05 / 01 / 2025

Bursalı inşaatçılardan durgunluk ve iflas uyarısı

Bursalı inşaatçılardan durgunluk ve iflas uyarısı

İMO Bursa Şube Başkanı: "Sektörde tereddüt söz konusu; bu, kaosa dönüşürse çarkları döndürmek çok zor olur."



Bursalı inşaatçılar, demir ve beton fiyatları artarken konut fiyatlarının düştüğünü, bu nedenle devam eden işlerin yavaşladığını, yeni planlanan inşaatların ise büyük bölümünün durduğunu belirtti.

TMMOB İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar Odası ile Bursa İnşaat Müteahhitleri Derneği, Almira Otel'de, inşaat sektöründeki olumsuz gelişmelere ilişkin ortak basın toplantısı düzenledi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, ekonominin lokomotif sektörlerinden biri olan inşaatın, aynı anda birçok kalemi harekete geçiren bir sektör olduğunu hatırlattı.

Şahin, şu anda sektörün ciddi anlamda krizle karşı karşıya olduğunu, ancak iktidarın gıda maddelerinde ortaya çıkan krize gösterdiği ilgiyi inşaat sektörüne göstermediğini öne sürerek, inşaat sektöründeki olası bir krizin etkilerinden kimsenin kaçamayacağını dile getirdi.

Demirin, bir inşaatın maliyetinin yüzde 5'ini oluşturduğunu, bu oranın son zamlarla yüzde 10'a yükseldiğini kaydederek, "Bu durum taahhütleri olan ya da yeni inşaat yapanları zor durumda bırakmıştır. Yeni planlanan inşaatların büyük bölümü durdu. Devam eden işlerde ise yavaşlama var. Böyle giderse kaos olur, iflaslar yaşanabilir. Hiç kimse, aniden yükselen bu maliyetleri karşılayabilecek güce sahip değil. Sektörde büyük bir bocalama, tereddüt söz konusu; bu, kaosa dönüşürse çarkları yeniden döndürmek çok zor olur."

Şahin, Türkiye'nin demir-çelik üretiminde AB ülkeleri arasında, 18 milyon tonluk üretimiyle üçüncü sırada bulunduğunu, bunun normalde 6 milyon tonunun iç piyasada kullanıldığını belirterek, "Şu andaki sıkıntı neden kaynaklanıyor? Üretilen demirin yüzde 80-90'ı bugün ihraç ediliyor. Sektör piyasada dalgalanmaya bırakılmış. Kendi derdi, sıkıntısıyla baş başa. Biz acilen müdahale edilmesini istiyoruz" diye konuştu.

"Devlet vatandaşının rakibi olmamalı"

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Şenol Şimşek de, özellikle demir-çelik ürünlerindeki beklenmedik fiyat artışları nedeniyle ''fiyat farkı kararnamesi'' hazırlanması gerektiğini ve inşaat firmalarının zararlarının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Şimşek, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) kanalıyla yapılan toplu konut üretimlerine de değinerek, devlet eliyle yatırım amaçlı değil, barınma amaçlı sosyal konutların üretilmesi gerektiğini vurguladı.

TOKİ'nin son yıllardaki konut üretimi modelinin yanlış olduğunu savunan Şimşek, "TOKİ ikinci konut ya da yatırım amaçlı konut üretmemeli, sosyal amaçlı konut üretmeli. Devlet hiçbir alanda vatandaşının rakibi olmamalı. Şu anda TOKİ, müteahhidin rakibi. Bu durum, sektöre darbe vurmaktadır" dedi.

Bursa İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Sabit Çakmak da, finans ve inşaat altyapısı iyi planlanmadan uzun vadeli konut satışlarının yapıldığını, bunun sosyal patlamaları beraberinde getirebileceğini söyledi.

Çakmak, insanların artık katalog üzerinden, işlerine yarayacak konutu değil, hayallerindeki konutu satın almaya yönlendirildiğini ifade ederek, ödeme gücünün üzerinde borçlanan insanların, bunun bedelini ağır şekilde ödeyebileceklerini, evlerinden atılabileceklerini ifade etti.


Geri Dön