Bursa Yıldırım'da planlı dönüşüm başladı!
660 bin nüfusuyla Bursa’nın en büyük ilçelerinden olan Yıldırım'da, göçün de etkisiyle oluşan çarpık kentleşmeye çözüm aranıyor. Bu kapsamda ada bazlı dönüşüme örnek olacak Mevlana Mahallesi’nde TOKİ desteği ile gerçekleştirilecek ‘7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yıkımlar yapılıyor.
Bursa’nın Yıldırım ilçesi yüzölçümü olarak Bursa’nın yüzde 1’i, nüfus olarak da yüzde 23’üne tekabül ediyor. Dünya'an Esra Özarfat'ın haberine göre; sanayileşmenin artmasıyla yaşanan hızlı göç artışı da Bursa’nın Yıldırım ilçesini etkiledi. İlçenin nüfusu 660 bin. İlçede yıllardan bu yana oluşan çarpık kentleşme ise yerel yönetimin gündeminde ilk sırada. Yıldırım Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yapılan görüşmeler neticesinde İmar Kanunu’nun 18’inci maddesinde değişiklik yapılmasına öncülük ederek, ada bazlı dönüşümü başlattıklarını dile getirdi. Yılmaz, “Kanun çıktıktan sonra geçmiş dönemden başlayan planları topladık. Bu adalara ilişkin tapular dağıtarak bu bölgelerdeki altyapıyı oluşturduk ve kentsel dönüşüm uygulamaları başladı. Eskiyi getir yeniyi götür anlayışıyla başlayan bir dönüşüm yanlış bir dönüşümdü. Oluşan farkların kolay ödenmesi için 10 yıla kadar vatandaşlara vade sağladık” diye konuştu.
Uygulamanın en güzel örneğinin Mevlana Mahallesi’nde başlatıldığına vurgu yapan Oktay Yılmaz, ihale tarihi 24 Mayıs olarak belirlenen Mevlana Mahallesi’nde TOKİ desteği ile yapılacak ‘7. Etap Kentsel Dönüşüm Projesi’nde yıkımlara başlandığını dile getirdi. 307 bağımsız bölümün yıkılacağı, 2 etaplı olmak üzere bin 244 konutun planlandığı ‘Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi’nde birinci etapta 644, ikinci etapta ise 600 konut yapılacak. Bölgedeki hak sahiplerinin de yüzde 95 destek olduğu proje, ilçede kentsel dönüşümün hızlı bir şekilde sağlanmasına da öncülük edecek. Ayrıca müteahhit firmalarla vatandaş arasında köprü görevi görerek TOKİ dışında da sürecin hız kazanması için çalışmalar yaptıklarına dikkat çeken Yılmaz, sosyal yaşam alanlarının artırılması için de projeler geliştirdiklerini kaydetti.
1.5 yılda 4 binden fazla kişiye istihdam sağlandı
Vişne Caddesi’nin Türkiye’nin bebe ve çocuk konfeksiyonunun kalbinin attığı merkez olduğuna vurgu yapan Oktay Yılmaz, buradaki potansiyelin geliştirilmesi için nitelikli istihdama yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti. Yılmaz, “İŞKUR, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bebe ve Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği ile proje geliştirdik. Sanayinin ihtiyaç duyacağı iş gücünü sağlayabilmek için İstihdam Ofisi oluşturduk. 1.5 yılda 4 binden fazla kişiye iş bulduk. Ayrıca atölyeler kurarak sanayinin ihtiyacı doğrultusunda eğitimler vermeye başladık. Vişne Ticaret Bölgesi, Yıldırım’ın, Bursa’nın dünyaya açılan kapısı. Bundan istifade etmeye gayret ediyoruz” dedi. Kadın kooperatiflerini de destekleyerek kadınların ekonomiye katkısını artırmayı planladıklarını vurgulayan Yılmaz, faaliyet gösteren 5 kadın kooperatifi olduğunu, bu sayının desteklerle artırılacağını ifade etti.
Tarihi doku öne çıkacak
İlçenin Sultan külliyeleri ile UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan 700 yıllık Cumalıkızık köyü, Teleferik ve Yeşil Türbe gibi önemli tarihi destinasyonlara da sahip olduğunu dile getiren Yılmaz, yılın her mevsiminde yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olan mekanlarda düzenleme çalışmaları sürdürdüklerinin altını çizdi. Oktay Yılmaz ayrıca Emirsultan ve Yıldırım Bayezit Külliyesi çevresinde yürütülen çalışmaların tamamlanmasıyla bölgenin Hanlar Bölgesi projesini tamamlayıcı bir yapıya kavuşacağını aktardı. Ayrıca kent parkları, millet bahçeleri ve mesire alanlarıyla ilçeye 1 milyon metrekareden fazla aktif yeşil alan kazandırmaya hazırlandıklarını belirten Oktay Yılmaz, öğrencilere 7 gün 24 saat çalışma imkanı sağlayan ‘Mümine Şeremet Uyumayan Kütüphanesi’nin açıldığını, Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi’nin yanında da Engelsiz Yaşam Merkezi planlandığını söyledi.
Bursa’da yapı stokunun beton ve demir kalitesi düşük!