


Tanılır, Karadağ'ın ayrıca Avrupa Birliğine (AB) aday bir ülke olduğunu hatırlatarak, "Uzun olmayan bir gelecekte Karadağ’ın AB'ye tam üye olacağına inanıyorum. Ayrıca, NATO'ya da üye olmak istemektedir ve muhtemelen 2015 yılı sonunda da NATO üyeliği için davet alacağını düşünüyorum. Tüm bunların da Karadağ’a yatırım ve ticaret ortamını pozitif yönde etkileyeceği açıktır. Dolayısıyla iş adamlarımızın yatırım yaparken tüm bu pozitif unsurları dikkate almalarında fayda var" ifadesini kullandı.


Karadağ hükümetinin ilgili kurumlarının da Türk iş adamlarına karşı son derece müspet bir yaklaşımı bulunduğunu anlatan Tanılır, "Bu, iş adamlarımızın burada yatırım yapması durumunda işlerini kolaylaştıracak bir unsur olarak dikkate alınmalıdır" dedi.


 


- 300 Karadağlı, Türkiye'de eğitim görüyor


 


Büyükelçi Tanılır, iki ülke arasındaki gelişen ilişkilerin bir diğer önemli parçasının da eğitim alanı olduğunu belirterek, Türkiye Bursları kapsamında Karadağlı 300 öğrencinin lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde Türkiye'de eğitim aldığını söyledi.


Türkiye Bursları'na ilginin arttığı ülkelerden birinin de Karadağ olduğuna dikkati çeken Büyükelçi Tanılır, Türkiye Bursları'nın Karadağlı gençler arasında son derece popüler hale geldiğini ifade etti.


Tanılır, kısa bir süre önce başkent Podgoritsa'da Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açıldığını da hatırlatarak, "Esasen açılması bir ihtiyaca binaendir. Çünkü burada Türk diline, Türk kültürüne yoğun bir ilgi vardı. Dolayısıyla Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin bir an önce açılıp bu ihtiyaca doğru bir şekilde cevap vermemiz gerekiyordu" diye konuştu.


Büyükelçi Tanılır, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin Türkçe kursları dışında Türk kültürünü ve sanatını tanıtma konusunda da ciddi bir işlevi olacağını belirterek, öte yandan ülkedeki bir diğer Türk kurumu olan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) da önemli çalışmalar yaptığını kaydetti.


TİKA'nın 2007’den beri faaliyet gösterdiği Karadağ’da çok iyi tanındığını söyleyen Tanılır, "Karadağ kurumlarının kapasite geliştirmesinde çok ciddi destekler sağlamaktadır. Bu anlamda, Karadağ makamları tarafından çok ciddi bir şekilde benimsenmiştir" şeklinde konuştu.


Büyükelçi Tanılır, Ziraat Bankası'nın da Karadağ'da bir süredir bir şube açma veya banka kurması konusunda istekli olduğunu ifade ederek, "Yapılan çalışmalar neticesinde, yeni bir banka kurmanın uygun olabileceği kararına vardılar ve gerekli çalışmaları başlattılar. Bugünlerde de resmi müracaatlarını yapmak üzere Ziraat Bankasın'dan bir heyet Karadağ’a gelecek. Karadağ Merkez Bankası’na müracaattan sonra, 2015 yılı içinde iznin çıkmasıyla birlikte hemen bankanın kuruluşunu gerçekleştireceklerine inanıyorum. Dolayısıyla çok uzak olmayan bir gelecekte burada faaliyete geçeceklerine inanıyorum" şeklinde konuştu.


 


- AA'ya övgü


 


Tanılır, Türkiye'nin Balkan coğrafyasında en önemli kurumlarından birinin de Anadolu Ajansı (AA) olduğunu belirterek, AA’nın Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna’da bir bölge merkezinin olmasının ve önemli etkinliklerde Karadağ'a muhabirlerin gönderilmesinin çok önemli bulduğunu ifade etti.


Öte yandan, AA'nın Karadağ'da yerel olarak da bir muhabir bulundurmasının sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Tanılır, "Son zamanlarda Karadağ basınında da sık sık Anadolu Ajansı kaynaklı haberlerin çıkması bizi sevindiriyor. Bunları gördükçe gurur duyuyorum" dedi.



AA


Geri Dön