Ekonomi

IMF'den AB'ye zehir zemberek uyarı

Uluslararası Para Fonu (IMF), AB ülkelerini bütçe açıkları ve yüksek borç oranları nedeniyle uyardı. Avrupa Birliği'ni (AB) bütçe kurallarını güncellemesi gerektiğini belirten IMF, yüksek borca sahip AB ülkelerinin de bütçe açıklarının bir kaç yıla kadar düşürülmesi konusunda birliği uyardı.   IMF'nin raporunda, "AB'nin mevcut mali kuralları, bütçe açıklarının sınırlandırılmasında bir miktar etkiye sahip olsa da, parasal birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemiyor" denildi

"AB Mali Çerçevesinin Reformu-Mali Kuralların ve Kurumların Güçlendirilmesi" başlıklı bir rapor yayımlayan IMF, mevcut mali kuralların parasal birliğin istikrarını sağlama noktasında yetersiz kaldığını açıkladı. IMF'nin raporunda, "AB'nin mevcut mali kuralları, bütçe açıklarının sınırlandırılmasında bir miktar etkiye sahip olsa da, parasal birliğin istikrarını tehdit eden ve kırılganlıklar ortaya koyan bütçe açıkları ve borç oranlarını engellemiyor" denildi.

AB'nin mali çerçevesinin finansal riskleri kontrol etmekten ve üretimi istikrara kavuşturmaktan uzak olduğunun vurgulandığı raporda, AB mali çerçevesinin reforma ihtiyacı olduğu dile getirildi. Raporda, mevcut mali çerçevenin istikrar için yeterli araçları sağlamadığı, düşük reel faiz oranlarının Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika araçlarını zorladığı bu nedenle de enflasyon hedefinin tutturulamadığı ifade edildi.

Ekonomik şoklara karşı hazırlık

 

Euro bölgesinde makroekonomik şokların yumuşatılması için bir istikrar aracının kurulması gerektiğinin ifade edildiği raporda böylelikle Covid 19 gibi ani şoklara karşı korunma sağlanabileceği ve küresel iklim kriziyle mücadeleye finansman desteği sağlanabileceği dile getirildi. Raporda yüksek kamu borcu olan Avrupa Birliği ülkelerinin bütçelerinin 3 - 5 yıl içinde dengelemelerinin bir zorunluluk olduğu ifade edildi.

Harcamalar pandemi ile arttı

AB mali kurallarına göre, normal şartlarda üye ülkelerin bütçe açıklarının Gayri Safi Yurt İçi Hasılalarının (GSYH) yüzde 3'ünü, kamu borçlarının ise GSYH'lerinin yüzde 60'ını geçmemesi gerekiyor ve bu sınırlar aşıldığında uygulanacak tedbirlerin Avrupa Birliği Komisyonu ile paylaşılarak etkin bir mücadele yürütülmesi gerekiyor. Ancak son 3 yılda yaşanan Covid 19 salgını nedeniyle bu kurallar askıya alınmış ve AB ülkelerinin bütçe açıkları ve kamu harcamaları hızla yükseldi. AB ülkelerinde kamunun borcunun GSYH'ye oranı en yüksek ülkelerin başında Yunanistan geliyor.

İşte borcu en yüksek AB ülkeleri

Ülke         Borcun GSYH'ye oranı (%)

Yunanistan             189,3

İtalya               152,6

Portekiz           127

İspanya           117,7

Fransa            114,4

Belçika            107,9

.

Rusya gazı kesti AB tehdit etti! Sözleşmelere sadık kalınmazsa…

Önlem alınmazsa 5-10 kış korkunç geçecek

Avrupa anlaştı, doğalgaz piyasasını altüst edecek karar çıktı