22 / 11 / 2024
fuzul

Bursa Yıldırım'da imar planları yetersiz mi?

Bursa Yıldırım'da imar planları yetersiz mi?

Bursa Haber Gazetesi'nin yazarlarından Yunis Can Topaktaş bugünkü yazısında Bursa Yıldırım'daki imar planlarının yetersizliğinden bahsetti. İşte Yunis Can Topaktaş'ın o yazısı..




Gazetemizin 'Gündem Buluşmaları' adı altında organize ettiği haftalık toplantılarımızın bu haftaki konuğu; Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali oldu. Kendisini can kulağıyla dinledim. İlçenin geleceğini planlayan, halkla iç içe adımlar atan, kararlı ve vizyoner bir başkan olarak dikkatimi çekti. 

Başkanı biraz yakından tanıyalım... 

Edebali, 1970 doğumlu. 1986'da Ağrı İmam Hatip Lisesi'nden, 1990'da Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmuş. 

Yüksel Lisans tezi, "Avrupa Birliği Sürecinde Yerel Yönetimlerde Kentsel Dönüşüm başlığını taşıyor... (Kentsel dönüşümü gündeme almasının altında bu tezin etkisi olmalı.) Mesleğinde 'Yapım Yönetimi' konusunda 'Yetkin Mühendislik' unvanına sahip ve bilgi birikimi ve tecrübesi nedeniyle 'Proje Denetçisi' belgesi taşıyor. 

1988'den bu yana ailesiyle birlikte Bursa'da yaşıyor. 3 erkek, ve bir kız çocuk sahibi... 


SİYASİ HAYATI 

Edebali, siyasete 1992'de Refah Partisi Yıldırım İlçe Yönetimi nde başladı. 2001 de AK Parti Nilüfer Kurucu İlçe Yönetimi'nde görev aldı. 2002 Genel Seçimleri nde Nilüfer İlçe Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığı görevini üstlendi. 

2002-2004'te ise yine Nilüfer İlçe Teşkilat Başkanlığı görevinde bulundu. 

2009'da AK Parti Bursa 3. Olağan İl Kongresi'nde İl Yönetim Kurulu na seçildi. 2010"da Sedat Yalçın başkanlığında oluşturulan İl Yönetimi nde Yerel Yönetimler Başkanlığı görevini üstlendi. 2011 Ocak ayında ise İl Teşkilat Başkanlığı'na atandı. 

12 Haziran 2011 Genel Seçimleri'nde İl Seçim Koordinasyon Merkezi (SKM) Başkanlığı görevindeydi, 22 Nisan 2012'deki 4. 

Olağan İl Kongresi'nin ardından, İl Yönetimi'ne seçildi ve bir kez daha İl Teşkilat Başkanlığı görevine getirildi. 

31 Ekim 2013'te bu görevinden Yıldırım Belediye Başkan Aday Adaylığı için ayrılan ve 21 Ocak 2014'te AK Parti Genel Merkezi'nce Yıldırım Belediye Başkan Adayı ilan edilen İsmail Hakkı Edebali, artık Yıldırım için ter akıtıyor... 

Başkan seçildikten sonra 3 anket yaparak başlamış işe. Halkın beklentilerini tespit etmişler ve yol haritası ortaya çıkmış. Türkiye'nin mekânsal planlamada geç kaldığını ve sorunların artarak devam ettiğini kabul eden başkan Edebali, göç olgusunun altından kalkmak amacıyla dev adımlar atmaya kararlı... 21 ayrı vizyon projeyle 'kent kimliğini' güçlendirmek isteyen başkan, ilçeye yeni meydanlar, kültür merkezleri, kadın ve gençlik merkezleri kazandıracak.

Örneğin Karınca Deresi ve etrafı Sular Vadisi Parkı' adı altında yeniden ele alınacak ve 6 mahalleyi daha da yaşanabilir hale getirecek... Önemli bir adım... 

Mevcut imar planlarının yetersiz kaldığı gün gibi ortada olan Yıldırım, Bursa'nın hemen hemen yarısı demek. Yıldırım da atılacak her adım, kentin geleceği için çok önemli ve başkan bu ayrıntının farkında... 

İlçede, hastane, sağlık ocağı ve ibadet yerleri dışındaki her yapının yıkılarak yerlerine depreme dayanıklı, sosyal donatı alanları olan, yolları mükemmel, otoparkları inşa edilmiş yeni semtler gerekiyor. Başkan da böyle düşünüyor. 

Yavuzselim, Şirinevler, Mevlana gibi mahallelerde sıkıntı büyük. Vatan, Millet, Sakarya da el atılması gereken mahalleler olarak dikkati çekiyor... Geleceğe taşınacak yapılar olduğu kadar mutlaka dönüşüm gereken binalar çoğunlukta. Tarım alanlarının içinde kaçak yapılan evler var. Oralara mevzuat gereği hizmet gidemiyor... 

Oysa planlı semtlerle sorunu aşmak mümkün... 

Yıldırım halkıyla iç içe saatler geçiren, kurduğu ekipleri evlere gönderen başkan, iktidar olmanın nimetlerinden mutlaka yararlanmalı... Bu dönem ilçenin makus talihi değişebilir... 

Bursa'nın doğusunda atılacak adımlar, kentin geleceği için çok önemli ve Başkan Edebali Yıldırım için bir şans... 

Yolu açık olsun... 


Bursa Haber/ Yunis Can Topaktaş


Geri Dön