Bursa Çarşamba'da kentsel dönüşüm kamu lojmanlarıyla başlıyor!
Bursa Çarşamba'da kentsel dönüşüm bölge halkı için umut oldu. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, merakla beklenen dönüşümün ilk adımının Cilimboz Deresi kıyısındaki lojmanlarla başlayacağını duyurdu...
Bursa'nın bir zamanlar en gözde mekanları Atatürk ve Altıparmak caddeleri üzerindeydi. Bu bölgede bir işyeri kiralamak neredeyse imkansızdı. Hadi yeri buldunuz hava parası ve kiralar astronomik rakamlara ulaşıyordu.
Bursa Hakimiyet Gazetesi'nden Namık Göz bugünkü köşe yazısında Çarşamba'da gerçekleşecek kentsel dönüşüm konusunu ele aldı...
Son 20 yılda Bursa, İzmir ve Mudanya yönüne doğru gelişip, yeni cazibe alanları ortaya çıkarken bu caddelerin ihtişamından eser kalmadı. Son yıllarda Çarşamba ve çevresine Suriyelilerin yerleşmesiyle Bursalılar bu bölgeden uzaklaşmaya başladı.
Bu bölgeler için en büyük beklenti kentsel dönüşüm umudu oldu. ASTV'de yayınlanan Yerel Yönetimler programının konuğu olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, merakla beklenen dönüşümün ilk adımının Cilimboz Deresi kıyısındaki lojmanlarla başlayacağını açıkladı.
Konu Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa'daki görüşmelerinde kapsamlı biçimde ele alandı. Dündar, bakandan Osmangazi'deki kamu lojmanlarını istedi. Aslında bu model daha önce denenmişti. Kükürtlü'deki savcılığa ait lojmanlar, Soğanlı'daki yeni binalarla takas edilmişti.
Dündar'ın yeni talebi stadyum ile Çarşamba arasında Cilimboz Deresi kenarındaki 56 lojman. Bu binalar artık ömrünü tamamlamış durumda. Osmangazi Belediye bunların yerine ilgili kurumlara yeni daireler verecek. Lojmanların takas edilmesiyle elde edilecek alanda Çarşamba'nın kentsel dönüşümle ilgili ilk adımı da atılmış olacak.
Çarşamba'nın tamamını Osmangazi Belediyesi'nin yapması mümkün değil. Büyük çoğunluğu özel mülkiyet olan bu bölgede Cilimboz Deresi kenarında uygulanacak proje ile bir vizyon ortaya konulacak. Geliştirilecek modelle kentsel dönüşümün ilk adımı atılmış olacak.
Geçtiğimiz günlerde yine Yerel Yönetimler programına konuk olan İMO Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, kentsel dönüşümün suya düşen bir damlanın yaratacağı etki ile dalga dalga yayılacağına işaret etmişti. Dündar da, Cilimboz Deresi'nde uygulayacağı projenin Çarşamba'ya yayılacağını ve bir model ortaya çıkacağına inanıyor.
'HER ŞEYİ BEN BİLİYORUM DERSEN BİR YERE GİDEMEZSİN'
Dündar'ın üçüncü döneminde en çok önem verdiği çalışmalardan biri Hisar içi tarihi kentsel dokunun yeniden canlandırılması projesi. Osmangazi Belediyesi bu alanda projeleriyle Türkiye'ye örnek olmuş durumda. Başkan Dündar'ın deyimiyle restorasyon artık belediyenin rutin işlerinden sayılıyor. Şu anda 13 farklı noktada restorasyon devam ediyor. Hisar Projesi de bu işin zirvesini oluşturacak. İlk aşaması olan Oruç Bey Caddesi'ndeki zemin yenileme ve binaların dış cephe sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak. Proje tamamlandığında ise Panorama 1326 Fetih Müzesi'ndeki resimlerin canlısı burada görülmüş olacak.
Projenin 6 odak bölgesinden biri de hastane, orduevi ve Tophane Endüstri Meslek Lisesi binaları. Dündar'a göre, hastane binası çevresi temizlendikten sonra kalacak tarihi binada hizmet verilmeli.
Tophane Endüstri Meslek Lisesi ile ilgili de dikkatli adım atılmalı. Çünkü bu tür yerlerde detaylı inceleme araştırma yapılmadan atılan adım işi çıkmaza sokuyor. Dündar buna örnek olarak yenilenmek amacıyla yıkılan bir bölümün yeniden yapılamamasını örnek olarak gösteriyor.
Bu okulun Bursa'nın önemli sanayicilerini yetiştirdiği vurgusu yapan Dündar, önümüzdeki günlerde Hisar'da doğup büyümüş mahalle sakinleri, okulun eski mezunları ile görüşmeler yapılacağını bu görüşmeler ışığında projelerin geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Dündar'ın bir uyarısı da var: 'İşi iyi bilenlerle konuşmak lazım. İstişare etmek lazım. Her şeyi ben biliyorum dersen bir yere gidemezsin'
PANORAMA'DAN 10 KAT DAHA ETKİ YARATACAK PROJE
Dündar'ın üçüncü dönem vizyon projesi ise Osmangazi Meydanı. İlk iki döneminde kamulaştırılmasına büyük emek harcayan Dündar, üçüncü döneminde temelini attığı projenin bugünlerde en çok konuşulan Panorama müzesinden 10 kat daha fazla kent üzerinde etki yaratacağına inanıyor.
Kazı çalışmalarının devam ettiği projede 24 metre yerin altına inilerek 4 katlı 2 bin araçlık otopark yapılacak. Ayrıca nikah dairesi de projede yer alıyor. İkinci aşamasında ise caminin yeri değiştirilerek bu bölgeye kültür merkezi inşa edilecek. Bu aşamada ayrıca Tuna, Çirişhane, Fatih mahallelerinin meydanla bütünleşmesi sağlanacak Ankara yolunun üzerinden geçiş sağlanacak.