02 / 05 / 2024

Bursa Altıparmak'ta kentsel dönüşüm şart!

Bursa Altıparmak'ta kentsel dönüşüm şart!

Bursa’nın tarihi semtlerinden Altıparmak’ın mevcut hali insanın içini sızlatıyor. Bir dönemin elit mekanında şimdilerde müptezeller cirit atıyor. Vatandaşlar ise yardım bekliyor.



Bursa’nın tarihi semtlerinden Altıparmak’ın mevcut hali insanın içini sızlatıyor. Bir dönemin elit mekanında şimdilerde müptezeller cirit atıyor.  Vatandaşlar ise yardım bekliyor.


Vatandaşların sorunlarını ve taleplerini gündeme getirmeye devam eden Kent Gazetesi, bir kez daha Altıparmak Mahallesi’nin sesi oldu. İntizam Mahallesi sakini Hayriye Ağırbaş Kaya,  mahallelinin adına hem sorunlarını hem de kadın olarak bu görevi üstlenmenin avantajlarını paylaştı. Altıparmak Mahallesi’nde kentsel dönüşümün şart olduğunu dile getiren ve özellikle de fuhuş ve uyuşturucu sorununa dikkat çeken Kaya, emniyetin bu konuda daha hassas olmasını talep etti. 


BURSALI OLDUK


Yıllar önce iş gereği İstanbul’dan Bursa’ya geldiklerini ve yaşam için Altıparmak Mahallesi’ni seçtiklerini anlatan Kaya: “22 yıl önce ailemle birlikte iş gereği İstanbul’dan Bursa’ya geldik. Tanıdığımız birkaç kişi oturulacak en iyi mahallelerden birisinin Altıparmak olduğunu söyleyince de buradan ev kiraladık.  Beş yıl sonra kirada oturduğumuz evi satın alarak Bursalı olma yoluna girmiş bulunduk… Hani Evliya Çelebi demiş ya “Setbaşı Köprüsü’nden geçen daha Bursa’dan ayrılmasın” diye… İşte biz de aynen öyle olduk... Göçümüzden 11 yıl sonra evlenince de bu güzel şehre tamamen yerleşmiş bulundum” diye konuştu.


EN ELİT SEMT


Bir zamanların Altıparmak Mahallesi sadece elit bir semt olmasıyla değil çok değerli insanların da ikamet ettiğini bir yer olduğunu ve mahallenin her gün biraz daha kötü anılması sonucu bu çok kaliteli kesimin evlerini satarak veya kiraya vererek Nilüfer’e gittiklerini ifade eden Kaya, “22 yıl önce Altıparmak Mahallesi’ni en elit semtlerinden birisi olarak tanıdım. Sadece Altıparmak değil, çevre mahalleleri de sadece güzel semt olmalarının ötesinde, güzel, kaliteli ve de çok değerli insanlarıyla da anılıyordu…  Ne Altıparmak eski Altıparmak, ne de insanlar aynı insanlar… Ne acıdır ki o yılki insanlar artık buralarda değil. Onların yerini kendini bilmez, uyuşturucu satan, kötü yollu insanlar aldı. Altıparmak’ta oturuyoruz demeye bile utandığımız anlar oldu” dedi.


MÜDAHALE EDİLMİYOR


Yaşamın her gün biraz daha zorlaştığı Altıparmak Mahallesi’ne hiç kimsenin müdahale etmediğinden şikayetçi olduklarını dile getiren Kaya, “Neden bunca uyarıya rağmen kimse müdahale etmiyor. Önce travestiler, sonra fuhuş, şimdi almış başını giden uyuşturucular ve en nihayetinde Suriyeliler” diyerek tepki gösterdi.


YETER Kİ İSTENİLSİN


İstendiği taktirde bu güzel semtin çok kısa bir süre içinde eski haline çevrilebileceğine dikkat çeken Hayriye Ağırbaş Kaya, “Yeter ki istenilsin. Sayın belediye başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanı, Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, İnegöl, Gemlik… Hepiniz bir olun ve Altıparmak Mahallesi’nin tıkanmış damarlarını açın. Açın ki kalp krizine neden olmayın. Olmayın, çünkü kalp ölünce vücut de ölüyor. Sizin göreviniz! Biz üzerimize düşeni zaten yaparız… Aynen darbede olduğu gibi. Gerekirse yeniden sokaklara dökülürüz” dedi.


ESKİYİ İSTİYORUZ


Mahalle sakini Kaya, “Çünkü bizler bir zamanların en yaşanılır semti olarak gösterilen Altıparmak’ı, o dönemi, o güzel günleri çok özlüyoruz ve de güzel semtimizi, güzel insanlarıyla birlikte tekrar geri istiyoruz.  Bu sebeple Altıparmak, İntizam ve çevresinin ‘pisliklerden’ arındırılmasını büyüklerimizden rica ediyoruz...” dedi


ÇOK AMA ÇOK YAZIK OLUR


Mahalle sakinlerinden Kemal Eren ise, “Oturduğumuz semtte yeniden her şey gönlümüzce olsun istiyoruz. Ancak bunun gerçekleşmesi için öncelikle ‘kötü yollu’ olanların, bilhassa da Suriyelilerin mahallemizden taşınmaları sağlanması gerekiyor.  Verdikleri rahatsızlıkları çok.  İnşallah Altıparmak ve çevre mahalleler eski, tertemiz durumuna gelir yoksa bu güzel semte ve geçmişe çok ama çok yazık olur” diye serzenişte bulundu.


EN BÜYÜK DERT UYUŞTURUCU OLDU


Selimiye Mahallesi’nde ikamet eden Kamuran Altaban ise mahalledeki en büyük sorunların başında uyuşturucu geldiğine dikkat çekerken, “Özellikle geceleri bu sorun daha fazla ortaya çıkıyor. Örneğin İkinci Anadolu Sokak’ta bulunan boş arazi madde ve alkol bağımlısı insanların toplanma yeri oldu. Her gece orada bir olay çıkıyor. Mahalle halkı oldukça tedirgin… O bölgenin yetkililer tarafından demirle kapatılmasını istiyoruz. Okulumuzun daha özenle denetlenmesini istiyoruz. Çocuklarımızın güvenliği söz konusu… Ayrıca mahallemize yeni elektrik direkleri de gerekiyor” açıklamasında bulundu.


Bursa Kent


Geri Dön