29 / 04 / 2024

Bülent Delican, İzmir Körfez'deki ÇED sürecini anlattı!

Bülent Delican, İzmir Körfez'deki ÇED sürecini anlattı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kentte algı operasyonlarını sürdürdüğünü söyleyen Delican, Kocaoğlu’nun ÇED raporunu ağzına doladığını ve ciddi suçlamalarda bulunduğunu ifade etti.



İl binasında yapılan açıklamaya AK Partili 7 belediye başkanı ve il yönetim kurulu üyeleri katıldı. AK Parti  İzmir  İl Başkanı Bülent Delican, Körfez ÇED sürecine değinirken, Aziz Kocaoğlu’nun devletin kurumlarını suçladığını ve algı operasyonu yaptığını dile getirdi.


CHP’li belediyelere altyapı dışında birçok hizmet verildiğini söyleyen Delican, AK Partili belediyelerin ayrımcılığa uğradığını savundu.


Ulaşım, kentsel dönüşüm ve alt yapı konusunda eksikliklerin ve sorunların olduğunu söyleyen Delican, “Halkımız müzdarip. Siz ortağınızı suçlayıp, tükaka derseniz olmaz. Bu işler böyle yürümez. İzmir’de devleti suçlayarak hizmet etme anlayışından vazgeçilecek. Devletin, hükümetin İzmir’e yaptıkları ortada, ama onlarında bir şey yapmadığı ortada” dedi. Kemalpaşa’da yaşanan terör saldırısını kınayan Delican, ülkede terörün acımadan can almaya devam ettiğini, hükümetinde kararlı şekilde terörü kazımak için mücadele ettiğini dile getirdi. Delican, diğer siyasi partilere de çağrıda bulunarak, siyasi olarak duruş göstermelerini istedi.


KÖRFEZ PROJESİ SÜRECİNİ ANLATTI

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun kentte algı operasyonlarını sürdürdüğünü söyleyen Delican, Kocaoğlu’nun ÇED raporunu ağzına doladığını ve ciddi suçlamalarda bulunduğunu ifade etti. Delican, ÇED raporu ile ilgili süreci anlatarak, “ÇED ile ilgili 2012 yılında ortak bir karar alındı. İzmir Körfezi’ne akan kanalizasyon sularıyla, katı atıklarla ve alüvyonlarla dip derinliği 12 metreye kadar düştüğü için büyük tonajlı yük gemileri limana giremiyor. Bu limanda 100 binden fazla insan ekmek yiyor. Dip derinliğini artması gerekiyor. Bu konuda çalışmalar yapılıyor. Bu konuda da ortak olarak hareket ediliyor. İki tane kanal açılmak isteniyor. Birini TCDD açıyor. Diğerini büyükşehir belediyesi açıyor. TCDD’nin kanal açmak istediği yerde sit alanı yok. Fakat Büyükşehir’i kanal açmak istediği yerde Ragıp Paşa Dalyanı’nın bulunduğu yerde sit alanı var. Herhangi bir kazı çalışması yapılamıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Orman Bakanlığı tabiat varlıklarını korumak için belge istiyor. Halkla ÇED konusunda toplantılar yapılıyor. Süreç bugüne kadar geliyor. Körfezden çıkacak olan 46 milyon 890 metreküp çamur var. Bu çamurun İZSU’nun sınırları içinde olan bir yere dökülmesi konusunda çıkan sıkıntı üzerine bakanlık Doka isimli bir firmaya veriyor. Çevre etik değerleri ile ilgili araştırmalar yapılıyor. Son olarak çözülmesi için ada yapalım diyorlar. Doğayı katletmek yerine denizde ada yapalım diyorlar. Maalesef Büyükşehir Belediyesi yeterli alt yapı hizmetlerini sunamadığı için bakanlık tekrar devreye giriyor ve burada iki ada yapın, hem denizin sirkülasyonunu zarar vermesin hem de suyun kalitesini bozmasın diyor. Bu iki adanın yapılmasına karar veriliyor Şirket de bazı veriler istiyor.  3 madde vardı bunula ilgili, geçen hafta yapılan toplantı sonrası son bir maddeye indi. Tek madde içinde incelemeler tamamlandığında  Ankara  tarafından ÇED raporu verilecek. Aziz Kocaoğlu bir an önce bunları halletsin. Üniversiteye bir an önce talimatı versin ve incelemeleri yaptırsın. Ben buradan söylüyorum. Kendim Aziz Kocaoğlu ile birlikte ÇED raporunu almaya gideceğim. En fazlada bir buçuk ay içerisinde çıkacak. Biz hem bu körfezde yüzmek istiyoruz hem de deniz ticaretini yapmak istiyoruz” dedi.


