Aziz Kocaoğlu'ndan Körfez Projesi ÇED raporu açıklaması!
Çiğli Belediyesi tarafından yaptırılan Çiğli Çok Amaçlı Spor Salonu törenle açıldı. Törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu Körfez Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun 2 senedir beklediğini söyledi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin maddi desteğiyle Çiğli Belediyesi tarafından yaptırılan Çiğli Çok Amaçlı Spor Salonu törenle açıldı. Açılış törenindeki konuşmasında, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan’ın Karşıyaka Tramvayı’nın bölge hastanesine kadar uzatılması talebine yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu, “Tramvayın bölge hastanesine kadar uzatılması kürsüden verilecek söz değil. Etüdü yapılıp ona göre değerlendirilecek bir konudur. Bir problem yoksa herkes biliyor ki, İzmir Büyükşehir Belediyesi bunu yaptıracak güçtedir” dedi.
İzmir’deki genel seçim çalışmalarının İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden yapılmaması için daha önce yaptığı çağrısını yineleyen Başkan Aziz Kocaoğlu, “Seçim süreci başladığında ve adaylar buraya gelip gitmeye başladığında, İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerine bir politika inşa edilmeye kalkıldı. Her seçimde geliyorsunuz, İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden politika yapıyorsunuz. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ne işiniz var? Bu genel seçim, yerel seçim değil ki! Siz Türkiye’de ne yapacaksınız; merkezi bütçeden, hükümet bütçesinden, devlet bütçesinden İzmir’e ne vereceksiniz; onu anlatın! Biz zaten İzmir’in kalkınması için geceli gündüzlü çalışıyoruz; siz makro düzeyde kalkınmak için neler yapacaksınız, bunları konuşalım. Genel seçimin İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden yapılması mahsurludur. Ancak yine de sorulacak her türlü soruya, yapılacak her türlü politik ithama İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ve Başkanının verecek cevabı vardır” diye konuştu. Başkan Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir taraftan ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi başkanı milletvekili adayı gibi seçim çalışması yapıyor’ deniliyor, diğer taraftan yine aynı konuşma içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi eleştiriliyor. Burada hedef bellidir… 12 yıldır İzmir’de ne yapıldığı da… Çevreyolu, bölünmüş yol, yap-işlet-devretle havalimanı, etti üç… Konak Tüneli ayrı bir alem; onunla da dört… Başka? Yok! O zaman İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden siyaset yapmanın esas özü ‘ben bir şey yapmadım, bunu ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne vurarak gizleyebilirim’den hareketle, İzmir Büyükşehir Belediyesi üzerinden siyaset yapılmaktadır.”
Bakan Bey İzmir’i bilmiyor
Orman ve Su İşleri Bakanı, AKP İzmir Milletvekili adayı Veysel Eroğlu’nun İzmir’in konularını bilmediğini belirten Başkan Aziz Kocaoğlu, “Keşke konulara bilerek yaklaşsaydı çok daha iyi olurdu. ‘İstanbul’un trafik sorununu İstanbul Büyükşehir Belediyesi çözüyor. İzmir’in trafiğini İzmir Büyükşehir Belediyesi çözmüyor. O zaman biz devreye girer çözeriz” demiş. Peki bu laf ne zamana kadar? Bu laf 7 Haziran’a kadar!.. Siz 2015 yılı bütçesinden raylı sistem için Ankara’ya 955 milyon TL, İstanbul’a da 750 milyon TL para ayırırken İzmir’e ne kadar ayırdınız? Koskoca bir sıfır! Bir de bu sıfırı kaldırmak için eğer gözden kaçarsa diye, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından iş yeri teslimi yapılmış, çalışması başlamış Karşıyaka ve Konak tramvayını seçim bildirgenize aldınız. Espri konusu olduğunda da bildirgeden çıkardınız. Konak tüneli zemin etüdü yapılmadan, oldu bittiye getirilerek, ihale yapılmadan, Çeşme Otobanı’nın kent geçişi ihalesi, yani 30 sene önceki ihaleye tutamak tutturarak yapılmış bir ihale sonucunda gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.
Gördes’te problem var
Eroğlu’nun “o zamanki Başbakanımızı şimdiki sayın Cumhurbaşkanımız bana talimat verdi. Veysel hoca ‘git şu İzmir’in su sorununu çöz’ dedi. Ben de Gördes barajını yaptım İzmir’in su sorununu hallettim” açıklamasına da yanıt veren Başkan Kocaoğlu, şöyle devam etti:
“Yaptığımız çalışmalarla İzmir’in su kaçaklarını önleyerek sarfiyatı düşürdük. Tahtalı ve Balçova Barajı ile Halkapınar, Manisa Sarıkız, Göksu ve Menemen kuyularını topladığımızda, İzmir’in potansiyeli yetmektedir. Gördes Barajı’nın suyu verilmesin demiyoruz, verilsin. Ama Gördes Barajı suyu o hale geldi ki, durmadan söyleniyor. Bu da bir bakıma, Gördes Barajı’ndan başka bir şey yapılmadığının tescili oldu. Bunu eleştirmek için söylemiyorum ama şu anda Gördes Barajı boşaltılmış durumda. Gördes Barajı’nda problem var. Zemini yeniden yapılacak, ondan sonra su verilecek. Dolayısıyla Gördes Barajı’nı sürekli tekrarlamak doğru değil!”
