28 / 04 / 2024

Bursa İnegöl mobilyanın başkenti olacak

Bursa İnegöl mobilyanın başkenti olacak

Hükümetin, küresel krizde firmalara destek olmak için bazı sektörlerde yaptığı vergi indiriminin sona ermesine az bir süre kala, gözler teşvik sayesinde satışları artan şirketlere çevrildi. KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiği mobilya sektöründe ise



Sektör temsilcileri, indirimin mobilyacılara rahat bir nefes aldırdığını belirterek, krizden başarıyla çıkmak için sürenin uzatılmasını istiyor. Zaman Gazetesi'nin ilk kez bir ilçede düzenlediği 'Sektör Buluşmaları'nda bir araya gelen mobilya üreticileri, "Yeni yatırım ve geliştireceğimiz yol haritasıyla Türkiye'nin mobilya başkenti biz olacağız." diyor. İnegöllü mobilyacılar, krize rağmen yatırımlarına ara vermiyor.

İnegöllü mobilyacıların en büyük sıkıntısı üretim alanlarının darlığı. Önümüzdeki günlerde ihaleye çıkarılması beklenilen ikinci organize sanayi bölgenin de ihtisas OSB olmasını istiyorlar. İlçe Kaymakamı Durmuş Gençer, şehirde cesaret, altyapı ve yeterince işgücü olduğuna işaret ederek, "Bize düşen küçük pürüzleri aşmak. O da moral motivasyon. Hakikaten ne kadar üretirseniz üretin, küresel ekonomide satamıyorsanız, satmak için cesaretiniz yoksa üretmenin anlamı yok. Eskiden üretmek zordu, şimdi tüketmek zor. İtalya nasıl mobilyası ve pizzasıyla marka ise İnegöl de mobilyasıyla, köftesiyle, değerleriyle marka şehir olacak. İnegöl'de mobilya altyapısı sağlam, sektörün gelişmesi için gereğini işadamlarımızla birlikte yapacağız." dedi. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Anıl, ilçenin 1 milyar dolara varan dış ticaret hacmi, köftesi, kaplıcası ve mobilyasıyla meşhur bir sanayi bölgesi olduğuna dikkat çekti. Mobilyada markalaşma yolunda önemli adımlar atıldığını anlatan Anıl, "Markalaşma için ne lazımsa yapmaya hazırız. İnegöl, mobilyada Türkiye'nin başkenti olacak. Bu bir iddiadır. Komik de gelebilir size; ama zaman geldiğinde göreceksiniz doğru ifade olduğunu. Bunu odamız, belediye yapmayacak tüm sivil toplum örgütleri, resmî kurum kuruluşları, işadamları el ele gönül gönüle mücadele ederek yapacak. Biz bu yola baş koyduk." ifadelerini kullandı.

Bir dönem mobilyacılık yapan bazı insanların şimdi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'ndan yardım aldığını ifade eden İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, mobilyacılığın sosyal boyutuna işaret etti. İlçede 20 bine yakın yeşil kart sahibi olduğunu kaydeden Şen, kurulacak ikinci organize sanayi bölgesinin 'ihtisas OSB' olmasıyla birlikte istihdamın da artacağını vurguladı.

Çilek Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Çilek ise İnegöl mobilyasının son 10 senedir atak yaptığına işaret etti ve mobilyacının markalaşması için reklama para harcanmasından çekinilmemesini istedi. İlçede mobilyacılığın küçük sermayelerle, cesaret sermayesiyle yola çıkıp ilerlediğini dile getiren Atılım Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Temelli, krize rağmen üretimin kan kaybetmediğinin altını çizdi. Temelli şöyle konuştu: "İngilizce bilmeyen mobilyacı arkadaşlarımız var. Bu da pazarlama konusunda sıkıntıların yaşanmasına sebep oluyor. Kâr oranı düşük olduğu için mobilyacı çok az kazanıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen gelişmelere açık olmamız gerekiyor. Cesaret sermayesi yok sayılmamalı. Etiyopya'da İnegöllü bir arkadaşımız mobilya mağazası açmış. Sayı olarak mobilyacı düşecektir, ancak nitelik olarak İnegöl'de firma sayısı artacaktır."

Fırın küreği üreterek sektöre giren İnegöllü sanayicilerin artık dünya devleriyle yarıştığına dikkat çeken İnegöl Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, ilçede faaliyet gösteren 2 bin civarındaki mobilya işletmesinde aylık 150 bin takım mobilya üretildiğini açıkladı. Sektörün ilçede istihdamın yüzde 50'sini kapsadığını vurgulayan Hadim Mobilya'dan Ayhan Salman, önlerindeki en büyük problemin markalaşma ve üretim alanı yetersizliği olduğunu dile getirdi. Hükümetin KDV indirimlerini sürekli hale getirmesini isteyen Bursa Girişimci İşadamları Derneği İnegöl Şube Başkanı Ahmet Ahıskalı da, dünya genelinde büyük pazar potansiyellerinin iyi incelenmesi gerektiğine işaret etti.

