30 / 04 / 2024

Bursa'da tarihi mirası koruma çalışmaları için protokol imzalandı!

Bursa'da tarihi mirası koruma çalışmaları için protokol imzalandı!

Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Şehir Plancıları Odası tarihi Hanlar Bölgesi ve Reyhan Mahallesi’nin özgün haliyle yaşatılmasına yönelik protokol imzaladı



Bursa Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Mimarlar Odası arasında tarihi Hanlar Bölgesi ve Reyhan Mahallesi’nin özgün haliyle yaşatılmasına yönelik protokol imzalandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, BURULAŞ İşletme Merkezi’nde düzenlenen törende, kentin köklü tarihini yaşatacak çalışmalarına meslek odalarını dahil ettiklerini söyledi.

Bursa’nın birikimli ve özellikli bir "tarih başkenti" olduğunu ifade eden Altepe, şöyle konuştu: "Kentin tarihi mekanlarından hanlar bölgesi şehrin adeta kalbi. Hanlar, hamamlar, medreselerin bulunduğu, tarihteki ilk mesleki örgütlerin kurulduğu, geleneksel sanatların yaşatıldığı bu alan özelliklerine rağmen yeterince değerlendirilemedi. Bölgenin UNESCO dünya tarihi kültür mirası kriterlerine uygun olmasına çalışıyoruz. Bursa hepimizin, bu değerler hepimizin."

Altepe, Reyhan Mahallesi’nin ise kentin en geri kalmış yerlerinden biri olduğuna dikkati çekerek, "Bursa’da yaptığımız çalışmalarla vatandaşlar kentin her sokağında gezerken zevk duyacak. Bu bölge de örnek, gece gündüz yaşayan bir mekan olacak. Bu faaliyetlerimiz için dünyaca ünlü mimar Massimiliano Fuksas ile çalışıyoruz" diye konuştu.

Kentlerin yarıştığı çağda projeleriyle Bursa’nın öne çıkmasını hedeflediklerini kaydeden Belediye Başkanı Altepe, "Başarısıyla UEFA Şampiyonlar Ligi’nde mücadele eden Bursaspor, dünya futbolunun vitrinine çıktı. Bursa da projelerimizle dünya vitrinindeki yerini alacak, projelerimizle devler liginde mücadele edecek" dedi.

Altepe, Cumhuriyet Caddesi’ndeki çalışmalara da değinerek, caddenin baştan başa nitelikli bir yapıya kavuşturulacağını, eldeki planlar doğrultusunda bölgedeki yapıların orijinal hale getirileceğini ve 200-300 yıllık tarihinin bugün de yaşatılacağını söyledi.

TMMOB Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Nizamettin Kaya da hanlar bölgesinin önemine işaret ederek, bölgeyi ortak çalışmayla bütüncül plan üzerinden değerlendirerek ele alacaklarını kaydetti.

TMMOB Şehir Plancıları Odası Bursa Şube Başkanı Füsun Uyanık ise bölgenin "Bursa’nın kalbi" niteliğindeki bir ticaret merkezi olduğunu ifade ederek, "Bugüne kadar bu bölgeyle ilgili çalışmalar yetersiz kalmış. Bugün daha yerinde yapılacak planlarla ve bölgede bütünlük gerektiren bir disiplinle çalışacağız" dedi.

Konuşmaların ardından imzalanan protokole göre meslek odaları çalışma grubu içinde uzman kişiler görevlendirecek, sergi, konferans ve sunumlar yapacak, sosyal, ekonomik, fiziksel, mekansal, altyapı, üstyapı ve ulaşım gibi konularda detaylı analiz ve fizibilite çalışmaların değerlendirilerek stratejik plan hazırlanması konusunda  çaba harcayacak.
AA


Geri Dön