Bursa'da plan iptali krizini, imar devrimi çözüyor!
Bursa’nın inşaat gelişim bölgelerindeki planların yargı kararıyla iptal edilmesi sonucu doğan inşaat krizi adım adım çözüme kavuşuyor.
Bursa Olay Gazetesi köşe yazarı Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü yazısında Bursa'da iptal edilen imar planı krizini kaleme aldı. İşte o yazı...
Girişim… AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’u ziyaret eden İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç yaptı, biz de 27 Ekim 2019 günü bu sütunlardan aktardık.
O ziyarette…
Bir parsele itiraz nedeniyle Bursa’nın inşaat gelişim bölgelerindeki planların yargı kararıyla iptal edilmesi sonucu doğan inşaat krizi ele alınmıştı.
Çünkü…
Planlar iptal olduğu için yeni inşaat ruhsatı verilemiyor, devam edenler tadilat projesi yapamıyor, bitenlere de belediyeler yapı kullanma belgesi veremiyordu. Bu da inşaat piyasasını kilitlediği gibi, sözleşmeye uyulamadığı için tazminat sorunlarına yol açıyordu.
Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Andıç ziyarette Bakan Kurum’a şunu önermişti:
“Sorunlu parselle ilgili işlem yapılabilir, tüm bölgeyi cezalandırılmamak gerekir. Bu da bir yasayla kesin çözüme kavuşturulabilir.”
Görüşmede İMSİAD Üyesi olarak hazır bulunan Bursa Milletvekili Ödünç konunun Bakanlık takibini sürdürdü.
O görüşme sonrası…
İMSİAD’ın çözüm amacıyla bir yandan Bursa-Ankara-İstanbul arasında yasa ve yargı turları, bir yandan da Büyükşehir ve plan iptallerinden en çok etkilenen Mudanya belediyeleri arasında çözüm formülü girişimleri devam etti.
Girişimlerde…
Finansmanını İMSİAD’ın sağlayacağı planları bölerek yapma konusunda plan bütünü için belediyeler arası koordinasyon aşamasına gelinmişti ki, sorunu kökten çözecek haber Ankara’dan geldi:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı imar kanunuyla ilgili bazı değişiklikleri de içeren yeni bir torba yasa 10 güne kadar Meclis’e geliyor.”
Torba yasada…
Bir parselde imara aykırılık ya da hukuki itiraz söz konusuysa, tüm bölge yerine ilgili parselin olduğu adanın incelenmesi yer alıyor.
Bir anlamda imar devrimi olarak yorumlanan torba yasa gdeğişiklikleri içinde belediyeler açısından kritik bir madde daha var:
“Plan değişiklikleri artık parsel bazında değil, ada bazında olacak.”
Şu da önemli:
“Yanlış inşaat uygulamalarında tapuya şerh konacak. Kaçak ya da ruhsata aykırı işler yapıldığında, satış aşamasında alıcı vatandaş sorunu görecek.”
İnşaatta Anadolu ortak hareketi
Bursa’da imar planlarının iptal edilmesiyle duran inşaat sektöründeki krizin çözümü için öneri geliştirip girişimlerde bulunan İMSİAD attığı her adımı da Anadolu ile paylaştı.
Bu kapsamda…
55 ilde kurulan inşaat derneklerine gelişmeler ve yapılanlar aktarılırken “inşaat sektöründe Anadolu’nun ortak hareketi” sağlandı.
Nitekim…
Kısa adı TİMFED olan Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu yönetim kuruluna giren İMSİAD, kısa adı İMKON olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’na da davet edildi.
Türkiye’de inşaat bölümü olan tek Endüstri Meslek Lisesi Bursa’da
Bina anlayışı değişince, tüm sektörler gibi inşaat sektörü de etkilendi. Bu değişimde inşaat anlayışı da var.
Nitekim…
Kısa adı İMSİAD olan İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Andıç ziyaretimize Başkan Yardımcısı Orhan Çiçek, Yönetim Kurulu Üyesi Gürol Ferik ve dernek üyesi Levent Kaçan’la geldiğinde, derneğin attığı adımları da konuştuk.
Şunu da…
“Çok ciddi ara eleman sıkıntısı var” diyen Andıç’tan öğrendik:
“Türkiye’de inşaat bölümü yalnızca Hürriyet Endüstri Meslek Lisesi’nde var. O da İMSİAD girişimiyle açıldı.”
Şu bilgileri de verdi:
“Bursa Uludağ ve Bursa Teknik üniversiteleriyle ara eleman yetiştirmek üzere protokol imzaladık.”
Takibini üstlendikleri konuları da paylaştı:
“Müteahhitlik sınıflandırması İMSİAD takibiyle çıktı. Kendi arsasına inşaat yapan müteahhitlere iş deneyimi belgesi verilmiyordu. Bunun müteahhidin gücünü gösterdiğini kabul ettirdik.”