Bakan’a ÇED sorusu
Körfez Projesi’nin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporunun 2 senedir oyalandığını da hatırlatan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, şunları kaydetti:
“2 senedir Körfezin ÇED süreciyle uğraşıyoruz. 2 senedir o genel müdürlük, bu bakanlık top yuvarlıyoruz. Proje sadece İzmir Büyükşehir Belediyesi projesi değil!. Proje hem İzmir Limanı’nı büyütecek hem de Körfezi yüzülebilir bir hale getirecek bir projedir. Çiğlilerin denize girebilmesinin birinci koşulu, Körfez’in yüzülebilir hale gelmesidir. Şu anda bir propagandaya başladılar. ÇED’i bakanlık, hükümet engellememiş, evraklar eksikmiş. O kadar çok örnek var ki! Efemçukuru’na ÇED nasıl verildi? Kaç günde verildi? Biz ruhsat vermeyince, bir hafta içinde yönetmelik değişerek Valilik nasıl verdi? Vatandaşın tarlasına, damına, köyün içine RES’ler ÇED raporu alınarak mı konuldu? Körfez Projesi dünyanın en önemli çevre projesidir. Ve bu ÇED oyalanmıştır. Bu seçime kadar Körfez ÇED’inin oyalanacağını zaten tahmin ediyorduk. Şimdi seçimden sonra göreceğiz. Körfezin ve limanın büyümesini 4 sene erteleyecekler mi, hep birlikte yaşayıp göreceğiz. Taş ocaklarına, maden ruhsatlarına ÇED raporu istemiyorsun, yüzülebilir körfez için 2 yıldır bahane uyduruyorsun!
Sayın Bakan Gediz’i kurtaracaktı, ondan hiç bahsetmiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı geldi ‘Gediz için proje hazırlıyoruz’ dedi. O zamanki Çevre ve Orman Bakanı, şimdiki Su ve Orman Bakanı, ‘31 Aralık 2012 tarihinde saat 16.59’da Gediz’de balık tutacağız’ demişti. Ödemiş’te Bademli barajı var. 9 Eylül 2013’te hizmete açılacaktı. Bunları uzatmak mümkün. Bunları konuşmak mümkün ama iş bunlarla bitmiyor. Bugün Müsteşar yine proje hazırlığından bahsediyor, yine sayın Bakan ‘körfezi temizlemek için proje yapacağız’ diyor. Oysa projemiz hazır. Bu projeyi bana tek başıma vermezler diye TCDD ile ortak çıktık. Ama devlet projesi olmasına rağmen içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi var diye bugüne kadar ÇED çıkmadı.”
Kılcal damarlarımızda İzmir’e hizmet var
İzmir’in kalkınması ve İzmirlinin hakkını korumak için çalışmaya devam edeceklerini altını çizen Başkan Kocaoğlu, sadece İzmirlinin hakkını korumak, İzmirliye hizmet etmek ve yalan yanlış bilgilere cevap vermek için yaptıkları konuşmaların “birilerini” çok fena endişeye sürüklediğini de sözlerine ekledi.
Aziz Kocoğlu sözlerini şu şekilde tamamladı:
“Çiğli’nin 2 önemli problemi vardı: Çiğli Arıtma Tesisleri’ndeki çamur kokusunu Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’ni yaparak çözdük. İkinci önemli konusu Harmandalı Çöp Deponi Tesisi’dir. Onun da taşınması için ÇED süreci devam etmektedir. İsteğimiz bütün kurumlardan uygunluk görüşü alınmış, Yamanlar Ormanı ile en ufak bir alakası olmayan projenin ÇED’i alındığında İzmir’in evsel atığının yüzde 40’ını burada, yüzde 40’ını güneyin merkeze yakın bir yerinde, yüzde 10’u Bergama tarafında, yüzde 10’u da Ödemiş tarafında bertaraf edilecektir. Burada nasıl bir tesis kurduğumuzu, evsel atığını nasıl ekonomiye kazandırdığımızı, nasıl çevreye zarar vermediğimizi, nasıl enerji ürettiğimizi dünya alem görecektir. 11 yıldır İzmir için çalışıyoruz.. Kafamızın kılcal damarlarında İzmir’e hizmet etmek dışında hiçbir şey yoktur. Kentimizi kalkındırıp vatandaşımızın gelir düzeyini, yaşam standardını yükseltmeye; kimseyi rencide etmeden, sataşmadan, yaptıklarımızı anlatarak, mücadelemizi ve haklılığımızı anlatmaya çalışıyoruz. Başka bir derdimiz, telaşımız yoktur.”
Gençlere sahip çıkmalıyız
Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan ise gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutup spora yönlendirmek için spor tesislerinin önemine değinerek “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun desteğiyle spor salonunu 8 ay gibi kısa bir sürede tamamladık. Yeni spor salonları yapmak için de çalışmalarımız devam ediyor. Gençlerimize sahip çıkıp kötü alışkanlıklardan korumak için spora yönlendirmeliyiz” şeklinde konuştu. Çiğli Kaymakamı Mustafa Arı da tesisi ilçeye kazandırdıkları için hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Çiğli Belediyesi’ne teşekkür etti.
Sporcu aileye yakışan bağış
Salonun yapıldığı arsayı bağışlayanlar adına söz alan eski milli atlet Semra Aksu ise şunları söyledi:
“Ailemizden miras kalan arsayı, sporcu bir aile olarak spor salonu için bağışlamak bize yakışandı. 272 kez milli oldum, 150 kez rekor kırdım. Türkiye’nin ilk kadın Atletizm Federasyon Başkanı oldum. Çiğli’den yetişen bir sporcuyum. Umarım bu salonda nice sporcular yetişir” diye konuştu.
Voleybol ve basketbol başta olmak üzere birçok branşta hizmet verecek olan Çiğli Çok Amaçlı Spor Salonu’nun 2 milyon 750 bin TL’lik maliyetinin yüzde 70’i Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi