Bursa Stadyumu'nun kaba inşaatı bitiyor!
Dünyada takımın simgesiyle projelendirilen ender stadyumlardan biri olan ve çatısı ''Timsah'' görünümünde planlanan 45 bin kişilik Bursa Büyükşehir Belediyesi Stadyumu'nun kaba inşaatında gerçekleşme oranı yüzde 95'e ulaştı.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, stadyum inşaatının, Büyükşehir Belediyesi'nin en büyük inşaatı olduğuna dikkati çekti.
Altepe, geçtiğimiz yıl başlanan stat inşaatının hızlı bir gelişim gösterdiğini belirterek, artık sadece kuzey tarafındaki kale arkası tribünün inşaatının yarım olduğunu, onun da hızla yükseldiğini ve kaba inşaatın gerçekleşme oranının şu anda yüzde 90'ın üzerinde, yüzde 95 seviyesinde olduğunu belirtti.
Stadın, ince inşaat çalışmalarının başladığını, çatı ve dış kaplama sistemlerinin inşaatına ise önümüzdeki günlerde başlanacağını anlatan Altepe, Timsah Arena'nın inşaatı için dünyadaki örneklerin çok iyi bir şekilde incelendiğini anlattı.
Altepe, en uygun fiyata en kaliteli stadı Bursa'ya kazandırma hedefiyle yola çıktıklarını ifade ederek, ''Türkiye'nin en güzel stadı olmuş oluyor bu. Avrupa'da da bu ayarda stat parmakla sayılacak kadar az. Biz de tabii ki 'yapmışken böyle bir eser yapalım' dedik. Bu eser şu anda Bursa'nın prestiji'' dedi.
Stadın önümüzdeki yaza bitirilmesini hedeflediklerini bildiren Altepe, ''Bu stat gerçekten büyük bir stat. Şu anda yaklaşık 72 kadar locamız var, 84 tane kapımız var. Bu stadyum 7-8 dakika içinde tam dolu olsa bile boşalabiliyor. Her türlü UEFA kriterlerinin, son normların uygulandığı bir stat... Stadın içinde tam 409 tane tuvalet, binlerce araçlık otopark var '' diye konuştu.
Yaklaşık 200 trilyon
Altepe, bu stadın sadece Bursa'nın değil, Türkiye'nin stadı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
''Sayın Başbakanımızın Bursa'ya her geldiğinde, her gördüğümüzde sorduğu ilk soru stadyumun inşaatı. Bu, bu kadar önemseniyor. Bu yapılmışken Bursa'ya yakışır bir stat olması gerekiyordu. Bir kere yapılıyor. Onun için biz de bu stadı, bu ölçülerde tuttuk. Çünkü hedefimiz sadece Bursaspor'un normal maçları değil. Burada milli maçlar oynanabilir. Şu kalitede bir stat bittiği zaman buraya tabii ki milli maçların da verilmesi gerekiyor. Bursa, İstanbul, Ankara ve İzmir'in ortasında. Yine Avrupa liglerinde, kupalarında tarafsız sahada oynanması gereken maçlar verilmesi gerekiyor. Düşünebiliyor musunuz burada 45 bin kişi... Yabancı bir maç Bursa'ya verildi, 45 bin yabancı bir günde Bursa'ya gelecek. Bunlar büyük bir katkı şehrin tanıtımına, gelişimine, ekonomisine, turizmine.''
Başbakan Erdoğan'ın, talimatıyla geçtiğimiz ay 50 trilyon liranın Bursa'ya aktarıldığını, bunun şimdi kullanılmaya başlandığını belirten Altepe, ''Biz zaten belli bir seviyeye geldik. Şimdi bu 50 trilyonu da harcayacağız. Onun üzerine biz de tabii ki katkı koyuyoruz. Ondan sonra da ilave değişik gelirler bakacağız. Stat inşaatının yaklaşık 200 trilyona mal olması bekleniyor'' dedi.
''Stat 8 dakikada boşalabilecek''
Stadın mimarı Hasan Sözüneri de bu stadın çok önemli yapısal özellikler taşıdığına dikkati çekerek, öncelikle stadın koltuk ve oturma düzeninin, tamamen Bursaspor taraftarlarının alışkanlıklarına göre dizayn edildiğini söyledi.
Sözüneri, kale arkası tribünlerinin kesintisiz 61 sıra olduğunu, bunun Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak, ''Yeni yapılanlar da dahil, diğer tüm statlarda bu sayıda kesintisiz kale arkası tribünü yoktur. Bu bizim taraftarlarımızın tezahürat alışkanlıkları sonucunda tasarıma yansımış bir özelliktir. Katılımcı bir şey evet, taraftarın birlikte hareket etmesini sağlayacak bir pozisyondur'' dedi.
Stadın çatısının da yine Türkiye'de ilk olarak kullanılacak, kablolu sistemle, özel mebranlarla kaplanacak ''uçan çatı'' olarak tabir ettikleri, kalabalık çeliklerin çatıda görülmeyeceği özel bir dizayn olduğunu ifade eden Sözüneri, şunları kaydetti:
''Türkiye'de ilktir bu çatı, dünyada da sayılı örnekleri vardır. Son dönemde yapılan yeni nesil çatılardandır bu. Timsah ağzı ise hem mimarı hem form hem takımın simgesini yansıtması açısından tasarımsal kararlarının yanında yapısal olarak da 45 metre konsoluyla Türkiye'nin en fazla açıklık geçen konsoludur bu. Yani 45 metre, mesnetsiz çıkan bir timsah ağzı vardır. Türkiye'nin en büyük konsoludur. Bunun dışında tüm diğer özellikleri, giriş çıkış kapıları turnikeleri, basamak boyları, otoparkları, dağılımları, seyirci giriş çıkışları, bunların hepsi UEFA ve FİFA standartlarına en üst düzeyde uyar nitelikte yapılmıştır. Hiç kör koltuğumuz yoktur stadyum içinde. Oturan herkes UEFA'nın istediği standartlarda, sahanın her noktasını görebilecek durumdadır. 8 dakikada boşalacak şekildedir, giriş çıkış olanaklarımız. Etrafında bin dönüm düzenlenecek bir yeşil alan var o da statla birlikte düzenleniyor. Burası sadece stat değil, aynı zamanda 365 gün yaşayan, içindeki 28 civarında restoran kafeterya ve saire ile 20 bin metrekarenin üzerindeki ticari alanıyla maç günleri, saatleri dışında da yaşayacak bir cazibe noktası olacak burası.''
AA