“AYRIM VE SINIFLANDIRMA İÇİNDELER”

CHP’li belediyelere altyapı dışında birçok hizmet verildiğini ancak AK Partili belediyelerin ayrımcılığa uğradığını savunan Delican, “Devletin müdürlükleri arasında evrak kaybedilmiş diyor. Hangi evrak kaybedilmiş çık açıkla. Halkın bilgilendirilmesi gerekiyor. Devletin kurumlarını suçlayarak bir yere varılmaz.   Biz hizmet etmek istiyoruz. Bu boyacı küpü değil, sokup çıkartıp ÇED’i alamazsın. Koskoca İzmir körfezinden bahsediyoruz. Aziz Kocaoğlu eğer bu projeye sahip çıkmış olsaydı. Kemalpaşa’nın kanalizasyon sorununu çözerdi. Biz ayrımcılık yapıyor derken, bunları söylüyoruz. 7 tane belediyenin alt yapı sorunlarını çözmek zorunda. İçme su borularını yenilemek zorunda. İZSU kafasına göre 7 belediyenin sokaklarını haber vermeden istediği gibi delik deşik ederek, sonrada sorumluluk bende değil diyemez. Büyükşehir’e bağlanan 9 belediyeye bakalım AK Partili belediyelere hangi hizmet verilmiş bakalım. CHP’li belediyelere alt yapı dışında birçok hizmet veriliyor. Müthiş bir ayrım ve sınıflandırma içindesiniz” diye konuştu.


“HARIL HARIL ÇALIŞIYORUZ”

AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin kente sadece 7 belediye için gelmediğini söyleyen Delican, “2019 yılında Büyükşehir’i AK Parti belediyeciliği ile buluşturmak için geldi. Gerek siyasi çalışmayı burada yapmak için geldi. Bize her konuda destek olacak çok şanslıyız.  Daha başarılı nasıl olabiliriz diye 7 tane de çok başarılı kardeş belediye getirdi. Biz onların deneyimlerinde faydalanıp daha iyi nasıl hizmet verebiliriz diye düşünüyoruz. Kendilerine de bu kardeş belediyeciliği öneriyorum. Aziz Kocaoğlu’na tavsiyem çok başarılıymış gibi görünen Eskişehir Belediyesi ile kardeş olup İzmir’in sağını solunu düzeltsin. Biraz çeki düzen versin. Bizce kardeş belediyelere ihtiyaç var. Mehmet Özhaseki’ye ihtiyaç var. Biz hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu algı kalkanından çıkmalarını öneriyoruz. Söylemlerle kent yönetilmez. Ankara ile her zaman koordinasyon içinde olacağız. Bakanımız da gelin hep beraber Ankara’da sorunları çözelim dedi. Biz sorunları halının altına süpüren bir belediye anlayışı istemiyoruz. Biz her zaman hazırız. Statların önüne mahkeme duvarı çekiyor. İzmir hala statlara kavuşamadı. Biz harıl harıl çalışıyoruz” dedi.


ÖZÇINAR’DAN KOCAOĞLU’NA YANIT

Hamza Dağ’ın Kiraz’ın Doğancılar Mahallesi’nde bozuk bir yolda öğrenicilerin arabayı ittiği fotoğrafı çekerek, İzmir’in hizmet etmediğini söylemesi üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da Hamza Dağ’a cevap vererek, Doğancılar Mahallesi’ne gittiğini ve koyun, keçi dağıtacağını söylemesi üzerine Kiraz Belediye Başkanı Salih Şengül Özçınar cevap verdi. Özçınar, “Kiraz’ın şuan hali hazırda 500 km ham toprak yolu var. Biz üzerimize düşeni yaptık. Fotoğrafın çekildiği yol Büyükşehir’in sorumluluğunda olan bir yoldur. Yetişkinler tarafından çekilmesi konusuna katılmıyorum. Vatandaşımız mağdur. Koyun ve keçiden çok öncelikli olan yoldur” dedi.


İlk Ses Gazetesi


Geri Dön