Bursa'da kiralık ve satılık ev fiyatları rekora koşuyor!
Kiralık ve satılık evlerdeki fahiş fiyatlar sebebiyle Bursa’nın yeni bir gecekondulaşma tehdidiyle karşılaştığına dikkat çeken BEMO Başkanı Erdal Çelebi, “Bu tehlikeyi birlikte görüp, kontrol etmemiz lazım. Vatandaşa yaşanabilir alanların düşük maliyetlerle teslim edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Bursa Emlak Müşavirleri Odası (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, yükselen konut fiyatları sebebiyle Bursa’nın yeniden çarpık kentleşme ve gecekondulaşma tehdidiyle karşı karşıya kaldığına dikakt çekti.
Dünya Gazetesi'nden Esra Özarfat'ın haberine göre; (BEMO) Başkanı Erdal Çelebi, sanayileşme ile beraber yaşanan göç ve değişen ihtiyaçlar kapsamında şehirde konut üretilmemesi durumunda bütçesine göre konut bulamayanların bir şekilde gecekonduya yönelebileceğinin altını çizen Erdal Çelebi, “Bu tehlikeyi birlikte görüp, kontrol etmemiz lazım. Vatandaşa yaşanabilir alanların düşük maliyetlerle teslim edilmesi gerekiyor. Geçmişte şehrimizin birçok alanını gecekondu ile süsleyen zihniyetin eseriyiz. Gecekondulaşmanın ne kadar tehlikeli olduğunu yaşanan depremlerde gördük. Şehir yeniden dizayn edilmezse depremden sonra da bunları konuşuyor olacağız. Hak sahipleri de oturduğu evin sağlıklı eve dönmesi için fedakarlık yapması gerekiyorsa, dikkate almalı. Devlet kentsel dönüşümde ciddi destekler verdi. Bunu biraz daha artırır ise belediyeler de sağlıklı yaşam projelerinin ne denli önemli olduğunu halka anlatabilirse, rantsal dönüşüm değil de gerçekten kentsel dönüşüm modelini hep beraber benimsersek, bu şehrin belki de birçok sıkıntısından kurtulmuş olacağız” açıklamasında bulundu.
“Şehre yeni planlı alanlar kazandırılmalı”
TOKİ’nin Bursa’da orta ve alt gelie yönelik konut ürettiğini anımsatan Çelebi, “Üretilmese şu anki rakamların çok üzerinde rakamlar konuşuyor olacaktık. Belediyeler ve TOKİ’ye daha çok görev düşüyor. Rekabeti ancak serbest piyasada devletin ürettikleri ile vatandaşın ürettiği arasındaki rakamlarla bulabiliriz. Doğru planlama ile ihtiyaç sahiplerine yönelik konutları üretmezsek, bu rakamların bugünkü seviyenin çok üzerine çıkacağının altını çizmek istiyorum” diye konuştu. Sorumluluğun yalnızca devlette, belediyede ya da üretici tarafında olmadığını ifade eden Çelebi, “Sorumluluk herkeste var. Arsa sahiplerinin ağzının suyu akıyor. Fiyatlar yükseldikçe hoşuna gidiyor. Buradaki rant kapılarının denetlenmesi gerekiyor. Yeni planlı alanların şehrimize kazandırılmasını, bununla beraber tapudaki rayiç bedellerin dengeli şekilde devlet tarafına vergi olarak aktarılmasını, doğru satış rakamlarıyla alıcı ve satıcı arasındaki rayiç bedellerinin belirlenmesi; hem ülke ekonomisine, hem sektöre, hem de yatırımcı tarafına çeki düzen vereceğinin altını çizmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“Öğrencilerin yoğun baskısını bu ay hissedeceğiz”
Sektörde en büyük problemin asgari ücretli bir çalışanın konuta erişimi olduğunu vurgulayan Çelebi, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bugün Bursa’da istisnalar dışında bin liranın altında oturulabilir denilen bir konutu bulmak mümkün değil. Bin liranın üzerinde bitişik nizam denilen eski yapılar da dahi kiralar, bin 500 ile 2 bin liraya çıktı.”
Üniversite öğrencilerinin 2019 yılında 800 ile bin TL arasında fiyatlardaki evlerde kaldığına dikkat çeken Çelebi, değerlenen gayrimenkul fiyatı ve yatırımcısının yaklaşımıyla ortalama fiyatların bin 500 TL'yi aştığını vurguladı. Şehird konut fazlası olmadığını da dile getiren Çelebi, “Kiralıkta da kısmen konut sıkıntısı çekmiyoruz. Öğrencilerin yoğun baskısını Ekim ayında hissedeceğimiz için gelecek öğrencilerimizi hep birlikte sıkıntıya düşürmeyecek alanlarda barındırmayı ümit ediyoruz. Bununla birlikte mülk sahiplerine ve sektör paydaşlarımızdan bir isteğimiz var. Lütfen kimse öğrenciye, ‘Kiralık daire yoktur’ demesin. Çünkü geleceğimiz gençlerimiz ve herkesin sahip çıkması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Öğrencilerimize kendi çocukları, kardeşleri gibi sahip çıkmalarını ve bu bağlamda hepsine elinden geldiğince fedakarlık yapmalarının çok önemli olduğunu söylemek istiyorum” dedi.
Hangi semtte fiyatlar ne kadar arttı?
Yıldırım Millet Mahallesi’nde 2019'da 5 kat imarlı, sosyal donatılı, site olarak yapılaşmaya uygun olan arsa metrekare birim fiyatlarının bin 500 TL'den, 2020'de 2 bin 800 TL'ye yükseldiğinin altını çizen Çelebi, bu sene Eylül ayı itibariyle aynı bölgedeki fiyatların 4 bin 500 ile 5 bin TL arasında değişiklik gösterdiğnii belirtti. Osmangazi Yunuseli’de aynı emsaldeki arsa fiyatlarının 2019 yılındada 2 bin 200 ile 2 bin 300 TL arasında değiştiğini ifade eden Erdal Çelebi, 2020 yılında 3 bin 800 ile 4 bin, şimdi ise kısıtlı arsaların talep karşılığında fiyat bulduğunu belirtti. Alıcı ve satıcı arasında gerçekleşen rakamlarla ticaretin yapıldığını belirten Çelebi, rakamların 5 bin TL'nin üzerine yükseldiğini de aktardı. Nilüfer Özlüce’de arsa fiyatlarının 2019 yılında 2 bin 500 ile 3 bin TL arasında alıcı bulduğunu ifade eden Çelebi, 2020 yılında 4 bin 200 ile 4 bin 500 arasında değiştiğine vurgu yaparak, bugün bu oranların 8 bin TL'yi bulduğunu dikakt çekti. Özlüce’de 2019'da 500 bin TL'ye konut bulma imkanı olduğunun altını çizen Çelebi, “Fiyatların, 2020’de 700 bin ile 800 bin liraya, 2021 yılında 1 milyon 300 bin liraya kadar çıktığını görüyoruz. Yıldırım’da 350 bin lira ortalama ile satılan konutların şu anda 750 bin liraya kadar yükseldiğini, 2020’de 475 bin ile 500 bin liraya çıktığını, bugün itibariyle 700 bin lira seviyesine oturduğunu görüyoruz. Osmangazi’de 3+1 büyüklüğündeki konutun 2019 yılında 350 bin liradan satılırken, 2020’de 550 bin ile 600 bin liraya, şu anda da 800 bin liraya kadar çıktığını görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Bursa'da inşaat sektörü hızlandı!
İnşaat maliyetleri konut fiyatlarını uçuruyor!