Bursa Osmanlı eserleriyle turistlerin ilgisini çekiyor!
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın Osmanlı Başkenti kimliğini en iyi şekilde değerlendirdiklerini, ilk dönem Osmanlı eserlerinin yerli ve yabancı turistlerin en fazla uğradığı mekanlar haline geldiğini söyledi
Yeşil Bursam Derneği’nin Avrupa Birliği fonlarında hibe alarak hayata geçirdiği ve Bursa’nın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılmasını hedefleyen ‘Kültürünü Koru Mirasını Koru’ projesinin kapanış toplantısı Büyükşehir Belediyesi’nin Gemlik’teki Atatepe Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yanı sıra İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Gedik, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Müfit Parlak ile projeye katılan üniversiteli gençler katıldı.
Turizm ekonomisine büyük katkı
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa’nın yurtiçi ve yurt dışında daha iyi tanıtılması için tüm argümanları en iyi şekilde kullandıklarını, kent tanıtımına katkı sağlayan ‘Kültürünü Koru Mirasını Koru’ projesini de çok önemsediklerini söyledi. Bu dönem Bursa’nın tüm değerlerinin en iyi şekilde kullanılması için büyük bir çaba harcadıklarını dile getiren Başkan Altepe, Bursa’nın en önemli özelliğinin ise bir tarih başkenti kimliği olduğunu kaydetti. Bu nedenle Osmanlı’nın ilk dönem eserlerinin ayağa kaldırılması yönünde önemli çalışmaları hayata getirdiklerini ifade eden Başkan Altepe, “Bursa tarihinde bugüne kadar sekiz tarihi miras çalışması yapılırken, bizim üzerinde çalıştığımız proje sayısı 150’yi aştı. 2300 yıllık Bitinya surlarından 8500 yıllık arkeolojik bölgelere, 700 yıllık Osmanlı eserlerinden Cumhuriyet dönemi eserlerine kadar her alanda çalışıyoruz. Bu çalışmalarla bir taraftan ecdat emanetlerine sahip çıkarken, diğer taraftan da kent ekonomisine önemli bir katkı sağlıyoruz. Çünkü turizm artık şekil değiştirmeye başladı. Deniz ve dağ turizminin yerini artık kültür turizmi alıyor. İnsanlar farklı medeniyetleri, farklı kültürleri öğrenmek istiyor. Bu nedenle bizim hayata geçirdiğimiz çalışmalarda ayağa kaldırdığımız eserler, boş mekanlar olmasının ötesinde o günkü fonksiyonlarıyla yeniden yaşatılıyor. Bu mekanları gezenler. Ecdadımızın kültüre ve sanata yaklaşımını görüyoruz. Han, hamam ve kervansaraylardaki yaşamına tanıklık etmiş oluyorlar” diye konuştu.
Yeşil Bursam Derneği Başkanı Muharrem Karabulut da hayata geçirdikleri ‘Kültürünü Koru Mirasını Koru’ projesi hakkında bilgiler verdi. Karabulut, proje sayesinde Türkiye’nin farklı illerinden gelen 740 öğrenci ile 54 ülkeden gelen 57 yabancı öğrencinin Bursa’nın tarihi hakkında bilgilendirdiğini söyledi.
Uludağ Üniversitesi AB Proje Atölyesi Başkanı Yücel Baştan da projeye katkı sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yeşil Bursam Derneği yönetimine teşekkür etti.
Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Müfit Parlak ise bu projede görev alan akademisyenler ile öğrencileri kutladı.
Gecenin sonunda Yeşil Bursam Derneği tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe başta olmak üzere projeye katkı veren kişi ve kurumlara plaket verildi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi