Bursa Yıldırım'daki imar barışı kentsel dönüşümü nasıl etkiledi?
İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Albayrak, "Yıldırım'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına en büyük darbeyi imar barışı vurdu" dedi.
Bursa Hakimiyet Gazetesi köşe yazarı Namık Göz bugünkü köşesinde inşaat sektörünü kaleme aldı. İşte Namık Göz'ün o yazısı...
Geçtiğimiz sene Kovid-19 salgınının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birçok sektörle beraber inşaat sektöründe de olumsuzluklar yaşandı. Yaz aylarına doğru hükümet tarafından uygulanan teşvikler sektörü bir süreliğine hareketlendirdi ancak ardından girdi maliyetlerinin yükselmesiyle inşaat ve emlak sektöründe yeniden tartışmalar başladı. Bunun yanı sıra girdilerdeki yükseliş emlak ve özellikle ev fiyatlarnın da uçuşa geçmesine neden oldu.
Geçen sene koronavirüs pandemisi dünya genelini ve neredeyse tüm sektörleri olumsuz etkiledi. İnşaat sektörü de pandeminin bu olumsuz etkilerinden nasiplendi. 2020'nin yaz aylarında konut kredilerinde başlatılan kampanyalar ile sektör bir nebze de olsa hareketlendi. Ancak inşaat maliyetlerindeki artışla beraber sektörde yine olumsuz gelişmeler yaşandı. Bunun yanı sıra malzeme fiyatlarında yaşanan artış evlerin fiyatları da yükseltti.
Bursa'nın 1/100 binlik planıyla ilgili Albayrak, "Pandemi döneminde interaktif çalıştay yapıldı. Ondan sonra hiçbir açıklama yapılmadı. Plan ne aşamada onu da bilmiyoruz" diye konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, Bursa'nın Yıldırım ilçesindeki kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Albayrak, Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali ile aralarında geçen konuşmayı da şu şekilde belirtti:
"Yıldırım'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına en büyük darbeyi imar barışı vurdu. Edebali, inşaat mühendisi bir meslektaşımızdı. Kentsel dönüşüm çalışmaları çok güzel ilerlerken, imar barışı çıkınca görüşmelerin bir gecede kesildiğini anlatmıştı. Böyle bir şey olmaz. Devlet neden böyle bir şey çıkardı akıl alır gibi değil. Sonuçları uzun vadede ülkemiz ve vatandaşlarımız için çok kötü olacak."
Kaçak yapıyı engelleme konusunda toplum ve yöneticiler olarak zaafları bulunduğuna vurgu yapan Albayrak, şunları kaydetti:
"Belki fazla vicdanlı davranıyoruz. Katı kurallarımız yok. Hapis cezası çıkardık. Hala kaçak yapıyı önleyemedik. Dolayısıyla kaçak yapıyı önleyemiyorsa önünü açacak vatandaşın. Diyecek ki şu şartlarda yap bir ev diye ve onu kontrol edecek. Başka şansımız yok. Yoksa Bursa elden gidiyor. Verimli tarım alanlarını bir daha elde etmemiz mümkün değil. Gelecek kuşaklara ve nesillere de bir ihanettir açık açık söyleyeyim. Sahip çıkmamız lazım.
Mimarlar Odası ve İMSİAD ile beraber aylardır üzerinde çalıştıkları Bursa için kentsel dönüşüm modeli konusyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Albayrak, "Organizasyonu BTSO yapıyor. Önümüzdeki hafta basın açıklamasıyla kamuoyuna duyuracağız" diye konuştu.
Albayrak, odanın gelecek aylarda gerçekleştireceği iki çalıştay hakkında da "Birincisi 18 Eylül'de düzenlenecek 'Tarihi Eserlerin Güçlendirilmesi ve Geleceğe Güvenle devredilmesi' konulu çalıştay, diğeri ise ekim ayı sonunda yapılacak ulaşım ile ilgili çalıştay" açıklamasında bulundu.
Bursa'da dönüşüm kapsamında 301 konut yıkıldı! |