13 / 11 / 2024

Bursa İl Başkanlığı Demirtaş termik santrali için rapor yayınladı!

Bursa İl Başkanlığı Demirtaş termik santrali için rapor yayınladı!

Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı Teknik Komisyonu, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ne (DOSAB) kurulması planlanan 49,9 MW'lık termik santral hakkındaki ön değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı.




CHP Bursa İl Başkanlığı, Demirtaş'a yapılması planlanan termik santrali çevre ve halk sağlığı açısından doğru bulmadıklarını açıkladı. 


Cumhuriyet Halk Partisi Bursa İl Başkanlığı Teknik Komisyonu, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi ne (DOSAB) kurulması planlanan 49,9 MW'lık termik santral hakkındaki ön değerlendirme raporunu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, "Enerji üretiminde ülkemizin dışa olan bağımlılığı azaltılmalı ve öz kaynaklardan yararlanılmalıdır. 


Sanayicimizin ekolojik denge dikkate alınarak üretim -ucuz enerji, istihdam, yatırım- maliyetlerinin düşürülmesi konusunda yapacağı yatırımları destekliyoruz" denildi. 


TEORİ VE PROJE TEZAT 


Santralin çevreyi olumsuz yönde etkilememesi, emisyon değerlerinin dünya ve Türkiye'deki standart değerlerin altında olması, baca gazı arıtma ve desülfürüzasyon çalışmalarının mutlaka yapılmasının vurgulandığı raporda,"Bugüne kadar yapılanlara bakarsak, 'teorideki proje ile uygulamanın hiçbir zaman tutmadığı' gün gibi aşikârdır. Bu konuda sayısız örnekler bulunmaktadır. Şu an bölgede ne kadar baca gazı emisyonu çıktığı, santral kurulduktan sonra ne kadar emisyon çıkacağı, santral kurulduktan sonra da çevreye vereceği etki mutlaka karşılaştırılmalıdır" ifadelerine yer verildi. 


Raporda şu açıklamalar yer aldı: "Santralin proses ve kullanım suyunun tamamı (10.000 m3/gün verilmiş) arıtma tesisi çıkışına yeni kurulacak DOSAB proses suyu geri kazanım tesisinden sağlanacağı belirtilmesine rağmen, bölgede yer altı sularının azalması, yeni kuyuların açılmasının önü mutlaka kesilmelidir. Demirtaş Barajı kesinlikle su kaynağı olarak kullanılmamalıdır. Şu an ne kadar su kullanıldığı, kaç kuyu olduğu, santral kurulduktan sonra ne kadar kullanılacağı mutlaka karşılaştırılmalıdır. Kaç fabrikada, ne kadar buhar kullanıldığı, bu buharın hangi şartlarda sağlandığı, santral kurulduğunda ne kadar kullanılacağı ve yeni buhar üretim şartlarının ne olacağı konusunda bir açıklık ve taahhüt yoktur. DOSAB'ta kurulacak kül havzaları için saha yetersizdir. Külün taşınması aşamasında çevreye ciddi zararı olacaktır." 


A Gazete 


Geri Dön