27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde yeni yerleşim alanları!

Kentsel dönüşümde yeni yerleşim alanları!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli konut ve işyerleri yıkılan vatandaşlar için yeni yerleşim alanları tespit edilerek, bu alanlara konut ve işyeri alanları yapılıyor. İşte kentsel dönüşümde yeni yerleşim alanları...



Kentsel dönüşümde yeni yerleşim alanları!

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli konut ve işyerleri yıkılan vatandaşlar için yeni yerleşim alanları tespit edilerek, bu alanlara konut ve işyeri alanları yapılıyor.


Rezerv alan olarak da bilinen yeni yerleşim bölgeleri riskli binası yıkılan vatandaşa sunulan 3 seçenekten biri oluyor. Diğer seçenekler ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:


1.İnşaatı devam eden proje alanı içinde daire vermek,

2.Hazır projelerden daire vermek,

3.Sunulan daireyi kabul etmeyenlere para teklifi sunmak.


Yukarıda da belirttiğimiz gini riskli yapı sahiplerinin taşınması için belirlenen alanlar, yeni yerleşim alanları olarak tanımlanıyor. 


Rezerv konut alanı - Yeni yerleşim alanları

a) Alanın büyüklüğünü de içeren koordinatlı hâlihazır haritasını,

b) Alanın uydu görüntüsünü veya ortofoto haritasını,

c) Alanda bulunan kamuya ait taşınmazların listesini,

ihtiva eden dosyaya istinaden, Maliye Bakanlığının uygun görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.


Kentsel dönüşüm yeni yerleşim alanları nasıl tespit edilir?

a) Bakanlıkça resen belirlenebilir.


b)  TOKİ  veya İdare, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir.


c) Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince, birinci fıkrada belirtilen bilgi ve belgeleri ihtiva eden dosyaya istinaden Bakanlıktan rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunabilir. Gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerince rezerv yapı alanı belirlenmesi talebinde bulunulabilmesi için; bu talebin, talebe konu taşınmazların maliklerinin tamamının muvafakati ile yapılması ve bu taşınmazların yüzölçümlerinin yüzde yirmibeşinin mülkiyetinin, geliri dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilmek üzere, Bakanlığın uygun gördüğü, bağlı veya ilgili kuruluşuna veyahutta İdareye veya TOKİ’ye devrine muvafakat edilmesi gerekir.


(3) Maliye Bakanlığı rezerv yapı alanına ilişkin görüşünü otuz gün içinde bildirir.



Risk tespiti nasıl yapılır?



Geri Dön