24 / 12 / 2024

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik projesi durduruldu!

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik projesi durduruldu!

Recep Altepe, teleferiğin en çevreci proje olduğunu söylerken, "Bir tepeden diğerine telle gitmek kadar çevre dostu ulaşım yok. Binlerce aracın egzos kokusu, gürültü ve çevre kirliliğinden kurtulacağız." dedi




Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik projesi, ağaç kesimi gibi nedenlerle mahkemece durdurulurken, Ordu Belediyesi’nin teleferik projesi akademisyenlerden oluşan jürinin oyları ile Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisi’nde birincilik ödülü aldı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, teleferiğin en çevreci proje olduğunu söylerken, "Bir tepeden diğerine telle gitmek kadar çevre dostu ulaşım yok. Binlerce aracın egzos kokusu, gürültü ve çevre kirliliğinden kurtulacağız. Yangın yolları, güvenlik ve seyrekleştirme için zaten ağaç kesiliyor. Biz Hüdavendigar Kent Parkı´na 10 bin büyük ağaç diktik" dedi.


Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin İzmir’de yapılan 9’uncu Yıl Konferansı’nda Türkiye genelinde düzenlenen ‘Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Projeleri’ yarışmasının sonuçları açıkladı.  Ankara  Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ruşen Keleş, İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Başkanı Prof.Dr. Handan Türkoğlu, Uludağ Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof.Dr. Nilüfer Akıncıtürk, Uludağ Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Feza Karaer, Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yar.Doç.Dr. Alpaslan Türkkan ve Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Ertürk’ten oluşan jüri, Sağlıklı Şehir Planlaması Kategorisi’nde Teleferik Alt ve Üst Çalışması, Çevre Düzenlemesi projesi ile Ordu Belediyesi’ni birinciliğe layık gördü.


Ordu Belediyesi’nin teleferik projesi tamamı alanında uzman akademisyenlerden oluşan jüri tarafından ‘en sağlıklı şehir planlama uygulaması’ olarak seçilirken, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin teleferik projesinin mahkeme kararıyla durdurulması ise yaşanan çelişkiyi gözler önüne serdi.

Uludağ’ın yılın 12 ayı turizme açılması amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilen teleferik projesi bazı ağaçların yasa dışı kesildiği gerekçesiyle, Bursa 2’inci İdare Mahkemesi tarafından verilen ’Yürütmeyi durdurma’ kararı ile durdurulmuştu. Benzer projeyi hayata geçirerek Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği tarafından birincilikle ödüllendirilen Ordu Belediyesi’nin ödülünü Belediye Başkan Yardımcısı Ergun Alaybeyoğlu, Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin elinden aldı. Kendi uyguladıkları proje mahkemece durdurulurken, benzer proje için Ordu Belediyesi’ni ödüllendiren Başkan Altepe, tüm projelerin alanında uzman bir jüri tarafından değerlendirildiğini hatırlatarak, proje nedeniyle Ordu Belediyesi’ni kutladı.


EGZOS DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR

İHA muhabirinin sorularını cevaplandıran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, teleferiğin kentleri güzelleştiren projeler olduğunu belirterek, "Bunlar o şehirleri marka yapan projeler. Bugün İsviçre´de sürekli kar yağıyor. 4 bin metreye teleferikle çıkılıyor. Dünyanın marka şehirlerinde teleferik varken, Bursa´da bizim projemiz engelleniyor. Amacımız bir tepeden diğerine telle gitmek. Bundan çevre dostu ulaşım yok. Binlerce aracın egzos dumanından kurtarıyor. gürültü pislikten kurtarıyor. Doğal bir şey bu. Dağlar her şey için traşlanıyor. Yangın yolları için traşlanıyor. Bu tür faaliyetlerin yarısı kadar ağaç kesilmeyecek. Ama yaygara koparılıyor. Bu da sürecin uzamasına yol açıyor. Kendi arsamıza yol yapmıyoruz" dedi.


HÜDAVENDİGAR PARKINA 10 BİN BÜYÜK AĞAÇ DİKTİK

Teleferik Projesi´nin bittiğinde şehre ayrı bir hava katacağını, Ordu´nun da teleferik hattıyla ödül aldığını anlatan Altepe, "Dünyanın tüm dağlarında teleferik hatlarında uygulanan şeyleri yapıyoruz. Bunlar için engel olunuyor. Mevcut hattın iptali için bile uğraşıyorlar. Onu bile durdurmaya çalışıyorlar. En iyi çevreci biziz. Hüdavendigar Kent Parkı´na 4,5 milyon liralık ağaç dikiliyor. Bu parka 10 bin büyük ağaç dikiyoruz. Uludağ´da zaten ormanın seyrekleştirilmesi gerekiyor. Tesisat ve güvenlik yolları yapılması gerekiyor. Bunlar bazı çevrelerce gündeme getirilince süreç uzuyor. Eğer teleferik yapılsaydı, binlerce araç Uludağ´a çıkmayacaktı. Egzos dumanı, gürültü ve çevre kirliliği olmayacaktı. 35 kilometre araçla çıkmak yerine 4,5 kilometre teleferikle çıkılacaktı. Ama bunlar görülmüyor" diye konuştu.


DAĞCILAR DA BİR AN EVVEL BİTMESİNİ İSTİYOR

Bursa’nın önde gelen dağcılık kulüpleri ise, teleferik hattının asgari ağaç kesmeyle bir an önce bitirilmesini istiyor. Kışın zor şartlar altında Uludağ’a çıkıldığını belirten Osmangazi Dağcılık Arama Kurtarma Spor Kulübü Başkanı Hamdi Güzeliş, yolda kalan araçlardan dolayı bazen saatlerce beklemek zorunda kaldıklarını, yeni teleferik sayesinde 22 dakikada oteller bölgesine ulaşabileceklerini söyledi.


ÇEVRE İÇİN DİREKLER HELİKOPTERLE DİKİLMİŞTİ

Öte yandan Teferrüç Sarıalan arasında yeni teleferiğin 18 direği çevreci yaklaşım için 3 günde helikopterle monte edilmişti. Ağaç kesilmemesi için böyle bir çalışma yapılmıştı. Teferrüç Sarıalan arasındaki 4,5 kilometrelik hattın 29 Ekim´de açılması planlanırken, dava edilen söz konusu alan ise Sarıalan ile Oteller Bölgesi arasındaki 4 kilometrelik bölgeyi kapsıyor.


Bursa Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön