Bursa Serbest Bölge firmaları Ar-Ge ve test merkezi istiyor!
Altyapı ve liman, demiryolu, otoyol bağlantısı gibi sorunlarına çözüm arayan Bursa Serbest Bölge firmaları, rekabet şanslarını artırmak ve birim maliyetlerini azaltmak için ortak Ar-Ge, ölçüm ve test merkezi kurulmasını istiyor
Bursa Serbest Bölgesi Yatırımcı İş Adamları Derneği (BUSBİAD) Başkanı Mehmet Selam (üstte), 2 milyar dolarlık işlem hacmiyle Türkiye’nin beşinci büyük serbest bölgesi olan Bursa Serbest Bölge içinde ortak kullanıma açık Ar- Ge, ölçüm ve test merkezi kurularak sanayicinin uluslararası rekabet şansının artırılması gerektiğini söyledi.
Selam, hükümetin serbest bölgeler konusunu gözden geçirmesi, yeni nesil serbest bölgeler ifadesinin altını dolduracak çalışmalar yapması gerektiğini söyledi. Bursa Serbest Bölgesi’nin altyapı ve liman, demiryolu, otoyol bağlantısı konusunda sıkıntı yaşadığını, özellikle Gemlik’teki liman koşullarının bölge sanayicisine yetmediğini savunan Selam, sorunların çözümlerinin firmalardan beklendiğine vurgu yaptı. Bölgenin bulunduğu alanın çevresiyle ilgili pek çok farklı kuruluşun birbirinden bağımsız olarak lojistik köy, havaalanı gibi farklı projeler geliştirdiğini hatırlatan Selam, “Bu süreçlere nasıl entegre oluruz, bölgeyi geleceğe taşıma konusunda nasıl destek olabiliriz, bölge sanayicileri olarak bu konulara açıklık getirilmesini istiyoruz. Ancak bizimle entegrasyonunun nasıl olacağı konusunda henüz netlik yok. Bölgede yapılacaklara müdahil olmak istiyoruz.Sanayicilerimiz burada yapılacak planlamaları yönlendirecek konumda. Ancak ilk elden burada yapılması gerekenler konusunda bilgi sahibi olmalıyız” diye konuştu.
Serbest bölge içinde ortak kullanıma yönelik teknopark gibi oluşumların desteklenmesi gerektiğine işaret eden Selam, “Ar- Ge yapan, know how oluşturan firmalara ayrıca teknolojiyi özendirici teşvik uygulanmalı” dedi. Bölge sanayicisinin dünyayla rekabet ettiğini kaydeden Selam, “Bölgede üretilen ürünlerin test süreçlerinde bile sıkıntılar yaşanıyor. Teknik altyapısı güçlü firmalar birbirine destek olarak bu sorunu aşmaya çalışıyor. Kurulacak ortak Ar-Ge, ölçüm ve test merkezleri ile rekabet şanslarını artırabilirler. Serbest bölgelerin cazibesini artırırsak yabancı sermayenin burada kalması,yeni yatırımların çekilmesi de mümkün olur. Her firmanın test, ölçüm laboratuvarı kurması ciddi bir maliyet gerektiriyor.Ortak kullanım alanları birim maliyetlerini düşürecektir” şeklinde konuştu.
İşler herkes için biraz daha katı hale geldi
Serbest bölgeler anlayışının Türkiye genelinde istenilen seviyeye gelemediğini vurgulayan Bursa Serbest Bölgesi Yatırımcı İş Adamları Derneği (BUSBİAD )Başkanı Mehmet Selam, “2004 yılından sonra yapılan düzenlemelerde bazı firmalardan kaynaklanan sıkıntılar serbest bölgede faaliyet gösteren bütün firmalara mal edildi. Bu nedenle işler herkes için biraz daha katı hale geldi. Buradan bir malı iade etme prosedürü bir haftayı buluyor ya da bir makine arızasını dışarıda yaptırmak prosedür olarak çok ağır. Tüm bunlar işleri aksatıyor. Bunun önüne geçebilmek için serbest bölge sanayicileri fabrikalarına ekstra yatırım yapmak zorunda kalıyor. Bu da rekabet gücünü düşürüyor. Şirketlerin performansıyla, serbest bölgeye ciddi amaçlarla gelmiş firmaların ayrıştırılabiliyor olması gerekiyor” dedi.
Dünya