04 / 05 / 2024

İzmir Büyük Körfez Projesi ÇED sürecinde!

İzmir Büyük Körfez Projesi ÇED sürecinde!

Aziz Kocaoğlu'nun "Körfez'e bakanlık ÇED vermedi" diyerek bir algı yaratmaya çalıştığını dikkat çeken Delican, "ÇED onayı Büyükşehir'in yerine getirmediği 3 maddeden dolayı verilmiyor" dedi.



Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, "Büyük Körfez Projesi" için ÇED raporu verilmediği iddialarına ilişkin, "Talep ederlerse yaparız ama ben şunu söyleyeyim, oynamasını bilmeyen gelin 'yerim dar' der" demişti. Bunun ardından konuyla ilgili AK Parti İl Başkanı Bülent Delican da AK Parti'ye karşı algı yaratılmaya çalışıldığını söyledi. ÇED onayını Büyükşehir Belediyesi'nin yerine getirmediği 3 maddeden dolayı çıkmadığını belirten Delican, "Aziz Kocaoğlu seçimde dönemlerinde AK Parti ve yönetime karşı karşıt bir algı yaratıyor. Körfezin halini de Melez Çayı'nın halini de görüyoruz. Sanki devlet bunu engelliyormuş gibi algı yönetimine giriyor. Körfezi TCDD ile İzmir Büyükşehir Belediyesi temizlemek istiyor. Bakanlık bunu 'düzgün yapın' diyor. Esas TCDD bekliyor. Raporu çıkarmayan İzmir Büyükşehir Belediyesi'dir" ifadelerini kullandı. Delican konuyla ilgili şöyle konuştu: "Devlet engelliyor diye bir şey yok. İzmir Büyükşehir Belediyesi ne hikmetse her yıl buraları ıslah ediyor gibi gösterip esas olan Melez Çayı, Manda Çayı Arap Deresi bu pisliklerden kurtulmuyor. Günü birlik çözümlerle İzmirli'ye bu ızdırabı çektiriyor. ÇED raporu bu kirliliği gizlemek için bir algı operasyonudur. Körfezin dip derinliği 12 metre, 15 metrelik yerler de var. İzmir Türkiye'nin en önemli limanlarındandır. 9 ile 12 milyon tonla yüzde 43 lük ihracatını karşılayan bir liman. Bunun dip derinliğini arttırmak için devlet demiryolları ve belediye birlikte çalışıyor. ÇED raporunu devlet neden engellesin? TCDD devletin değil mi? Bu hangi mantığa sığar?" 


NELER EKSİK? 

ÇED raporu için eksikleri sıralayan Delican, "Bir, Çamaltı Tuzlası içinde Körfez'deki malzemenin uygun bulunmaması. Bu alan bu malzemenin dökülmemesi gerekliğiyle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın çalışması var. Belediyenin tarımda kullanılacak bir malzeme gibi göstermesi bir adacık oluşturması sonra bu işten vazgeçip ziraat fakültesine tarımsal toprak yenilenmesinde kullanacağım demesi kafa karıştırıyor. Bunu gidermesi lazım. İkinci olarak; Gediz Deltası sulak revizyon planını tescilinde bir tereddüt var. Bakanlığın dikkat çektiği alanlar bunlar. Son olarak da; Ragıp Paşa Dalyan'ında dip taramanın yer almaması. Başkan Aziz Kocaoğlu bunları hazırlamamış" diye konuştu. İzmir'in bugün Kayseri, Bursa'yla karşılaştırılmamalı gerektiğini vurgulayan Delican, "İzmir dünya kentidir. Akdeniz'in incisine bu yakışmıyor. Milano, Madrid, Barcelona'yla karşılaştırılmalıyız. Ben Avrupa'nın en güzel şehrinde yaşamak istiyorum. Bir İzmirli olarak bunu hak ediyorum. 


Sabah Egeli 


Geri Dön