22 / 11 / 2024
fuzul

Kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı?

Kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı?

Yapının riskli olması halinde kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor. Peki, kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı? Vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binasının yerine yeni bir bina yapmak istemiyorsa ne olur?




Kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında yapının riskli olduğu tespiti Bakanlıkça belirlenen kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bu kuruluşlara bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor.


Yapıya risk raporu almak için maliklerden bir kişinin lisanslı kuruluşlara başvurması yeterli oluyor. Yapının riskli olarak tespit edilmesi halinde kentsel dönüşüm süreci başlamış oluyor.


Söz konusu riskli yapının belirlenen süre içerisinde yıkılması zorunlu oluyor. Peki, kentsel dönüşümde yeni bina inşa etmek şart mı? Vatandaş kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binasının yerine yeni bir bina yapmak istemiyorsa arsa seklinde bırakmakabilir mi? 


Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre; 6306 sayılı kanunun uygulama yönetmeliği 15. maddesine göre: Riskli yapıda bütün maliklerce oybirliği ile karar verilememiş ise, yapılacak uygulamaya (yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesi) sahip oldukları hisseleri oranında paydaşların en az üçte iki çoğunluğu ile karar verilir.’’ denilmektedir. 


Dolayısıyla 2/3 çoğunluk kendi aralarında yapılacakları anlaşma gereğince hareket edeceklerdir. 6306 sayılı kanunun amacı riskli yapıların insandan ve eşyadan tahliyesidir. 


En az 2/3 çoğunluk ile yapacağınız anlaşmaya göre yeniden bina yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.



Kentsel dönüşümde tevhid nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön