27 / 12 / 2024

Myndos Antik Kenti kazılarının bu sezonki bölümü tamamlandı!

Myndos Antik Kenti kazılarının bu sezonki bölümü tamamlandı!

Bodrum'un tarihi ve kültürüyle en önemli beldelerden Gümüşlük'teki Mydos Antik Kenti'ndeki kurtarma kazılarının bu sezonki bölümü tamamlandı... Bodrum Myndos Antik Kenti'nde tarih gün yüzüne çıkıyor...



Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin başkanlığında yürütülen ve yine Uludağ Üniversitesi başta olmak üzere, Trakya, Adnan Menderes, Akdeniz, Selçuk üniversiteleri ile Almanya'nın Hamburg Üniversitesinden gelen yetkililerin katıldığı çalışmalarda birçok tarihi esere rastlandı.


İki ay süren çalışmaları AA muhabirine değerlendiren Şahin, 8 Temmuz'da Tavşan Adası'nda başlayan kazı çalışmalarında bu sene sona geldiklerini söyledi.


Bu sezon, 2005 ve 2006 yıllarında başladıkları ancak ödenek yetersizliği nedeniyle devam edemedikleri alanda yeniden çalışma yaptıklarını belirten Şahin, "Bölgede genç antik çağa ait önemli kalıntılar ortaya çıkartıldı. Önemli bulgular arasında Tavşan Adası'nda bulunan 'U' şeklindeki sunağın Apollon Arkhegetes'e ait olduğu ve adanın İsa'dan önce 6. yüzyıldan, İsa'dan sonra 4. yüzyıla kadar, yani Pagan dinler dönemine ait bulgulara rastlandı" dedi.


- Kiliseye "Hacı jetonu" ile giriyorlarmış


Bölgede sürdürdükleri çalışmalar neticesinde "Hacı jetonu" ismini verdikleri kalıntılarla karşılaştıklarını dile getirren Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Hrıstiyan döneminde kentte önemli bir aziz var. 2009 yılında bulduğumuz bazilikanın muhtemelen bu azize ait olduğu ortaya çıktı. Hacı jetonları adı verilen eşyalar bulundu. Bu jetonların üzerinde değişik şemalar yer alıyor. Bu jetonlar gösterilip kutsal ayinlere katılabiliyorlar. Dolayısıyla seçilmiş insanların gelmiş olduğu bir ayinin olduğunu anlamış olduk. Yazıtın çözülmesinin ardından Hrıstiyanlar açısından ne kadar önemli bir alan olduğu ortaya çıkacak."


- "Kara yolunun altından önemli mezarlar ortaya çıktı"


Bu sene bir ilke daha imza attıklarını, bu çalışmanın 2013 yılının en önemli çalışmalarından birisi olduğunu vurgulayan Şahin, Bodrum Su Altı Arkeoloji Başkanlığında ve Nekropol sahasında kurtarma çalışmalarına devam edildiğini anlattı. 


Şahin, Gümüşlük beldesini Yalıkavak'a bağlayan yolun antik kentin tam üzerinden geçtiğini ve bu yolun altında önemli mezarlara rastlandığını dile getirerek, şöyle konuştu:  


"Gümüşlük'ü Yalıkavak'a bağlayan ve maalesef Myndos kentinin ortasından geçen kara yolunda çalışmalar yapıldı. Kara yolunun altından çok önemli mezarlar açığa çıkartıldı. Bu mezarlar aynı zamanda çok önemli bir gelişmeye de vesile oldu. Bundan böyle kentin ortasından geçen ana yol trafiğe kapatıldı. Aslında bu yolun 2010 yılında kapatılması gerekiyordu ama bazı nedenlerden dolayı kapatılamadı. Şu anda bir ilk olarak antik kentin ortasından geçen yol trafiğe kapatılmış oldu. Benzer uygulamalar maalesef Türkiye'de çok yaygın. Artık Myndos örneğinde olduğu gibi bu kentlerde mutlaka antik kentin içerisinden geçen yolların iptal edilerek, burada yaptığımız gibi alternatif yollarla kentlerin sakinleştirilmesi ve daha fazla tahrip edilmesinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bu da bir ilk olarak vurgulanması gereken en önemli unsur."


Ortaya çıkartılan mezarlardan da bahseden Şahin, "Mezarlar kayaya uygun, oda şeklinde, kesme taşlardan dizayn edilmiş. Yer altı ve aile mezarları olarak değişik gruplara ayrılabiliyor. Şu ana kadar açtıklarımız göz önünde bulundurulursa İsa'dan önce 4. yüzyıldan başlayarak İsa'dan sonra 1. yüzyıla kadar değişik tarihlerde kullanılmış mezarlar söz konusu" dedi.


Mezarların üzerlerini geçici koruma önlemi olarak kapattıklarına işaret eden Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü:


"Nekropol çalışmalarının tamamlanmasından sonra alan bütüncül olarak değerlendirilerek tamamı arkeopark olarak turizme açılacak. Bu bölgede turizm 3 ayla sınırlı ancak çalışmalar istediğimiz şekilde devam ederse bunu 10 aya çıkarmak mümkün olacak. Bölgeye katma değer olarak çok önemli bir eser ve çalışma kazandırdığımızı söylemek mümkün. Myndos kazıları uluslararası bir kazıdır. Bundan dolayı değişik ülke ve üniversitelerden katılımlarla sürdürülüyor."


Şahin, kazı çalışmalarına yurt içindeki üniversitelerin yanı sıra yurt dışından Slovakya ve Hamburg üniversitesinden öğrencilerin katıldığını, çalışmalarda 40 kişinin yer aldığını kaydetti.


AA


Geri Dön