23 / 12 / 2024

Burak Karaca: Kentsel dönüşümün amacı yaşanabilir kentler elde etmek olmalı!

Burak Karaca: Kentsel dönüşümün amacı yaşanabilir kentler elde etmek olmalı!

Evrenol Architects ortaklarından Mimar Burak Karaca; “İstanbul’da kentsel dönüşüm acil bir zorunluluk. Ancak kentsel dönüşüm sürecinde esas amaç kaliteli ve yaşanabilir kentler elde etmek olmalı” dedi.



Pek çok başarılı projeye imzasını atan Evrenol Architects ortaklarından Mimar Burak Karaca,  “İstanbul’da uygulanmakta olan Kentsel Dönüşüm Faaliyetlerini yeterli görmemekle birlikte doğru bir yöntem izlenmediği için bu uygulamaları kentin geleceği açısından endişe ile izliyoruz. Sağlıklı bir yeniden yapılanma için yapılan planların kent ölçeğinden başlayarak,  fiziksel ve sosyal alt yapının güçlendirilmesi yönünde geliştirilmesi gerekirdi. Örneğin Fikirtepe bölge olarak çok yüksek yoğunlukta yeniden yapılmakta ancak bağlantı yolları ve arterler yeni yoğunluğu kaldıramayacak durumda. Dolayısıyla Kadıköy ve hatta Anadolu yakasının büyük kısmı trafikte daha fazla zaman kaybedecek. Bu noktada esas amaç hızlı yapılaşmadan ziyade kaliteli ve yaşanabilir kentler elde etmek olmalı. Dönüşümün bireysel değil toplumsal bir konu olduğu anlatılır, imar planları ve idari konular buna göre hazırlanırsa sürecin beklenen hızda ilerleyeceğine şüphem yok. Çünkü İstanbul’da kentsel dönüşüm acil bir zorunluluk” diye belirtti. 

İstanbul’da kentsel dönüşümün ağırlıklı olarak 2 farklı yöntemle ve hızla ilerlediğini ifade eden Karaca; “  1.si gerçek kelime manası ile kentsel olarak yenileme, dönüşümün kent-mahalle-semt ölçeğinde olması, diğeri ise parsel bazındaki dönüşüm. Sürecin en hızlı gittiği yerler sıkça İstanbul’un en yaşanabilir bölgelerinin başında gösterilen ve ekonomik durumu nispeten yüksek olan Kadıköy bölgesinde Fikirtepe, Bağdat Caddesi ve çevresi” dedi.

Fikirtepe’deki dönüşüm süreci mal sahipleri ile anlaşmalardan sonra hızlandı

Fikirtepede’ki dönüşüm sürecinin kanundan önce başladığını söyleyen Karaca; “ Mal sahipleri ile anlaşmalar noktasında süreç son derece hızlı ilerledi, insanlar evlerini terk etti. Ancak projeler ortaya çıkmaya başladıkça imar planı açısından yapılan yanlışlar görüldü ve bir anda süreç tıkandı. Şimdilerde sorunlar aşılmaya ve süreç yeniden işlemeye başladı” dedi. 

Bağdat Caddesi kentsel dönüşümün hızlandığı bölge olarak dikkat çekiyor

Bağdat caddesindeki sürecin hızlı gitmesi için her şeyin çok uygun olduğunu belirten Karaca; “ Metrekare fiyatları yüksek olduğu için yükleniciler daha düşük oranlarla iş yapabiliyor. Ayrıca yapılar genellikle eski olduğu için mevcut imar planındaki imar hakkının tamamı kullanılmamış durumda. Yeni yönetmeliklerle gelen artı inşaat hakları da olunca dönüşüm işlemi kolaylaşıyor” şeklinde konuştu.




Geri Dön