30 / 04 / 2024

Bülend Tuna: Kent yap boz tahtasına döndü

Bülend Tuna: Kent yap boz tahtasına döndü

Ayamama'da imara aykırı yapıların yüzde 44'ü Küçükçekmece'de bulunuyor



Türkiye Mimarlar Odası  Başkanı Bülend Tuna, İstanbul'da 31 kişinin canına mal olan sel felaketi ve İstanbul'un yaşayacağı bundan sonraki olası  felaketlerle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Bülend Tuna, sel felaketinin suçlusu addedilen Ayamama Deresi ile ilgili olarak, "Bir şeyler yapılırken teknik, bilim önemsenmiyor. Bir dere yatağı imara açılıyor. Ayamama'da yapılan budur. Daha önce Alibeyköy'de de bu yapıldı. Kenti istediklerini yapabilecekleri boş bir arsa olarak görüyorlar. Uyarıları dinlemiyorlar. Bunlar organize suçlar" diye konuştu.

TÜP GEÇİT FELAKET OLABİLİR

Tuna, o bölgede yatırım yapmak isteyen yatırımcıların talebiyle yapılan plan değişikliğine karşı 2007 yılında bir dava açtıklarını söyledi. Bülend Tuna, mahkemede haklı bulunmalarına rağmen dava sürecinin uzun sürdüğü için yapılaşmanın sürdüğünü belirtti.

 'Kentin yap boz tahtasına döndüğünü' söyleyen Tuna, "Bunun sorumluluğu hem belediyelere hem de valiliğe ait" dedi. Mimarlar Odası Başkanı Tuna, İstanbul'da dere yatağındaki Hasanoğlan, Nakkaştepe gibi yerlerin de tehlike oluşturabileceğine dikkat çekti. Tuna'ya göre kenti bekleyen başka tehlikeler de var. 1999 depreminden 10 yıl sonra hala güçlendirilmeyen yapılar ve  Marmaray  projesi kapsamındaki tüp geçit projesi, geçidin üzerindeki olası bir kazada İstanbul için felaket olabilir. İstanbul'da bir deprem olacağının kesin olarak bilinmesine rağmen binaların sadece yüzde 5'nin iyileştirilebildiğini ve bunun da felakete kucak açtığını dile getiren Tuna, "Okullarımız, hastanelerimiz çok düşük oranda güçlendirilmiş. Düşünün bir deprem anında hastaneye gidemiyorsunuz. Hastanedekiler kendileriyle uğraşıyor olacak" dedi.

'ÇOK YANLIŞ BİR PROJE'

Tüp geçidin yaratabileceği tehlikeye işaret eden Başkan Bülend Tuna, "Lastikli tüp geçişin çok yanlış bir proje olduğunu ve İstanbul için felaket getireceğini düşünüyorum. Marmaray bir raylı sistem ve burada araçları kullananları eğitebilirsiniz tabii ki.

Ama tersini düşünün İsviçre'deki bir tünelde bir kamyon kaza yaptı, pek çok kişi öldü ve yangına müdahale bile yapılamadı. Alkollü bir sürücünün İstanbul'da tüp geçitte kaza yaptığını düşünün sonucu facia olabilir" diye konuştu.
Pınar Tarcan/Gazete Habertürk


Geri Dön