Bursa Yıldırım'da kentsel dönüşüm başladı!
Bursa'ya bağlı Yıldırım ilçesinde hayata geçirilen Mevlana Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 7.etap çalışmalarına başlandı.
Bursa'ya bağlı Yıldırım Belediyesi, ilçenin dönüşümünde öncü olarak Mevlânâ Mahallesi kentsel dönüşüm projesinde 7. etabın inşaatına başladı. Bgazete'de yer alan habere göre; Belediye Başkanı Oktay Yılmaz, proje alanını inceleyip, müteahhit firma yetkililerinden bilgi aldı. Yıldırım’da en büyük meselenin plânsız kentleşme olduğunu dile getiren Başkan Oktay Yılmaz, “Mevlânâ Mahallesi kentsel dönüşüm projemiz 7. ve 8. etap olmak üzere toplam iki etaptan oluşuyor.
Bu iki etaptaki depreme dayanıksız, sağlıksız ve güvensiz 900 konutu yıkarak bunların yerine depreme dayanıklı, modern, güvenli, sosyal yaşam alanları da olan bin 244 konut inşa edeceğiz. Projede rezerv alan kullanmayacağız, tamamen yıkılan binaların yerine yenilerini yapacağız. 7. etapta, yıktığımız 301 konutun yerine 644 konut ve 177 dükkân yapacağız. 8. etapta ise 599 konutu yıkıp 600 konut inşa edeceğiz. Bu proje, Yıldırım’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına model olacak. Bölgenin değerini artıracak ve domino taşı etkisiyle kentsel dönüşümü tetikleyecek” ifadelerine yer verdi.
Projenin 7. etabında hafriyat çalışmalarının başladığını söyleyen Başkan Oktay Yılmaz, “7. etapta bulunan 301 konutun tamamını yıktık. İhaleyi kazanan firmaya yer teslimini gerçekleştirdik ve firma da hafriyat çalışmalarına başladı. 2023 yılı Mart ayında da inşallah proje tamamlanacak ve Mevlânâ’da yeni bir hayat başlayacak. Projemiz tamamen gönüllülük esasına göre gerçekleştirildi. Tek bir kamulaştırma yapmadık. Hak sahibi vatandaşlarımızla görüştük, kavuşacakları yeni yaşamı anlattık. Onların sıkıntılarını dinledik, çözüm ürettik. Vatandaşlarımıza maddî kolaylık sağlamak borçlarını 10 yıla kadar vadelendirdik. Vatandaşlarımızın taşınma işlerine yardımcı olup, kira desteği de sağladık. Netice itibariyle 7. etapta yüzde 100 oranında uzlaşma sağladık. Herkesin mutlu ve memnun olduğu bir anlaşma çıktı ortaya” diye konuştu.
Belediye olarak, kentsel dönüşüme yönelik özel sektör girişimlerine de destek verdiklerini söyleyen Başkan Oktay Yılmaz, “Yıldırım’ın tamamını TOKİ ya da belediye eliyle dönüştürmek mümkün değil. Böyle bir uygulamayı sağlıklı da bulmuyoruz. Biz Mevlânâ’da ortaya doğru bir model koyduk. Şehir silüetini bozmayan, komşuluk ilişkilerinin devam edeceği, sağlıklı, güvenli yapılar ortaya çıkarıyoruz. İstiyoruz ki bu özel sektöre de örnek olsun. Özel sektör ve vatandaşlarımız arasında gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm görüşmelerine de destek oluyoruz. Tapuda sıkıntı varsa orada destek oluyoruz, hukukî bir sorun varsa hukuk desteği veriyoruz. Yeter ki taraflar anlaşsın, biz elimizden gelen desteği sunuyoruz” dedi.
Kentsel dönüşümle sosyal dönüşümün de beraber hayata geçirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Yılmaz, “Binaları dönüştürmek işin sadece küçük bir kısmı. Kentin sosyal, kültürel hayatı da dönüştürmek gerekiyor. Bunun için de elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Kütüphaneler, kültür merkezleri, spor tesisleri, sosyal alanları inşa ediyoruz. Yıldırım’daki yeşil alanları toplam 1.5 milyon metrekare artırıyoruz. Yaptığımız, inşası süren ve proje aşamasında olan çalışmalarımız var. Bunlar tamamlandığında Yıldırım’daki değişim herkes için daha görünür olacaktır” ifadelerini kullandı.
Bursa Yıldırım'daki imar barışı kentsel dönüşümü nasıl etkiledi?