Bursa belediyelerinde afet yasasına hazırlık yapıyor!
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısının 8 maddesinin TBMM Bayındırlık imar Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edilmesi Bursalı belediyeleri de harekete geçirdi
Riskli 40 bin binanın yıkılması gerektiğini düşünen Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra Nilüfer, Gürsu, Yıldırım gibi belediyeler de kentsel dönüşüm alanlarının tespiti için çalışma yürütüyor Osmangazi Belediyesi Şehircilik Akademisi kurarken, Kestel Belediyesi dönüşümün TOKİ aracılığıyla yapılmasını istiyor.
Afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arazi ve arsalarda sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerinin oluşturulması amacıyla yapılacak iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerle ilgili usul ve esasları düzenleyen tasarının TBMM Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda kabul edilmesi Bursalı belediyeleri de harekete geçirdi. Dönüştürme, yeniden yerleştirme ve yapılaşma hizmetlerinin; devlet ve ilgili kamu kurum ve kuruluşları eliyle gerçekleştirilmesini öngören tasan Bursalı belediyelerin ana gündemini oluşturuyor. 1/100.000’lik Bursa İl Çevre Düzeni Planı ile ilgili çalışmaları sürdüren Büyükşehir Belediyesi kentte riskli olduğu tahmin edilen 40 bin binanın yıkılması gerektiğini düşünüyor. Osmangazi Belediyesi kurduğu Şehircilik Akademisi ile planlı bir şehirciliğin önünü açmayı hedefliyor. Nilüfer ve Gürsu belediyeleri de kentsel dönüşüm alanlarının tespiti için çalışma yürütüyor. Kestel Belediyesi ise dönüşümün TOKİ aracılığıyla yapılması gerektiğini öne sürdü. Yıldırım Belediyesi de projelendirme ve teknik konularda konut sahiplerine destek verecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümün önünü açacak bu kanun ile Türkiye’de afet riskine karşı dönüşüm seferberliğinin başlayacağını belirterek, “Artık depremlerde insanlar ölmesin, afet sonrasında yaşana-bilecek ekonomik kayıplar olmasın istiyoruz. Bu kanun, dönüşümü ve binaların güçlendirilmesini hızlandıracak. Hem öncesinde hem sonrasında kentlerimizi önemli kayıplar vermekten koruma imkanı bulacağız. Bursa’nın tüm özellikleri gibi kentsel dönüşüm çalışmalarında da diğer kentlere örnek, öncü olmasını istiyoruz” diye konuştu.
Kentte riskli olduğu tahmin edilen 40 bin binanın yıkılması gerektiğini vurgulayan Altepe, riskli bölgelerde en az sıkıntıyla, mülkiyet problemi yaşamadan nasıl bir yenileme ve dönüşüm gerçekleştirilebileceği konusunda önerilerini hazırladıklarını kaydetti. Öncelikle kentin merkezindeki düzenlemelerde dönüşüm yapılması gerektiğim vurgulayan Recep Altepe, dönüşümün deprem yasasına da katkı sağlayacağım savundu. Başkan Altepe, bu kapsamda 1/100.000’lik Bursa İl Çevre Düzeni Planı ile ilgili çalışmaların da sürdürüldüğünü aktardı.
Kentsel dönüşüm yasasının şehircilik adına önemine değinen Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar da belediye bünyesinde kurulan Şehircilik Akademisi ile planlı bir şehirciliğin önünü açmak, kaçak yapılaşmayı önlemek, sağlam konutların yapımını desteklemek için çalıştıklarını anlattı. Dündar, “Bunlar kısa sürede olacak işler değil. Vatandaşların da bilinçlenmesi gerekiyor. Bursa’nın yeniden imarı gündemimizdeki en önemli konulardan. Her tarafa TOKİ’nin yetişmesi mümkün değil. Şehircilik Akademisi ile çöküntü halini almış olan Bursa’nın değişik bölgelerinde ne tür çalışmalar yapabileceğimizi araştırıyoruz” şeklinde konuştu.
Belediye olarak uzun yıllardır kentsel dönüşüm çalışmaları yaptıklarını ve bu konuda en hazırlıklı belediyelerin başında geldiklerini ifade eden Yıldırım Belediye Başkam Özgen Keskin ise tasarının yasalaşması halinde yerel ve genel yönetimlerle birlikte hareket edeceklerini aktardı. Keskin, konut sahiplerinin sağlıklı olmayan binaları için atacakları adımlarda projelendirme ve teknik anlamda destekleyici olacaklarını da sözlerine ekledi.
Güçlendirme için faizsiz kredi verilsin
Kentsel dönüşüm kavramının "yıkıp yeniden yapma" olarak algılanmaması gerektiğini savunan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kentsel dönüşüm için Bursa'nın 10 milyar dolarlık bir kaynağa ihtiyacı olduğuna dikkat çekti. Bozbey, şöyle devam etti: "10 milyar doları 10 yılda harcadığınızı düşünün; yılda 500 milyon dolar yapar. Bu kaynak nereden sağlanacak Nüfus artısıyla ilave binalar da gerekecek. Yıkılması gereken binalar varsa yıkılacaktır. Onları ayrı tutuyorum ama benim önerim sağlıklaştırma ya da deprem güçlendirmesi yapacak olan vatandaşlara uzun vadeli faizsiz kredi verilmesidir."
Dönüşüm TOKİ aracılığıyla olmalı
Gürsu Belediye Başkanı Orhan Özcü, ilçe bazında kentsel dönüşümün en kolay uygulanacağı bölgenin Gürsu olduğunu belirterek, "Kentsel dönüşüm alanlarının tespiti için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentsel dönüşüm konusunda kararlı olunması gerekiyor. Sorunlu bölgelerde yapılacak çalışmaların TOKİ ya da müteahhitler aracılığıyla yapılması arasında bir fark görmüyoruz. Önemli olan sorunlu bölgelerde yaşayan vatandaşların yeni alanlara taşınmasının sıkıntısız bir şeklide çözülmesi. Gürsu'nun kaçak yapılaşma yaşanmayan bir yerleşim bölgesi olduğunu kaydeden Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, dönüşümün TOKİ aracılığıyla yapılması gerektiğini öne sürdü.
Esra Özarfat/Dünya