07 / 05 / 2024

Bursalılar ilk emsal artış projesinden mutlu!

Bursalılar ilk emsal artış projesinden mutlu!

Bursa Olay Gazetesi'nden İhsan Aydın bugünkü köşe yazısında Nilüfer Sitesi'ndeki emsal artışına değindi. İşte o yazı...



Kentsel dönüşüm sadece Bursa'nın değil, yapı stoku çürümüş tüm kentlerin problemi. Yenilemek büyük bir maliyet gerektiriyor. Hele, içinde orta gelirli ailelerin oturduğu dayanıksız yapıları sağlamlaştırmak, yıkıp yenilerini yapmak çok zor. 


Bu amaçla Bursa'da hayata geçirilen emsal artış teşviki çok ses getirdi. Karşı çıkanlar, dava açanlar oldu. Fakat. 2 yıldır sürdürdükleri mücadelede sonuç alma noktasına gelenler de var. Dün. yapımını üstlendiğimiz Olay TV nin Kent ve Yaşam programı çekimleri için Orhaneli Kavşağı'ndaki Nilüfer Sitesi'ndeydik. 


Daha doğrusu, eski adı Nilüfer Sitesi, yenilendiğinde ise Park Nilüfer adını alacak. Buraya ilişkin hukuki gelişmeyi bir süre önce yine bu sütunlardan aktarmıştık. Çekim için burayı seçmemizin özel bir nedeni yoktu.  Bizim için. Bursa'da emsal artış teşvikiyle yıkılıp, yeniden yapılacak ilk site olması önemliydi.  Site yöneticileri, yüklenici firma yetkilileri ve binalarının boşaltıp güvenle müteahhide teslim eden sakinlerle konuştuk. Gördük ki. hepsi mutlu, hepsi gelecekten umutlu.  Önce, çıplak gözle bile içinde oturmaya cesaret isteyen yapıların yıkım videolarını izledik.  İyi ki kaydetmişler yıkım görüntülerini. 

Eminiz bunu izleyen herkes, çürük sitede oturanların nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını fark edecektir. 


Hatta, emsal artış hakkı verildiği için iptal ve yürütmeyi durdurma davası açanlar bile... 

Bloklar, iki kolona yapılan müdahale ile adeta üfürsen yıkılacak hale gelmiş. Yıkım görüntüleri, burada yaşayanların canlarının Allah'a emanet olduğunu da gösteriyor. Hele bir görüntü var ki. kolonları zayıflatılmış bir bloğa dışarıdan atılan küçük taş etki ediyor ve saniyeler içinde koca blok yerle bir. 


Bunları şunun için anlatıyoruz. Elbette, şehircilik ilkeleri, plan yapım teknikleri, sosyal donatı alanları, nüfus artışının getireceği yoğunluk da önemli. Fakat, vatandaşın kendi binasını yıkıp yeniden yapması mümkün değil. Çünkü; burada oturanların hepsi işçi, memur emeklisi. Hangisi, yıkıp yeniden yapabilecek mali güce sahip? 


İşte Büyükşehir Belediyesi'nin dayanıksız konutları yenilemeyi teşvik amacıyla verdiği 0,50'ye kadar ilave imar izni bu işin tetikleyicisi oldu. Ergünler Yol Yapı ve Mehmet Adanura güvenen Nilüfer Sitesi sakinleri binalarını kendilerine teslim etmişler. Ne olur ne olmaz diye de 80'er bin liralık teminat almışlar. 180 aile şimdi başka yerde kirada oturuyor. 24 ay sonra ise Bursaray Nilüfer istasyonu karşısında bambaşka konutlar ortaya çıkacak. Program çekimleri sırasında başta yönetici Metin Onan olmak üzere site sakinlerinin hepsinin gözleri parlıyor. Bir an evvel, yeni konutlarına geçmek için gün saymaya başlamışlar. 


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye müteşekkirler. Dertlerini sadece o anlamış. Başkana açık açık teşekkür ediyorlar. Yüklenici firma yetkilileri Emin Adanur ve Ömer Demirel de Büyükşehir Belediye Başkanı'nın olumlu yaklaşımının sitenin yenilenmesinin önünü açtığını söylüyorlar. Nilüfer Sitesi, geçmişte kamuya tam 36 dönüm yeşil alan terk etmiş. 


Onlara güvenli binalarda oturması çok görülmemeli. 5 katlı eski 18 blok yıkılıp yerine 12,13 ve 14'er katlı 6 blok yapılacak. 4 bin metrekare yeni yeşil alan daha bırakılmış. Yani, burada belki daire sayısından artış kaynaklı yoğunluk gözüküyor olabilir. Blok sayısı azalıp, yeşil alan artıyorsa o yoğunluk da çok görülmemeli. Nilüferdeki ilk uygulama başarılırsa, kentteki diğer sağlam olmayan yapıların dönüşmesine de olumlu yönde sirayet edecektir. Nilüferdeki emsal artış hikâyesini anlatan Kent ve Yaşam programı Olay TV de 11 Ocak Pazartesi akşamı saat 22.00'de yayınlanacak. Meraklılarına şimdiden hatırlatalım. 


Olay Bursa


Geri Dön