Kira

Bunu yapmayan ev sahiplerinin evleri boş kalıyor! Kiralar nasıl dengelenecek? 

Son zamanlarda kiralık konut piyasası sık sık gündem oluyor. Peki kiralar nasıl dengelenecek? İşte ayrıntılar...

Haziran 2022 tarihinde konut kiraları için getirilen yüzde 25 zam sınırı uygulaması, 1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla sona erdi. 

Yüzde 25 kira zammı sınırının kaldırılmasının ardından hem vatandaşların hem de mülk sahiplerinin akıllarında soru işaretleri oluştu. Ayazma Gayrimenkul Emlak Danışmanı Özgü Erol, konu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Çanakkale Gündem'den Dilan Kaynak'ın haberine göre; Emlak Danışmanı Özgü Erol, artan kira bedellerini ev sahiplerinin piyasa şartlarına göre belirleyebileceğinin ve bunun da kiracının daha yüksek kira vermesi anlamına geleceğinin altını çizdi. 

Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının vatandaşı, ev sahiplerini ve emlakçıları nasıl etkileyeceği ile ilgili konuşan Erol, şu ifadelere yer verdi: 

"Yükselen kira bedeli karşısında yeni ev kiralamada yüksek bedel ve taşınma maliyetlerinin fazlalığı sebebiyle zor durumda kalacağı için makul oranda anlaşma sağlamaya çalışılıyor."

Emlak Danışmanı Özgü Erol, dar gelirli ailelerin kiralık konut sebebiyle finansal sıkıntıya girebildiğini aktardı.

"Konut sahipleri de şu an da ortalama TEFE-TÜFE oranında zam uyguluyorlar. Konut piyasalarındaki dalgalanmaları bir emlak profesyoneli ile çalışmayan ev sahipleri yeni kiralamalarda doğru fiyat belirleme konusunda zorluklar yaşıyor. Bu durumda konutlarının boş kalma riski de ortaya çıkıyor" diye konuşan Erol, yeni konut üretimiyle talebin karşılanması halinde kiraların daha hızlı dengeye geleceğine vurgu yaptı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından temmuz ayı enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte ağustos ayı kira artış oranı da netleşti. Ağustos ayı kira artış oranı, hükümet tarafından son 2 yıldır devam eden yüzde 25 kira zammı sınırlamasının sona ermesi nedeniyle, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması dikkate alınarak yapılacak. 

Ağustos ayı kira artış oranı, 12 aylık TÜFE verisinin yüzde 65,93 olmasının ardından yüzde 65,93 şeklinde uygulanacak.

AĞUSTOS AYI KİRA ARTIŞ ORANI HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 18 bin TL

Kira Artışı Yapılacak Ay: Ağustos 2024

Girdiğiniz Artış Oranı: %65,93

Kira Artış Tutarı: 11 bin 867 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 29 bin 867 TL

Aile Bakanlığı bu şartı taşıyanlara 9.000 TL ödeyecek. Resmen açıklandı

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Aman dikkat hemen evden çıkarılırsınız...

Kiracıların kaybı arttı! Konut kiralarında Yİ-ÜFE hesabı: 10 bin TL'lik kira, 14 bin 134 TL olacaktı!