Nurhas Mobilya sahibi ve MÜSİAD İnegöl Şube Başkanı Ahmet Güleç ise elde ettikleri başarılara rağmen yeterince ilgi görememekten yakındı. Diğer illerin medyada daha çok yer aldığını kaydeden Güleç, "Bizim medyada daha çok gündemde olması lazım. Zaman Gazetesi bizi dinledi ve geldi." dedi. Mobilyacılara danışmanlık hizmeti veren Abdullah Dürüst ise vatandaşın İnegöl mobilyasını bilmediğini söyledi. Türkiye'nin çok ciddi potansiyele sahip olduğuna işaret eden Zaman Ekonomi Editörü Turhan Bozkurt ise toplantıda mobilyacılara küresel pazarda yaşanan kıran kırana rekabeti anlattı. Mobilya liginin de şampiyonlar ligi, ikinci, üçüncü ve amatör ligleri olduğunu vurgulayan Bozkurt, 220 milyar dolarlık dünya mobilya pazarından Türkiye'nin 7-8 milyar dolar pay aldığını ifade etti. Bu rakamın 1 milyar dolarının ihracat olduğuna işaret eden Bozkurt, şöyle konuştu: "Bu rakam Türkiye için önemli psikolojik eşikti. Bizim ihracatımız içinde aslında geçmişi çok uzun olmasına rağmen gelinen yerde bu sonucu yeterli görmememiz gereken bir tablo var. İnegöl mobilyada uzman. Kaliteli iş yapıyor olabilirsiniz, dünyaya hitap ediyorsanız daha farklı coğrafyalarda bulunmanız lazım. İKEA mağazalarında İsveç köftesi ucuza satılıyor. Sanki açlıktan, kıtlıktan gelir gibi insanlarımız köfteye hücum ediyor. Pazarlamanın bir ayağı da budur. İlla mobilyayla gitmek gerekmiyor. İKEA İsveç köftesini kendi ülkesine ait bir değeri satıyor. Mobilya artık oturulan koltuk, kullanılan bir sehpa olmaktan çıkmış. Hayat tarzı ile ilgili bir göstergeye dönmüştür."

Zaman Reklam Pazarlama Direktörü İskender Yılmaz da, İnegöllü sanayicilere markalaşma süreçlerini anlattı. Yılmaz, "En büyük sıkıntılarımızdan birisi, 'Marka boşluğu' dediğimiz şey. Bazı yanlış inançlar vardır, mesela marka logo değildir. 'Logo yaptık, olay bitti'... Bu yanlış görüştür. Marka kimlik değil, marka ürün değil. Marka aslında bir kişinin servise konulan, ürünlerden duyduğu histir. Sizin ne söylediğiniz değil, müşterinin ne söylediğidir." dedi. İskender Yılmaz, insanların az zamanları ve çok seçenekleri bulunduğunu ve bu sebeple hızlı karar vermek istediklerini kaydetti. Önemli olanın insanların karar vermesini hızlandırmak olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bunu hızlandıracak şey de güvendir. 1.500 fotoğraf makinesinden tercih yapacaksanız marka sizi oraya götürür." şeklinde konuştu.

İstanbullu hem köfte yiyecek, hem mobilya seçecek
Girişimciler, sektörü hareketlendirmek için İstanbul'u İnegöl'e taşıyarak köfte yedirmek için kampanya başlatıyor. Bu amaçla İstanbul Deniz Otobüsleri ile görüşmelerinin sürdüğünü ifade eden İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Kenan Kender, "Kampanyamızla İstanbul'u ilçemize davet edip kendimizi anlatacağız." ifadesini kullandı. Odam Mobilya'dan Mustafa Akyol'a göre ise ilçenin en büyük sıkıntısı üretim alanı yetersizliği. Patronların yabancı dil bilmemesi ve dünyayı gezmemesi bir handikap. Firmaların sırf İngilizce biliyor diye işe alınanlara teslim edilmesi olumsuz sonuçlara yol açıyor. İşadamlarını dolandırıcılardan korumak için emniyet güçleri daha dikkatli davranmalı.

Saloni Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Özbek de, iç mimar ve tasarımcı sıkıntısı yaşadıklarını söyledi. İtalya'nın Milano şehrinde 160 bin tasarımcı bulunduğuna işaret eden Özbek, ilçeye tasarım okulu açılmasını istedi. Özbek, "Geçici yapılan KDV indirimi piyasayı hareketlendirdi, ancak biz KDV'nin yüzde 8 olmazsa yüzde 12 olarak sabitlenmesini istiyoruz. İndirimle birlikte işler yüzde 30 arttı. Mobilyacılarımızın birçoğu bilanço, kâr-zarar oranlarını incelemiyor. Ay sonu bilançolar iyi incelenmiyor. 20 yıldır Bağ-Kur primini yatıramayan üreticilerimiz var. Vergi borcu olmasa hemen işletmesini kapatacak yüzlerce insan var." dedi. Tecrübe ve cesarete rağmen mobilyada Yunanistan'dan geri olduklarını belirten Vira Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Selim Bayraktar, "Yıllardır üretim alanları konusunda sözler verildi, tutulmadı. Daha geniş alanlarda üretim yapmamız lazım." şeklinde konuştu. Allegro Mobilya'dan Harun Erdal, İnegöl sanayicisinin birbiriyle uğraşma yerine markalaşmaya yatırım yapmasını istedi.

Mobilyacılar ne istiyor?
İnegöl'de mobilya üretim alanları yetersiz. İhaleye çıkarılması beklenilen ikinci organize sanayi bölgesi ihtisas OSB olmalı. Sektör, tasarım konusunda kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. İlçeye tasarım okulu açılsın. 30 Haziran'da sona erecek yüzde 10'luk KDV indiriminde süre uzatılmalı. İhracatta bürokratik işlemlerin azaltılması önemli bir konu. Uluslararası pazarlarda söz sahibi olmak için İnegöllü şirketler markalaşmaya ağırlık vermeli. İnegöl'ün mobilya merkezi olması için medya, şehirle ilgili haberlere daha fazla yer ayırsın.
Fatih KARAKILIÇ/Zaman


Geri Dön