30 / 04 / 2024

Bursa'da nostaljik tramvay seferleri başlıyor

Bursa'da nostaljik tramvay seferleri başlıyor

Bursa"da, çevre düzenlemesi ve  raylı sistem ile birlikte toplam 10 milyon liraya mal olması beklenen Nostaljik  Tramvay, nisan ayından itibaren yolcularına tarih içinde gezinti yaptırmaya  başlayacak  



Rayları Polonya"dan getirtilen Türkiye"nin üçüncü nostaljik tramvayı,  tarihi Hanlar Bölgesi"nden geçen Cumhuriyet Caddesi"nde hizmet verecek.  AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Devlet Bakanı Faruk çelik"in  katılımıyla 2 Aralık Pazar günü temeli atılan Nostaljik Tramvay Hattı Projesi,  trafiğe kapatılacak Cumhuriyet Caddesi"nde hayata geçirilecek. Yaklaşık 1,2 kilometrelik hat üzerinde çalışacak Alman üretimi 1952 model  3 adet nostaljik tramvay, en son İstanbul"da Kadıköy–Moda hattında çalıştı.  Tramvaylar Büyükşehir Belediyesinin tesislerinde bakım ve onarımdan geçirilirken,  projenin bitimi olan nisan ayına kadar hazır hale getirilecek.

Tarihi Bursa Kapalı çarşısı"na renk getirecek, bölgeyi 24 saat canlı  tutacak projenin raylı sistemin yapılması ve çevre düzenlemesiyle birlikte  yaklaşık 10 milyon liraya mal olacağı tahmin ediliyor. Raylı sistem kadar Cumhuriyet Caddesi"nde yapılacak düzenleme büyük önem  taşıyor. Cadde üzerindeki bütün cepheler tarihi mirasa ve geleneksel mimariye  uygun olarak yenilecek. Proje hayata geçtiğinde tramvaylara binenler 1,2  kilometrelik yolda adeta tarih içinde yolculuk yapacak.

Gökdere Meydancık Köprüsü"nden başlayarak Cumhuriyet Caddesi"ni takiben  Tarihi Hanlar Bölgesi"nin ortasından geçerek Zafer Plaza"ya kadar ulaşacak  nostaljik tramvay hattıyla ilgili bilgi veren Büyükşehir Belediye Başkanı Recep  Altepe, proje ile bölgenin cazibe merkezine dönüşeceğini söyledi.Osmanlı"nın ilk çarşısı olan Bursa Kapalı çarşısı"na ayrı bir canlılık  getirecek projeyi çok önemsediklerini dile getiren Altepe, şunları kaydetti:'Bölgedeki tüm anıtsal yapılar, sokakların düzenlenmesi, sivil mimarlık  örneği eserlerle ilgili dünyaca ünlü mimarlarla çalışıyoruz. Tüm bu bölgelerin  örnek bir proje olması için çalışıyoruz. Caddedeki tüm binalar elden geçirilecek  ve onarılacak. Cepheleri dokuya uygun olarak sağlıklaştırılacak. Nostaljik  tramvayın da katılımıyla bu bölge gece gündüz yaşayan bir merkez olacak. Yeme,  içme, konuklama ve alışveriş mekanlarıyla yaşayan bir cazibe merkezi haline  gelecek. Bu projeden ile bölge esnafı da faydalanacak. Bursa ekonomisi ve Türkiye  ekonomisine de katkı sağlayacak. Bölgenin kısa zamanda UNESCO"nun dünya mirası  listesine girmesini de sağlayacağız.'

SAMSUN VE UşžAK SIRADA-
Nostaljik Tramvay Projesi"nde raylı sistem bölümünü yürüten firmanın  yetkilisi Cengiz Atalar ise nisan ayında tamamlanacak projenin raylarını  Polonya"da dünyaca ünlü bir çelik firmasından aldıklarını belirtti. İstanbul"dan sonra Türkiye"nin üçüncü nostaljik tramvayına olanak  sağlayacak projenin benzerinin Uşak"ta da hayata geçirileceğini hatırlatan  Atalar, 'Samsun"da da proje çalışmaları yapılıyor. Nostaljik tramvaylar yakında  birçok ilin tarihi sokaklarında görülebilecek. Bu projenin kent kimliğine önemli  katkı sağlayacağını düşünüyoruz' dedi.
AA


Geri Dön