22 / 11 / 2024
fuzul

Bursa'daki Yeşil Türbe'nin restorasyonu tamamlandı!

Bursa'daki Yeşil Türbe'nin restorasyonu tamamlandı!

Bursa'nın simgesi haline gelen ve restorasyon çalışmaları 3 yıldır süren Yeşil Türbe'nin Ramazan Bayramı'nda açılacağı bildirildi




Bursa Valisi Şahabettin Harput, Yeşil Türbe'de 2006 yılında Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) mali desteğiyle başlatılan restorasyonun yaklaşık 3 yıldır sürdüğünü söyledi. Harput, "Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir şaheser" olarak tanımladığı türbeyi 1421'de Çelebi Mehmet'in yaptırdığını ifade ederek, "Çelebi Mehmet, hayatındayken kendi türbesini kendi yaptırıyor. Vefatından sonra buraya defnediliyor. Çelebi Mehmet, dağılan Osmanlıyı toplayan, tekrar ayağa kaldıran önemli bir büyük" dedi. Zaman içinde yıpranan bu önemli eserin, 2006 yılında TOBB'un desteğiyle restorasyona alındığını anımsatan Harput, şöyle devam etti: "Restorasyon çalışmaları yaklaşık 3 yıl sürdü. Uzun bir süre sanat özelliği ve güzelliğinin bozulmadan muhafazası ve bozulanların da aslına yakın haline getirilmesi için çok ince çalışma yapıldı. 31 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla müteahhit firmayla yapılan anlaşma gereği restorasyon sonuçlandırıldı.

Önümüzdeki birkaç gün içinde temizliği ve çevre düzenlemesi yapılacak. Çevre düzenlemesini Büyükşehir Belediyesi yapacak." Bursa kadar diğer iller ve yurt dışında yaşayanların sabırsızlıkla ziyaret etmeyi beklediği Yeşil Türbe'nin aslına uygun restorasyonu için KDV hariç 1,7 milyon lira harcandığını vurgulayan Harput, "Bu muhteşem eser aslına uygun restora edilip, Bursa'ya ve Türkiye'ye kazandırılmış oldu. Ramazan Bayramı'nda açalım istiyoruz. Vatandaşlarımız uzun süredir türbenin açılmasını bekliyor. Bursa çifte bayram yapacak" diye konuştu.

"İŞÇİLİKTE BÜYÜK ÖZEN GÖSTERİLDİ"
Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri ise restorasyon için birçok akademisyen, firma, kurum ve kuruluşun desteğinin alındığını belirtti. Özellikle iç ve dış cephedeki çiniler için çok titiz bir çalışma yapıldığını vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti: "Orijinal İznik çinisi ile ilgili çeşitli firmalardan numune olarak üretilen çiniler alındı. Çiniler, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi'nin laboratuvarlarında kontrol edildi. Kabul gören 2 firmanın ürettiği çiniler, yüklenici firma tarafından alınıp türbenin restorasyonunda kullanıldı. Bu kadar uzun sürmesi, işçilikte büyük özen gösterilmesinden kaynaklandı. Açılmasının ardından Yeşil Türbe, yerli ve yabancıların büyük ilgisini görecek."

YEŞİL TÜRBE
Dünya mirası kültürel varlıkları arasında yer alan, bulunduğu semte bile adını vererek kentle özdeşleşen Yeşil Türbe, 1421 yılında Çelebi Sultan Mehmet tarafından yaptırıldı. Mimarı Hacı İvaz Paşa, nakkaşları Ali Bin İlyas Ali, Mehmed El Mecnun ve Ali Bin Hacı Ahmet Tebrizi olan türbenin pencere alınlıklarında yazıtlar bulunuyor. Sekiz köşeli planı ve alt kattaki mezar odası ile Selçuklu kümbetlerinin devamı görünümündeki türbenin iç kısmı "Çini cenneti" olarak nitelendiriliyor. Renkli sır ve mozaik çini tekniklerinin uygulandığı çini süslemeleriyle eşsiz bir yapıya sahip Yeşil Türbe'nin renkli ve geometrik motifli çinilerle bezenmiş olan mihrabı, bir sanat başyapıtı olarak kabul ediliyor. Ceviz ağacından geçme tekniği ile yapılmış, geometrik motiflerle süslü kitabeli kapısı, Osmanlı ahşap işçiliğinin güzel bir örneği olarak gösteriliyor.
AA


Geri Dön