27 / 04 / 2024

Burhaniye'de Adramyttein Antik Kenti kazılarının bu yıl ki bölümü tamamlandı!

Burhaniye'de Adramyttein Antik Kenti kazılarının bu yıl ki bölümü tamamlandı!

3 bin yıllık Adramyttein antik kentini ortaya çıkarmak için başlatılan kazıların bu yıl ki bölümü tamamlandı. Bu yıl yapılan sondaj çalışmalarında 7 bin yıllık yerleşim bulgularına rastlanırken, bir Bizans sarayının girişi de ortaya çıkarıldı.



 

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, 3 yıldan bu yana Mimar Sinan Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. H. Murat Özgen baskınlığında sürdürülen Ören Adramyttein kazılarının bu yılki bölümü tamamlanırken, Bizans sarayı kalıntısı ve 7 bin yıllık yerleşim bulguları ortaya çıktı.

 

Burhaniye'de Edremit Körfezi'ne adını veren 3 bin yıllık Adramyttein antik kentini ortaya çıkarmak için başlatılan kazıların bu yıl ki bölümü tamamlandı. Bu yıl yapılan sondaj çalışmalarında 7 bin yıllık yerleşim bulgularına rastlanırken, bir Bizans sarayının girişi de ortaya çıkarıldı. Kazının bu vıl ki bölümüne 35 kişi katıldı. Verimli bir kazı dönemi geçirdiklerini anlatan Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. H.Murat Özgen, "3 yıldır sürdürdüğümüz Ören Adramyttein kazı ve onarım çalışmalarının bu yılki arazi kampanyasını tamamladık. Diğer taraftan, Ören'iıı kuzey kesiminde Bergaz Tepe'ye doğru test sondajlarında çok önemli bulgulara ulaştık. Geçtiğimiz yıllarda kalkolitik döneme dair bulgular vardı. Yerleşimin gönümüzden yaklaşık 7 bin yıl öncesine dair kültür farkı izleri vardı. Bu sene, gene o alanda Tunç çağı tabakalarına kadar inebildik. Gene test sondajlarında milattan sonra 2.-3. 

yüzyılın nitelikli Roma konutları ile birlikte duvarlan frenkslerle kaplı konutlarını tespit ettik. Ören'in kendine has dokusu var. Anıt ağaçlan, yeşillikler içersinde 60'h, 70'li yılların mimarisini yansıtan evleriyle harmanlanacak bu arkeolojik potansiyelin konuna maksatlı imar planını geçtiğimiz yıl uzman hocalarımızın danışmanlığında başlatmıştık. Bu çalışma sonlandı. Önümüzdeki günlerde onay için kurullara gelecek. 

Bu açıdan mutluyuz" dedi



Yenigün


Geri Dön