27 / 04 / 2024

Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013!

Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013!

Bursa’da dönüşüm için geri sayım başladı. Osmangazi'de Soğanlı ve Demirkapı mahallelerini kapsayan dönüşüm projesi bakanlığa sunuldu yetki devrinin ardından yenileme çalışmaları için düğmeye basılacak. İşte Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013...



Tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri ile dünyanın sayılı kentlerinden biri olan Bursa’nın kalbi konumundaki Osmangazi’de kentsel dönüşüm hazırlıklarında sona gelindi. Dönüşüm kapsamında yer alan Soğanlı ve Demirkapı mahallelerinin proje çalışmaları tamamlandı yetki devrinin alınmasının ardından her 2 mahallede de yenileme çalışmaları için düğmeye basılacak. 


 Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013!


Toplam 43 hektar alan dönüşecek

Demirkapı Mahallesi’nde 8, Osmangazi Mahallesi’nde de 35 hektarlık alan üzerinde yürütülecek olan kentsel dönüşüm projesinde binalar zemin+2 kat şeklinde tasarlanıyor. 


Proje çalışmaları tamamlanan 2 bölgenin de, Bursa’nın kentsel dönüşümüne öncülük edeceğini, kentin yeniden imarında çok önemli bir yer teşkil edeceğini ifade eden Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, “Soğanlı mahallemizdeki proje, günümüz modern mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olacak. Geniş ve düzenli yolları, çarşısı, sosyal donatı alanları, yeşil alanları ile bir uydu kent kimliğine sahip. Aynı şekilde Demirkapı. Fiziki yapısı itibariyle, farklı bir proje tasarladığımızı Demirkapı’da, konutlar zemin artı 2 kat olarak planlandı. İlk etapta 2 mahallemizde başlayacak kentsel dönüşüm çalışmalarımız için, Demirkapı’da 8, Osmangazi’de 35 hektarlık alan kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenip projelendirildi” dedi. 


 Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013!


Eski Bursa da yenilenecek

Osmangazi’nin, eski Bursa diye tabir edilen, nüfus ve çarpık yapılaşmanın en yoğun olduğu ilçe olduğunu belirten Dündar, “Bu nedenle, burada yapılacak dönüşüm de oldukça zor. Uzun bir süreç gerektiriyor. Ancak, başlamak bu işin birinci kuralı” diye konuştu. 


Tarihi kimliği korunacak

Osmangazi’de gerçekleştirilecek kentsel dönüşümün, Bursa’nın dönüşmesi anlamına geldiğini vurgulayan Dündar, bu nedenle proje geliştirme aşamasında oldukça duyarlı ve hassas davrandıklarını belirtti. Dündar, “Biz, Osmangazi’deki kentsel dönüşümü Bursa’nın dönüşümü olarak görüyor, adımlarımızı ona göre atıyoruz. Yaklaşık 2 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarımızı da buna göre yürüttük ve tamamladık. Hazırladığımız master plan ile Osmangazi’nin fiziki, kültürel ve sosyolojik analizlerini içiren çok önemli verilere ulaştık. Gerek konut, gerek zemin, gerekse sosyal doku analizlerimizi tamamladık. Osmangazi’nin fotoğrafını çektik. Şimdi, etap etap dönüşümü hayata geçirmek istiyoruz. Kentin, tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini zedelemeden, kent estetiğini bozamadan gerçekleştireceğimiz dönüşüm için, çok titiz çalışıyoruz” diye konuştu.  


 Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013!


Geri sayım başladı

Proje çalışmaları tamamlanan Soğanlı ve Demirkapı mahallelerinin, Osmangazi’de kentsel dönüşümün uygulanacağı ilk mahalleler olduğuna dikkat çeken Dündar, bakanlık ile yürütülen görüşmeler sonunda onay alan projelerin startını vermek için yetki devrini beklediklerini belirtti. 


 Bursa kentsel dönüşüm alanları 2013!


Dileyen mülkünün bedelini alabilecek

Dönüşüm kapsamında hak sahiplerinin isterlerse mülklerinin bedelini alabileceklerini açıklayan Dündar, “Soğanlı ve Demirkapı mahallelerimizden başlayacak olan Kentsel Dönüşüm projelerimizi büyük bir titizlikle hazırladık. Yaklaşık 2 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarımızı tamamladık. Vatandaşlarımızın her biriyle karşılıklı anlaşarak, kimseyi mağdur etmeden hayata geçirilecek bir proje için çalışıyoruz. İsteyen, sahip olduğu yer karşılığında konut ya da yerinin parasını alacak. Mevcut yapı stokundan daha fazla yapı üretimi asla söz konusu değil. Bakanlık tarafından da onaylanan projelerimizin startını vermek için Ankara’nın yetki devrini bekliyoruz” dedi. 


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön