02 / 05 / 2024

Bursa Yalı Konağı'nda restorasyon çalışmaları başladı!

Bursa Yalı Konağı'nda restorasyon çalışmaları başladı!

Bursa ilçelerdeki tarihi yapıları yenilemeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi tarafından orijinal kimliğiyle yenilenerek Gemlik İlçesi’ne sosyal tesis olarak kazandırılacak Gemlik Yalı Konağı’nda restorasyon, ilk harcın koyulmasıyla başladı.




Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaştırılan Gemlik Atatürk Kordonundaki bir asırlık Yalı Konağı'nın Restorasyon çalışmaları düzenlenen törenle başladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ve ÇEKÜL Vakfı Genel Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen tarafından ilk keski tarihi binanın duvarına vurulurken, ilk harç da alkışlar arasında atılmış oldu. 163 metrekarelik zemin üzerine oturtulmuş, YunanHelen mimarisindeki üç katlı, depo alanlı, çatı katı bulunan asırlık binada yine Rum ve Ermeni ustaların yaptığı tarihi figür ve ahşap kaplamalar bulunmakta. 

Restore çalışmaları sonrasında binanın Gemlik Kültür Merkezi ve Sosyal Tesis olarak kullanılacağı açıklandı. Tarihi binanın restore çalışmalarının ise kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. 

Gemlik Yalı Konağı Restore Çalışmaları, İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı. 

Törenin açış konuşmasını yapan Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, Bursa Büyükşehir Belediyesinin ilçeye yönelik hizmet ve yatırımlarını anlatarak, alt yapı devrimi, spor tesisleri, dere rekreasyon çalışmaları, Körfez Temizliği, Sosyal Tesisler, Arıtma Tesisi ve Çevreci etkinliklerin ardından tarihi binaların da geleceğe kazandırıldığını vurguladı. Gemlik paşa Konağı sonrasında Yalı Konağı restorasyon çalışmalarının da başlamasının sevindirici olduğunu kaydeden Refik Yılmaz, sırada tarihi Balık Pazarı Hamamı ve Cumalı Kızık örneği Umurbey tarihi evlerinin restore çalışmaların var olduğunu anlattı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve ekibine bir kez daha teşekkür eden Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, birlikte çok daha önemli hizmet ve yatırımlara imza atmayı sürdüreceklerini sözlerine ekledi. 

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'de, Gemliğin Kent Ziynetlerinden birisi olarak nitelendirdiği Yalı Konağı'nın kamulaştırma çalışmalarını tamamlayarak, restore çalışmalarına başladıklarını müjdeledi. Sosyal, Kültürel, Sanatsal faaliyetler için ilçenin en güzel yerlerinden birisinde Kültür Merkezi ve Sosyal Tesis kazandıracaklarını vurgulayan Recep Altepe, tarihi ve kültürel miras çalışmaları kapsamında alt yapı ve üst yapı çalışmalarını aralıksız devam ettireceklerini ifade etti. Gemlik'e yönelik hizmet ve yatırımları da anlatan Recep Altepe, denizde, karada, havada, kırsal kesimde hizmet ve yatırımlar devam ederken, Gemlik'in cazibe merkezi olmasına katkı koymayı sürdüreceklerini kaydetti.



YurtHaber


Geri Dön